Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΕΔ-ΚΜ: «Οι δήμαρχοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης στον ΦοΣΔΑ


ΠΕΔ-ΚΜ: «Οι δήμαρχοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ΦΟΔΣΑ - Ζητούν να αποσυρθεί το Ν/Σ και να αρχίσει νέος ουσιαστικός διάλογος»

Την πλήρη αντίθεση του στο κείμενο του Σχεδίου Νόμου – που έχει ήδη τεθεί σε διαβούλευση - με θέμα «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων» εξέφρασε στη σημερινή συνεδρίασή του το Δ.Σ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ). Οι δήμαρχοι αντιδρούν στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για τη δυνητική δημιουργία νέων Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στην Κεντρική Μακεδονία, υποστηρίζοντας ότι «το νέο σχέδιο νόμου δημιουργεί, ειδικά για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που έχει ολοκληρώσει και υλοποιεί το νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), κινδύνους για ανατροπή όλων όσων έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα, που θα επιφέρουν με απόλυτη βεβαιότητα σημαντική καθυστέρηση στην ορθή και ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων».

Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, αυτό θα συμβεί, διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος, σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν/Σ να δημιουργηθούν, ανά περιφέρεια, από ένας μέχρι τρεις ΦΟΔΣΑ. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακυρώνονται όλες οι προσπάθειες όλων αυτών των ετών , καθίστανται ανενεργοί οι ανανεωμένοι ΠΕΣΔΑ και απαιτείται στην ουσία να γίνουν εκ νέου όλες οι προσπάθειες για τη συγκρότηση Περιφερειακών και Εθνικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων». Ο κ. Κυρίζογλου επισήμανε ακόμη ότι το νέο νομοσχέδιο βρίσκεται σε αντίθεση με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και δεν λαμβάνει υπόψη του τα μέχρι σήμερα επιτυχημένα αποτελέσματα που προήλθαν μέσα από συλλογικές αποφάσεις Δήμων – μελών των Περιφερειακών Συνδέσμων.

Την εισήγηση του προέδρου της ΠΕΔ-ΚΜ έκανε δεκτή κατά πλειοψηφία το Δ.Σ του οργάνου, επισημαίνοντας ότι εφόσον το νομοσχέδιο - από τη στιγμή που τουλάχιστον δεν εξαιρεί τους υφιστάμενους ΦΟΔΣΑ - κρίνεται αναγκαίο να αποσυρθεί και να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των αρμοδίων υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, της ΚΕΔΕ αλλά και των εκπροσώπων των περιφερειακών ΦΟΔΣΑ.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ κ. Κυρίζογλου «βρίσκεται σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Όμως όσα χρόνια λειτουργούμε ως ΦΟΔΣΑ άλλοι παππάδες έρχονται άλλα ευαγγέλια λένε. Απαιτούμε να σεβαστεί η κυβέρνηση την υφιστάμενη κατάσταση. Έγιναν έργα και μελέτες με βάση των ΠΕΣΔΑ. Δεν είναι δυνατόν να πάμε τώρα πίσω».

»Και θα πάμε πράγματι πίσω, μόνο αν δημιουργηθούν άλλοι ΦΟΔΣΑ. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί μεγάλη καθυστέρηση του έργου που πρέπει να εκτελεστεί στο σύνολο της Κεντρικής Μακεδονίας». Πρόσθεσε ακόμη πως αυτό που ζητάει η ΠΕΔ-ΚΜ για τους ΦΟΔΣΑ που έχουν ολοκληρωθεί θεσμικά είναι να εξαιρεθούν και να υπάρξει ειδική πρόβλεψη. Δεν παρέλειψε μάλιστα να τονίσει πως στην ΚΕΔΕ, όπου τέθηκε το ζήτημα, υπήρξαν διαφορετικές θέσεις. «Εμείς όμως έχουμε περιφερειακή και αυτοδιοικητική συνείδηση. Δώσαμε μάχες και δεν θα πάμε σε έναν αποσυντονισμό και διάλυση του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρίζογλου.

Να ξανασυζητηθεί το νομοσχέδιο

Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης που παραβρέθηκε στη σημερινή συνεδρίαση , λέγοντας πως το νομοσχέδιο καταστρατηγεί τη λειτουργία των υφιστάμενων Φορέων, γιατί προβλέπει διαβαθμικούς συνδέσμους. Στην Κεντρική Μακεδονία, όπως είπε, 14 πρώην ΦΟΣΔΑ ενώθηκαν υποδειγματικά και δεν υπάρχει πρόβλημα εναπόθεσης απορριμμάτων. «Σήμερα το νέο νομοσχέδιο αφήνει περιθώρια για αλλαγές, καθώς υπαγορεύει ότι αφού οι ΦΟΔΣΑ έκαναν τα περιβαλλοντικά έργα, τώρα μπορούν να διαχωρίσουν τη θέση τους. Όμως στην Κεντρική Μακεδονία έχει δημιουργηθεί ένα μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων οργανωμένο και δεν υπάρχει αναγκαιότητα να αλλάξει» τόνισε και πρότεινε να ξανασυζητηθεί το νομοσχέδιο, ώστε να βρεθεί χρυσή τομή για τη

διαχείριση απορριμμάτων και να μη δημιουργηθούν και άλλοι φορείς. «Είμαστε ένας δυνατός φορέας αντιμετωπίζουμε όλα τα προβλήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων» σχολίασε ο κ. Γεράνης.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.