Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Συνέντευξη με τον πρόεδρο της ΔΗΚΕΠΑΠ Απ. Φάκκα: «Στέλνουμε καθημερινά ηχηρό μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης σε όσους έχουν ανάγκη»


Την συνεχή ανανέωση και ενίσχυση της εμπιστοσύνης των δημοτών ώστε να συμμετέχουν ενεργά στις δομές της επιχείρησης όπως στο ΩΔΕΙΟ, στα Κ.Δ.Α.Π., στο Κ.Δ.Α.Π.-ΜΕ.Α., στα καλλιτεχνικά εργαστήρια, στο τμήμα Πληροφορικής, στα προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι, Μαζικής Άθλησης, αλλά και σε όλες τις δράσεις κοινωνικού, φιλανθρωπικού και πολιτιστικού χαρακτήρα που αναπτύσσει η ΔΗ.Κ.Ε.Α.Π.Α.Π, θέτει ως βασικό στόχο της επιχείρησης ο πρόεδρος του Δ.Σ. Απόστολος Φάκκας, σε συνέντευξή του στην Η.Ε. karatzova.com.

Για τον κοινωνικό χαρακτήρα της επιχείρησης επισημαίνει ότι καθημερινά η ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π, στέλνει ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης των συνανθρώπων μας, ενώ για τον πολιτιστικό τομέα σημειώνει ότι «ο πολιτισμός είναι η ταυτότητά μας, οφείλουμε να την διαφυλάξουμε και αυτό πράττουμε».

Σε γενικότερο επίπεδο ο κ. Φάκκας, με την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου Πέλλας, υπογραμμίζει ότι τα τρία μεγάλα ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης στον Δήμο είναι η δημιουργία παιδικών χαρών, η ανάπλαση δρόμων και η φωταγώγηση «νεκρών» σημείων».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π. καλεί τους συνδημότες του να στηρίξουν με την ψήφο τους πρόσωπα και παράταξη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση όχι με συναισθηματικά κριτήρια αλλά με βάση την λογική, ώστε, όπως τονίζει «να καταφέρουμε κάποια στιγμή να ανατρέψουμε αυτό το στίγμα της κακής και αναξιόπιστης πολιτικής που έχουμε παρακαταθήκη και να αναλάβουν τα ηνία άνθρωποι που πραγματικά αξίζουν και μπορούν να κάνουν ανατροπές, πάντα φυσικά με γνώμονα το κοινό καλό».

Ολόκληρη η συνέντευξη του προέδρου της ΔΗΚΕΠΑ Πέλλας, Απόστολου Φάκκα, έχει ως εξής:

Ερώτηση: Κύριε Φάκκα, 20 μήνες περίπου πέρασαν από την ανάληψη των καθηκόντων σας ως πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ Πέλλας. Μέσα σε αυτό το διάστημα ποιοι από τους βασικούς στόχους που είχατε θέσει εκπληρώθηκαν;

Απάντηση: Όταν καλείσαι να ηγηθείς μιας μεγάλης επιχείρησης όπως είναι η ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π., δεν μπορείς παρά να θέτεις υψηλούς στόχους. Ο βασικός μας στόχος ήταν και είναι η τακτοποίηση των οικονομικών στοιχείων ώστε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας απέναντι στο προσωπικό και στους προμηθευτές, προκειμένου να υπάρχει εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης. Ο δεύτερος -και πιο ουσιαστικός- στόχος είναι να καταφέρουμε να ανανεώνουμε και να ενισχύσουμε στο μέγιστο βαθμό την εμπιστοσύνη των συνδημοτών μας ώστε να συμμετέχουν ενεργά στις δομές της επιχείρησης όπως στο ΩΔΕΙΟ, στα Κ.Δ.Α.Π., στο Κ.Δ.Α.Π.-ΜΕ.Α., στα καλλιτεχνικά εργαστήρια, στο τμήμα πληροφορικής, στα προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι, Μαζικής Άθλησης, αλλά και σε όλες τις δράσεις που αναπτύσσουμε κοινωνικού, φιλανθρωπικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.

Ερ: Αν επιχειρήσουμε έναν μικρό απολογισμό του έργου σας από το «τιμόνι» της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π., τι θα αναφέρατε επιγραμματικά;

Απ: Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, πιστεύοντας στις δυνάμεις μας αλλά και με πολύ δουλειά, καταφέραμε να αυξήσουμε το προσωπικό της δομής του «Βοήθεια στο σπίτι», αλλά και να την στελεχώσουμε με ένα ακόμη όχημα εξυπηρετώντας έτσι ακόμα περισσότερους ωφελουμένους. Εμπλουτίσαμε πολύ το πρόγραμμα ψυχαγώγησης των μικρών και μεγάλων συνδημοτών μας μέσα από την υλοποίηση σημαντικών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων όλο το χρόνο και προβάλλαμε την τοπική πολιτιστική παραγωγή σε όλα τα επίπεδα. Επίσης, σε συνεργασία με την καλλιτεχνική διεύθυνση και τους καθηγητές μας στο Ωδείο, καταφέραμε να αυξήσουμε τον αριθμό των μαθητών του προσφέροντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Παράλληλα, η ΔΗΚΕΠΑΠ είναι η μοναδική επιχείρηση στην ΠΕ Πέλλας που υλοποιεί τα προγράμματα Μαζικής Άθλησης. Τίποτα βέβαια από όλα αυτά δεν θα είχαμε πετύχει αν δεν καταφέρναμε να επιλύσουμε τα οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης.

Ερ: Στις ημέρες μας, λόγω της οικονομικής κρίσης στην χώρα, έχει αυξηθεί κατά πολύ φτώχεια και η ανέχεια σε πολλά νοικοκυριά. Τι πρωτοβουλίες λαμβάνει ο Δήμος σε σχέση με το κομμάτι της αλληλεγγύης και της υποστήριξης σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και αντιμετωπίζουν προβλήματα στην καθημερινότητά τους;

Απ: Ο Δήμος Πέλλας, μέσα από την ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π. και καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με σκοπό να συνεισφέρει τα μέγιστα σε κάθε ευαίσθητη κοινωνική ομάδα που έχει μεγαλύτερη ανάγκη. Επίσης, σε οποιαδήποτε δράση φιλανθρωπικού χαρακτήρα, αν αυτή εκφραστεί από φορείς της περιοχής μας και όχι μόνο, πάντα η ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π. είναι αρωγός και συνδιοργανωτής, στέλνοντας έτσι καθημερινά ένα ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης των συνανθρώπων μας. Κανένας συμπολίτης μας δεν πρέπει να νιώθει μόνος και αβοήθητος σε μια περίοδο γενικής κρίσης που διανύουμε.

Ερ: Στον τομέα του Πολιτισμού, που ανήκει στις βασικές αρμοδιότητές σας, ποιά είναι η κατάσταση στο δήμο Πέλλας; Ποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνετε σ΄ αυτή την κατεύθυνση;

Απ: Ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει την επιχείρηση είναι προσπάθεια διατήρησης και ανάδειξης του πολιτισμού. Προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε σκληρά διότι ο πολιτισμός είναι η ταυτότητά μας, οφείλουμε να την διαφυλάξουμε και αυτό πράττουμε. Όπως ανέφερα και παραπάνω, οι δράσεις που αναπτύσσουμε όλο το χρόνο μέσα από την διοργάνωση σημαντικών εκδηλώσεων και η ανάδειξη τοπικών πολιτιστικών πρωτοβουλιών σε συνδυασμό με την προβολή της ιστορίας και της παράδοσής μας, αποτελούν τα βασικά στοιχεία της επιχείρησης στον τομέα του πολιτισμού. Σπουδαίο ρόλο στο τομέα της ανάδειξης του πολιτισμού και της παράδοσής μας αποτελεί η άριστη συνεργασία μας με τους πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου μας, οι οποίοι παράγουν έντονη δραστηριότητα. Επίσης στον Δήμο μας υπάρχει το ιστορικό αρχείο, το οποίο αποτελεί πηγή γνώσεων και επιμόρφωσης, βασιζόμενο στην ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Ερ: Η επιχείρηση αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα;

Απ: Πριν από είκοσι μήνες περίπου, όταν ο Δήμαρχος κ. Στάμκος μου εμπιστεύθηκε την Διοίκηση της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π., η επιχείρηση αντιμετώπιζε έντονα οικονομικά προβλήματα. Σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να τονίσω πως η επιχείρηση έχει ξεπεράσει πλήρως τα οικονομικά της «βάσανα», έχει επέλθει η εργασιακή ηρεμία με την τακτική πληρωμή όλων των εργαζομένων, η ροή των πληρωμών στους προμηθευτές είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα και ότι προκύπτει από τα λάθη του παρελθόντος είναι απόλυτα διαχειρίσιμο και αντιμετωπίσιμο.


Ερ: Πως χαρακτηρίζετε την συνεργασία σας με το προσωπικό της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π.;

Απ: Από την πρώτη μέρα που ανέλαβα καθήκοντα, σε συναντήσεις γνωριμίας αλλά και σε συζητήσεις με το προσωπικό, στόχος μου ήταν να δώσω σε όλους να καταλάβουν πως όλοι πρέπει να είμαστε ενωμένοι έχοντας κοινό στόχο την βέλτιστη λειτουργία και ανάδειξη της επιχείρησης, χωρίς αντιπαλότητες και προστριβές μεταξύ μας. Βέβαια στην καθημερινή τριβή που είχαμε και έχουμε δεν ήταν λίγες οι στιγμές αντίδρασης, έντασης και διαφωνίας στα πλαίσια πάντα της εποικοδομητικής συνεργασίας. Σήμερα λοιπόν, μετά από είκοσι μήνες, πιστεύω πως έχει αναπτυχτεί σχέση εμπιστοσύνης, κατανόησης και σεβασμού, από και προς το πρόσωπό μου.

Ερ: Με την ιδιότητά σας ως Δημοτικού Συμβούλου ποιά είναι επιγραμματικά κατά την άποψή σας τα τρία μεγάλα ζητήματα του δήμου Πέλλας, που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση;

Απ: Τρία μεγάλα ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης στον Δήμο μας είναι η δημιουργία παιδικών χαρών, η ανάπλαση δρόμων και η φωταγώγηση «νεκρών» σημείων, για τα οποία με χαρά ενημερώνω πως βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο υλοποίησής τους.

Ερ: Είστε υπέρ ή κατά της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Απ: Είμαι πάντα υπέρ των αλλαγών όταν έχουν μελετηθεί και με την υλοποίησή τους επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η ιστορία έχει δείξει πως όλες οι ριζοσπαστικές αλλαγές που υπήρξαν σε διάφορους θεσμικούς τομείς έφεραν έντονα προβλήματα και αβεβαιότητα. Προσωπικά δεν μπορώ να πω αν είμαι υπέρ ή κατά της απλής αναλογικής γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιαστεί με σαφήνεια και πληρότητα κάποιο ολοκληρωμένο πλάνο που να εξηγεί τα βασικά στοιχεία και τους κανόνες της απλής αναλογικής. Αυτό που μπορώ να εκφράσω με βεβαιότητα είναι ο προβληματισμός μου, όσον αφορά το αποτέλεσμα της αλλαγής, αν δεν τεθεί σε ισχυρές βάσεις και εκφραστεί με επιπολαιότητα.

Ερ: Είναι ουσιαστικός ο ρόλος του Δημοτικού Συμβούλου; Είστε ικανοποιημένος από τη δράση σας τόσο σε παραταξιακό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο;

Απ: Φυσικά και είναι ουσιαστικός ο ρόλος του Δημοτικού Συμβούλου διότι καλείται να λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις εκπροσωπώντας όλους τους συνδημότες του στο ανώτατο όργανο του Δήμου στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τον ρόλο του Δημοτικού Συμβούλου τον καθορίζει ο ίδιος ο Δημοτικός Σύμβουλος. Αυτός καθορίζει αν θα είναι ενεργός, δραστήριος, αποτελεσματικός ή όχι. Όταν ασκείς Διοίκηση κρίνεσαι καθημερινά και σίγουρα κάνεις λάθη, αρκεί να μην έχουν δόλο και να μην είναι καταστροφικά. Προσωπικά εγώ, αλλά και σε παραταξιακό επίπεδο, νιώθω μεγάλη ικανοποίηση για την δράση μας διότι αυτό που έχουμε μάθει να κάνουμε είναι να αντιμετωπίζουμε όλα τα θέματα με σοβαρότητα και ειλικρίνεια, αντιμετωπίζοντας την καθημερινότητα ουσιαστικά. Βέβαια πάντα υπάρχει το καλύτερο και προς αυτή την κατεύθυνση βαδίζουμε.

Ερ: Κλείνοντας θα ήθελα να στείλετε ένα μήνυμα στους συνδημότες σας…

Απ: Να συνεχίσουν να μας δείχνουν εμπιστοσύνη ως Δημοτική Αρχή και όταν καλούνται να στηρίξουν με την ψήφο τους πρόσωπα και παράταξη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση να μην λειτουργούν συναισθηματικά αλλά με βάση την λογική, ώστε να καταφέρουμε κάποια στιγμή να ανατρέψουμε αυτό το στίγμα της κακής και αναξιόπιστης πολιτικής που έχουμε παρακαταθήκη και να αναλάβουν τα ηνία άνθρωποι που πραγματικά αξίζουν και μπορούν να κάνουν ανατροπές, πάντα φυσικά με γνώμονα το κοινό καλό.



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment