Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Να ενταχθούν στην απονιτροποίηση και οι περιοχές λιμνών Βεγορίτιδας - Άγρα

Διαβάζουμε ότι από 15/1/2018 έως 16/2/2018 μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις όσοι θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα απονιτροποίησης για να πριμοδοτηθούν στρεμματικά ανάλογα με την καλλιέργεια, όπως ροδάκινα 31,7 ευρώ, μήλα – αχλάδια 18,8 ευρώ. Άκουσον άκουσον, βαμβάκι 60 ευρώ, ζαχαρότεφλα 50,2 ευρώ, κηπευτικά 60 ευρώ, καλαμπόκι 43,5 έως 53,4 ευρώ, ελιά 45,2 ευρώ και ακόμη και πολλές ξερικές καλλιέργειες.

Καθορίστηκαν 37 περιοχές, όπως όλος ο θεσσαλικός κάμπος και παρακάτω ο κάμπος της Κεντρικής Μακεδονίας και άλλες περιοχές όπως Natura, υδροβιότοποι κλπ, ζώνες ευπρόσδεκτες στα νιτρικά, σε ποτιστικά αγροτεμάχια κακής ποιότητας των υπογείων νερών κλπ.

Από την παραπάνω δράση 10.1.4 μείωσης της ρύπανσης νερού από γεωργικές δραστηριότητες, εξαιρέθηκαν κακώς και άδικα οι περιοχές του τέως δήμου Βεγορίτιδας (Natura), λίμνης Άγρα (υδροβιότοπος), ενώ εντάχθηκαν σε αυτήν εκτάσεις της απέναντι περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Είναι γνωστό ότι η λίμνη Βεγορίτιδα, εκφορτίζει στη λίμνη του Άγρα, Εδεσσαίο ποταμό, κάμπο Πέλλας, και εμπλουτίζεται επιφανειακά από τις λίμνες Πατρών – Ζαζαρης, ποταμού Σωλού, διάφορους χείμαρρους και υπογείως από την υδρογεωλογική της λεκάνη και ρυπαίνεται με λιπάσματα, γεωργικά φάρμακα κλπ.

Τα εδάφη του λεκανοπεδίου Άρνισσας είναι όλα αμμώδη έως χαλικώδη, πτωχά σε ύλη και οργανικές ουσίες, με αποτέλεσμα να ποτίζονται περισσότερες φορές, να δέχονται ποιο πολλά λιπάσματα κυρίως νιτρικά και υπολείμματα από φυτοφάρμακα στις δενδρώδεις καλλιέργειες με τις οποίες είναι καλυμμένη όλη η περιοχή. Λόγω δε της σύστασης του εδάφους σε αντίθεση όλων των άλλων ενταγμένων περιοχών, η μόλυνση των υπόγειων νερών είναι ευκολότερη.

Να μην ξεχνάμε ότι με γεωτρήσεις αρδεύονται οι καλλιέργειες και υδρεύονται πολλές χιλιάδες κάτοικοι. Φυσικά το ίδιο συμβαίνει γύρω από την λίμνη του Άγρα και προς τα κάτω όπου καταλήγουν τα νερά και μέσω του Εδεσσαίου ποταμού.

Τον προσεχή Αύγουστο θα γίνει διαβούλευση για τροποποίηση-ένταξη και άλλων περιοχών για αυτό καλό είναι να ενεργοποιηθούν οι κάτοικοι, φορείς και υπηρεσίες έτσι ώστε να ενταχθούν και οι δικές μας περιοχές, για το καλό των παραγωγών, των λιμνών και των υπόγειων νερών του ορεινού όγκου του δήμου Έδεσσας και γιατί όχι και της Αλμωπίας, με περισσότερες καλλιέργειες που μολύνουν και ήταν αντικείμενο μελέτης της αρμόδιας υποεπιτροπής υδατικών πόρων της βουλής πρόσφατα, όπου έγιναν προτάσεις για απονιτροποίηση- αλλαγή τρόπου άρδευσης, βιολογικές καλλιέργειες κλπ.

Να γίνει δίκαιη αποζημίωση στις καλλιέργειες μας μετά από σχετική έρευνα και μελέτη.

Σούλης Σταματόπουλος  


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…