Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Συμμετοχή του 2ου ΓΕΛ Γιαννιτσών στο πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάση: "Ο Καβάφης πάει Σχολείο" (φωτο)


Ο Καβάφης πάει Σχολείο

Το Αρχείο Καβάφη και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση επισκέφτηκαν το σχολείο μας για να συνομιλήσουν με τους μαθητές και τις μαθήτριές μας. Έφεραν την καβαφική ποίηση στα θρανία με τον πλέον βιωματικό τρόπο. Μέσα από πρωτότυπα εργαστήρια, που πραγματοποιήθηκαν με τη βοήθεια των συντελεστών του Ιδρύματος, προσεγγίσαμε τα κείμενα του Αλεξανδρινού ποιητή, αξιοποιώντας τα εργαλεία των πλέον «απρόβλεπτων» τεχνών. Με δημιουργική και πρωτότυπη ανάγνωση οι μαθητές κατανόησαν και ερμήνευσαν τα ποιήματά του , ενώ το υλικό που προέκυψε ανέδειξε το σύγχρονο χαρακτήρα της καβαφικής ποίησης.

Ο «Καβάφης ήρθε στο σχολείο» και ένα περιπετειώδες ταξίδι ξεκίνησε. Ο Καβαφικός λόγος δραπέτευσε από τα σχολικά βιβλία και συναντήθηκε με τη σύγχρονη τέχνη: Ένα ποίημα, Το πρώτο σκαλί, έγινε graffiti.
Ο Καβάφης ήρθε στο σχολείο μας. Και θα μείνει. Όχι μόνο γιατί οι στίχοι του κοσμούν πλέον τους τοίχους του σχολείου μας - καταπληκτικά τα graffiti - αλλά κυρίως γιατί, καθώς η ποίηση ξεκόλλησε από τα βιβλία και έγινε ζωή και διάδραση, δόθηκε στους μαθητές μας η δυνατότητα να αναγνωρίσουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες και να μεταμορφωθούν σε ποιητές και ζωγράφους.

Και, όταν δίνεις στους νέους τα εργαλεία να εκφραστούν δημιουργικά, τότε μπορούμε να αισιοδοξούμε για το μέλλον.

Οι καλλιτέχνες μας, ήδη, δημιούργησαν το πρώτο τους αυθόρμητο graffiti με θέμα την απαγόρευση του καπνίσματος.

Έπεται συνέχεια ....

Όλα αυτά συνέβησαν την εβδομάδα από 26 Μαρτίου έως 30 Μαρτίου και το σχολείο μας γέμισε από το λόγο του ποιητή με έναν εξαιρετικά μοντέρνο και δημιουργικό τρόπο. Αυτή η δράση ήρθε να συνεχίσει την ονοματοδοσία της βιβλιοθήκης μας και θα ακολουθήσει και συνέχεια. Στο πρόγραμμα πήραν μέρος 23 μαθητές της Α, Β, και Γ τάξης που θέλησαν να πειραματιστούν και να ταξιδέψουν το ωραίο ταξίδι της «Ιθάκης» αλλά και άλλων ποιημάτων του Κ.Π.Καβάφη γεμίζοντας εμπειρίες και εικόνες. Μαζί μας στο ταξίδι βρέθηκαν συντελεστές του Ιδρύματος Ωνάση: Θωμάς Τσαλαπάτης, ποιητής και Μέγκουλας Ιάσονας «Cacao Rocks», ζωγράφος. Υπεύθυνη του προγράμματος για το Ίδρυμα Ωνάση η κα.Χριστοφή Μαριάννα.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας: Πασχούδη Μ., Παπαθεμιστοκλέους Α., Πατσαβούδη Ρ., Σολδάτου Α., Δεμερτζίδου Ζ., Τζιότζιου Γ., Αμανατιάδου Χ.,Γρηγοριάδης Γ., Καραμπάση Ολ.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία: το Διευθυντή ΔΕ Πέλλας κ. Μπαχαράκη, καθώς και την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων για την εξαιρετική πρόταση κα. Βάσιου Αικ.




Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.