Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην 52η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού στο Βερολίνο


Με μια σημαντική επίσημη ανακοίνωση –αυτήν της διοργάνωσης στη Θεσσαλονίκη της 8ης Συνάντησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών για τον Τουρισμό του Δρόμου του Μεταξιού (UNTWO) τον Οκτώβριο του 2018– ολοκληρώθηκε με επιτυχία η συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην 52η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού “ΙΤΒ” στο Βερολίνο.

Η εν λόγω ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των Υπουργών Τουρισμού των χωρών που συμμετέχουν στο Δυτικό Δρόμο του Μεταξιού του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού “ITB” στο Βερολίνο. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος και η Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου ανακοίνωσαν επίσημα τη διοργάνωση της 8ης Συνάντησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών για τον Τουρισμό του Δρόμου του Μεταξιού (UNTWO). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διετή διοργάνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, η οποία θα λάβει χώρα, για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος, στη Θεσσαλονίκη, τον προσεχή Οκτώβριο. Τη διοργάνωση διεκδίκησαν επιτυχημένα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με το Υπουργείο Τουρισμού, το Ευρωπαϊκό Διεπιστημονικό Κέντρο Τουρισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Thessaloniki Convention Bureau.

Παράλληλα, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα υπήρξε η συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρου Θάνου με τον Υφυπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Γερμανίας Χανς-Γιοακίμ Φούχτελ, καθώς και με άλλα στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης και περιφερειών της Γερμανίας, με κεντρικό θέμα συζήτησης το σχέδιο ανάπτυξης μορφών εναλλακτικού τουρισμού στην Κεντρική Μακεδονία. «Οι θεματικές μορφές τουρισμού, όπως ο ορειβατικός-περιηγητικός, ο ιαματικός, ο γαστρονομικός, ο πολιτιστικός και ο θρησκευτικός τουρισμός αποτελούν ανεξερεύνητους θησαυρούς για αγορές της Ευρώπης, όπως η Γερμανία, και το ισχυρότερο όπλο της τουριστικής πολιτικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και για τη δημιουργία επαναλαμβανόμενων επισκεπτών στην περιοχή μας. Οι Γερμανοί επιμένουν τουριστικά στην Κεντρική Μακεδονία, όπου
αναζητούν πλέον, πέρα από το δίπτυχο “ήλιος και θάλασσα” και τους ήδη δημοφιλείς προορισμούς στη Χαλκιδική και την Πιερία, νέους προορισμούς με φυσικό πλούτο και με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Επιβεβαιώνεται έτσι το τουριστικό προφίλ τους, σύμφωνα με το οποίο το 68% των Γερμανών τουριστών δηλώνει ότι επιθυμεί να γνωρίσει νέα μέρη κάθε φορά που ταξιδεύει», σημείωσε ο κ. Θάνος.


Η Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου έκανε λόγο για την αναβαθμισμένη ελληνική παρουσία στο Βερολίνο σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές. «Με την ευκαιρία της παρουσίας του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη μεγάλη τουριστική έκθεση του Βερολίνου, παρουσιάζουμε το τουριστικό portal, το Thessaloniki.travel, το οποίο διατίθεται πλέον και στα γερμανικά και προβάλλει το σύνολο της Μητροπολιτικής Ενότητας της Θεσσαλονίκης. Είναι η παγκόσμια πρώτη της παρουσίασής μας στη γερμανική γλώσσα, με στόχο να κάνουμε πιο άμεση την επικοινωνία μας με τους Γερμανούς τουρίστες», τόνισε η κ. Πατουλίδου. «Το ενδιαφέρον των Γερμανών τουριστών που επιλέγουν την περιοχή μας επικεντρώνεται ακόμη στη σχέση των προσφερόμενων τουριστικών υπηρεσιών προς την τιμή, καθώς η Θεσσαλονίκη θεωρείται παγκοσμίως ένας "τίμιος" τουριστικός προορισμός», πρόσθεσε η κ. Πατουλίδου.

Το περίπτερο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επισκέφτηκε η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και ο ευρωβουλευτής Michael Cramer, ο οποίος εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τον ποδηλατικό τουρισμό στην Κεντρική Μακεδονία. Στο περίπτερο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας φιλοξενήθηκαν ο Δήμος Βέροιας, ο Δήμος Νάουσας, ο Δήμος Σερρών, η Ένωση Ξενοδόχων της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, καθώς και φορείς και επαγγελματίες της περιοχής.

Όπως προέκυψε κατά τη διάρκεια της έκθεσης, φέτος αναμένονται πάνω από 4 εκατομμύρια Γερμανοί τουρίστες στην Ελλάδα, σε συνέχεια του αριθμού-ρεκόρ των 3,7 εκατομμύρια αφίξεων Γερμανών στη χώρα μας το 2017. Μάλιστα, η αύξηση των Γερμανών τουριστών για το 2018 θα είναι ακόμη μεγαλύτερη από αυτήν του 2017, όπου καταγράφηκε άνοδος 18,1%. Η τουριστική ζήτηση για την Ελλάδα από τη Γερμανία προβλέπεται να ενισχυθεί ισχυρά με διψήφια αύξηση των προκρατήσεων κατά 25 έως 40%, σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τις επαφές των στελεχών του ελληνικού τουρισμού με παράγοντες της γερμανικής ταξιδιωτικής βιομηχανίας, αλλά και από στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας της Τουριστικής Αγοράς (GfK) στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση “ΙΤΒ” στο Βερολίνο. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η Ελλάδα σταθερά αυξάνει το τουριστικό της μερίδιο και πρωταγωνιστεί στις δημοφιλέστερες επιλογές προορισμού των Γερμανών ταξιδιωτών. Είναι ο δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός παγκοσμίως για τους Γερμανούς μετά την Ισπανία, καθώς η Κεντρική Μακεδονία με το πολυποίκιλο τουριστικό της προϊόν διεκδικεί και φέτος ένα μεγάλο μερίδιο από αυτή την αγορά.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γερμανίας, οι Γερμανοί tour operators δηλώνουν εξαιρετικά αισιόδοξοι για την τρέχουσα περίοδο, μετά από τα πολύ ικανοποιητικά δείγματα των κρατήσεων του Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου για το καλοκαίρι του 2018,

επισημαίνοντας την σταθερά ισχυρή και αυξανόμενη ζήτηση για την Ελλάδα. Τα στοιχεία από τους μεγάλους ταξιδιωτικούς πράκτορες είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς αποτυπώνουν σαφή τάση συνέχισης της ανοδικής πορείας της προσέλευσης Γερμανών τουριστών στην Ελλάδα κατά τα τελευταία έτη (αύξηση 3,1% το 2017, έναντι 2,8% το 2016). Σημειώνεται ότι η έρευνα στο Διαδίκτυο για ξενοδοχεία στην Ελλάδα για το διάστημα Δεκεμβρίου 2017-Ιανουαρίου 2018 βρίσκεται ενισχυμένη κατά 51% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Η αυξημένη ζήτηση για τη χώρα μας έχει ωθήσει τους Γερμανούς tour operators να διευρύνουν όχι μόνο τους υπάρχοντες και ήδη γνωστούς προορισμούς, αλλά και να επιμηκύνουν την τουριστική περίοδο, με πτήσεις έως και τα μέσα του Νοεμβρίου.

Η 52η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού “ITB” στο Βερολίνο αποτελεί κορυφαίο γεγονός της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς επίσης και τη σημαντικότερη επιχειρηματική πλατφόρμα για την παγκόσμια τουριστική προσφορά, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των σπουδαιότερων διεθνών τουριστικών και πολιτικών φορέων. Η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού “ITB” στο Βερολίνο (7-11 Μαρτίου 2018) προσέλκυσε συνολικά περίπου 10.000 εκθέτες από 184 χώρες του κόσμου. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του 2017, την έκθεση επισκέφθηκαν πέρυσι 109.000 εμπορικοί επισκέπτες, 28.000 συνεδριακοί επισκέπτες και συνολικά 160.000 ιδιώτες. Στο ελληνικό περίπτερο φέτος φιλοξενήθηκαν 85 τουριστικοί και ξενοδοχειακοί οργανισμοί, περιφέρειες και ναυτιλιακές εταιρείες.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία συμμετείχε για όγδοη συνεχή χρονιά ως συνεκθέτης στο περίπτερο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, επιβεβαίωσε την εδραίωση της θέσης της στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκπροσώπησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος, η Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος και ο εντεταλμένος σύμβουλος της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης για θέματα τουρισμού Γιώργος Ασπασίδης.



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.