Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εκπαιδευτικοί ΕΑΕ Πέλλας: Άμεση η ανάγκη στελέχωσης όλων των δομών της Ειδικής Αγωγής από μόνιμο, εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό


Η ειδική αγωγή και η αποτελεσματική διδασκαλία των μαθητών με ειδικές ανάγκες προϋποθέτει εκτός από τη θεωρητική κατανόηση των πληροφοριών που αφορούν τη φύση των συγκεκριμένων δυσκολιών, την απόκτηση γνώσεων και την ανάπτυξη δεξιοτήτων με στόχο την προσαρμογή των διδακτικών στόχων και μέσων διδασκαλίας στις ιδιαίτερες ανάγκες αυτών των μαθητών.

Βασικό συστατικό της διδασκαλίας είναι η μέθοδος, μια σύνθετη διαδικασία που διευθετεί και δρομολογεί τη διαδικασία επίτευξης των στόχων της αγωγής και της μάθησης. Σημαντικό ρόλο στην επιλογή των μεθόδων παίζουν οι γενικές στάσεις και αντιλήψεις των εκπαιδευτικών για την πηγή, τη μορφή και την αντιμετώπιση των ειδικών αναγκών.

Οι αναπληρωτές της ειδικής αγωγής έχουν αναδείξει και έχουν στηρίξει αυτό το θεσμό τα τελευταία δεκαπέντε σχεδόν χρόνια. Υπηρετώντας σε όλες τις δομές της ειδικής αγωγής με διάφορες εργασιακές σχέσεις (ωρομίσθιοι, αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου, αναπληρωτές πλήρους απασχόλησης) έχουν στηρίξει με κάθε μέσο και περίσσευμα καρδιάς αυτό το θεσμό που είναι απαραίτητος σε κάθε σύγχρονη κοινωνία ίσων ευκαιριών.

Μετακινούμενοι σε πολλά σχολεία, συμπληρώνοντας ώρες εδώ και κει, οργανώνοντας τα τμήματα ένταξης, την παράλληλη στήριξη, στηρίζοντας τα ειδικά σχολεία της δευτεροβάθμιας, τα ΕΕΕΕΚ και τις δομές Ε.Α.Ε., έχουν αναδείξει και καταξιώσει το θεσμό της ειδικής αγωγής.

Η ειδική αγωγή από τη φύση της χρειάζεται επιστημονική γνώση και κατάρτιση συνδυασμένη με εμπειρία και ευαίσθητη ανταπόκριση για τους μαθητές της. Η μεγάλη πλειοψηφία των αναπληρωτών Ε.Α.Ε το έχει αποδείξει αυτό όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς μάλιστα να έχει καμία εργασιακή ασφάλεια, με συνεχείς και ατελείωτες μετακινήσεις, με αβεβαιότητα για το μέλλον, με σωματική και ψυχική εξουθένωση των ίδιων και των οικογενειών τους.

Επιπλέον στα πλαίσια της συνεκπαίδευσης οι εκπαιδευτικοί Ε.Α.Ε. μπορούν να παρέμβουν, και το κάνουν με επιτυχία και στους μαθητές της γενικής εκπαίδευσης, καλλιεργώντας τους την αποδοχή όλων των παιδιών ανεξάρτητα από το νοητικό ή άλλο επίπεδό τους. Αυτό πραγματοποιείται στα πλαίσια μιας ανθρωπιστικής προσέγγισης για

όλους τους μαθητές,λαμβάνοντας υπόψη την αφετηρία του καθενός και τη συνεχή πορεία του σε ένα αγώνα στον οποίο συμμετέχουν όλοι ισότιμα και που στη διαδρομή του μπορεί να έχει πολλές απροσδόκητες μεταβολές για όλους.

Οι μαθητές της ειδικής αγωγής χρειάζονται σταθερότητα και συνέχεια μια και η εξέλιξη και η πρόοδός τους απαιτεί περισσότερο χρόνο σε σχέση με τους τυπικούς μαθητές. Πώς όμως μπορεί να επιτευχθεί αυτό με εκπαιδευτικούς που την επόμενη χρονιά δε θα υπηρετούν στο ίδιο σχολείο; Πώς μπορούν να βελτιωθούν οι συνθήκες μάθησης και σχολικής ενσωμάτωσής τους; Πώς μπορεί και πρέπει το κοινωνικό σύνολο να τους προσφέρει αυτό που χρειάζονται;

Αυτό μπορεί να γίνει εφικτό μόνο αν οι εκπαιδευτικοί του αποκτήσουν την εργασιακή ασφάλεια και την αξιοπρέπεια που ταιριάζει σε επιστήμονες που κάνουν το καθήκον τους με τα ελάχιστα,ενώ τα επιστημονικά τους εφόδια είναι τα μέγιστα. Διαφορετικά μπορούμε να συνεχίζουμε αυτό το καθεστώς εργασιακής ομηρίας και ανασφάλειας, που είναι ανασταλτικό για την καλύτερη λειτουργία και οργάνωση των δομών της Ε.Α.Ε. και αποβαίνει εις βάρος αυτών των μαθητών.

Είναι απαραίτητοι λοιπόν οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών Ε.Α.Ε. από τη μεγάλη δεξαμενή των αναπληρωτών αυτών, που επί τόσα χρόνια θεωρούνται εκπαιδευτικοί β΄ κατηγορίας και ταλαιπωρούνται συγκεντρώνοντας μόρια προϋπηρεσίας, αγωνιώντας για το μέλλον τους.

Πρόκειται για την εκπλήρωση της υπόσχεσης μιας πολιτείας που επιθυμεί να λέγεται σύγχρονη, προοδευτική, που υπακούει στους ευρωπαϊκούς κανόνες, με θεσμούς που προστατεύουν τους εργαζόμενούς της και συμβάλλουν στην ανάπτυξη των στόχων που έχουν τεθεί χωρίς εξουθενωμένους και εξαθλιωμένους εκπαιδευτικούς, αλλά με εκπαιδευτικούς που εργάζονται με αξιοπρέπεια, ασφάλεια και επιστημονική καταξίωση.

Οι εκπαιδευτικοί Ε.Α.Ε. Πέλλας


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΟΡΟ ΚΛΑΔΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, ΓΥΜΝΑΣΤΕΣ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ-ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ Κ.Λ.Π, ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΑ.
    ΑΝΑΡΩΤΙΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ: ΚΑΛΑ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΕΧΕΙ ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ; ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ;
    KATI ΠΗΡΕ ΤΟ ΑΥΤΙ ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΑΓΜΕΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ. ΙΣΧΥΕΙ Η΄ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΧΙΛΑΙΔΕΣ ¨¨ΕΙΔΙΚΟΥΣ΄΄ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με σεμινάρια 400 ωρών και αμφισβητούμενα μεταπτυχιακά εξ αποστάσεως προσπεράσατε στους πίνακες αρχαιότερους συναδέλφους σας .Και έπειτα η γνωστή κλάψα διορίστε μας , τι θα απογίνουμε εμείς έχουμε οικογένειες και παιδιά κλπ. Γιατι δεν προτείνετε αδιάβλητο γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ.Να δούμε πόσα απίδια έχει ο σάκος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.