Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Συνάντηση Θ. Τζάκρη με τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο

Για θέματα μείωσης της φορολογίας αγροτών - μελών συνεργατικών σχημάτων και για την επίλυση του ζητήματος των αγροτών της Ομάδας Παραγωγών ‘’ΑΘΗΝΑ’’

Από το γραφείο της βουλευτή Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρας Τζάκρη ανακοινώνεται ότι την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί συνάντησή της με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο για το θέμα της μείωσης της φορολογίας των αγροτών - μελών συνεργατικών σχημάτων (Συνεταιρισμών, Ομάδων Παραγωγών και Οργανώσεων Παραγωγών), καθώς και για την υπόθεση της Ομάδας Παραγωγών «Αθηνά».

Στο πλαίσιο της συνάντησης θα επιδιωχθεί η αποσαφήνιση του όρου «πλεονάσματα» και «κέρδη» των συνεργατικών σχημάτων των αγροτών, δηλαδή των Συνεταιρισμών, των Ομάδων Παραγωγών και των Οργανώσεων Παραγωγών. Στην λογική αυτή στον όρο πλεονάσματα, τα οποία φορολογούνται με φορολογικό συντελεστή 13%, είναι τα έσοδα των συνεργατικών σχημάτων που προέρχονται από την διακίνηση των προϊόντων των μελών τους και μόνο αυτών. Κάθε συναλλαγή της συνεργατικής οργάνωσης με τρίτο πρόσωπο (μη μέλος), άρα η διακίνηση των προϊόντων μη μέλους μέσω συνεργατικής οργάνωσης, είναι κέρδος και δεν φορολογείται με φορολογικό συντελεστή 13%, αλλά με συντελεστή 26%.

Στην συνάντηση αυτή και στην βάση της υφιστάμενης νομοθεσίας που αφορά την φορολόγηση των πλεονασμάτων των συνεργατικών οργανώσεων με φορολογικό συντελεστή 13%, θα εξετασθεί η δυνατότητα νομοθετικής ρύθμισης που θα ισχύσει από την 1.1.2019 με την οποία θα διευκρινίζεται αυτή η δυνατότητα που θα ανοίξει τον δρόμο και για την φορολόγηση των αγροτών - μελών των συνεργατικών σχημάτων και μόνο αυτών με τον συντελεστή φορολόγησης που κάθε φορά ισχύει για τα συνεργατικά σχήματα μόνο για την αξία των παραδιδόμενων προϊόντων τους που διακινούνται μέσω των συνεργατικών σχημάτων.

Επίσης η κ. Τζάκρη θα θέσει στην σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί και το θέμα της επίλυσης του ζητήματος των αγροτών της Ομάδας Παραγωγών «Αθηνά».

Όπως είναι γνωστό, ένας μεγάλος αριθμός αγροτών της Πέλλας, οι οποίοι υπήρξαν στο παρελθόν σταθερά ή περιστασιακά μέλη της Ομάδας Παραγωγών «Αθηνά», έχουν έρθει αντιμέτωποι, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, με ένα σημαντικό πρόβλημα που αφορά στην μη έκδοση φορολογικής ενημερότητας και στην απειλή δέσμευσης των περιουσιακών τους στοιχείων και κατάσχεσης αυτών επειδή εμφανίζονται ως συνυπόχρεοι σε οφειλές προς 
την Εφορία για φορολογικές παραβάσεις οι οποίες καταλογίστηκαν στην Ομάδα Παραγωγών «Αθηνά» στην οποία ανήκαν.

Πιο συγκεκριμένα, η Ομάδα Παραγωγών «Αθηνά» έκανε έναρξη στην ΔΟΥ Σκύδρας το 1993 και είχε την μορφή Συνεταιρισμού με αντικείμενο την διακίνηση και εμπορία οπωροκηπευτικών των μελών της.

Στην συνέχεια με τροποποίηση του καταστατικού της πήρε την μορφή αστικής κερδοσκοπικής εταιρίας με βάση τα άρθρα 741-784 του Αστικού Κώδικα και ως εκ τούτου είχε την υποχρέωση παρακράτησης και απόδοσης ΦΠΑ για τα αγροτικά προϊόντα (οπωροκηπευτικά) που διακινούσε, σε αντίθεση με τους Συνεταιρισμούς που δεν είχαν τέτοια υποχρέωση, κάτι για το οποίο όμως δεν γνώριζε κανένας παραγωγός τότε, καθώς, όπως ισχυρίζονται οι αγρότες που παρέδιδαν τα προϊόντα τους μέσω της Ομάδας αυτής, είχαν την βεβαιότητα ότι ισχύει ότι και για τους Συνεταιρισμούς.

Η Ομάδα Παραγωγών είχε αρχικά 56 μέλη με βάση το πρώτο καταστατικό της. Στη συνέχεια με αλλεπάλληλες τροποποιήσεις του καταστατικού, καθώς όλοι οι αγρότες που διακινούσαν τα προϊόντα τους μέσω της Ομάδας έπρεπε να είναι και μέλη, εισέρχονταν και διαγράφονταν συνεχώς μέλη.

Μετά από έλεγχο για χρήσεις ετών της δεκαετίας του 1990 και των αρχών του 2000 το Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης διαπίστωσε φορολογικές παραβάσεις, με κυριότερη εξ’ αυτών την μη παρακράτηση και την μη απόδοση ΦΠΑ, και προέβη μεταξύ άλλων σε πράξεις προσδιορισμού ΦΠΑ.

Έκτοτε έχει ξεκινήσει ένας δικαστικός μαραθώνιος για τους ανθρώπους που έστω και περιστασιακά και σε κάποιες περιπτώσεις και εν αγνοία τους αποτέλεσαν μέλη της παραπάνω Ομάδας Παραγωγών, που συνίσταται σε μηνύσεις, προσφυγές και αιτήσεις αναστολών με απροσδιόριστα αποτελέσματα, διότι έχουν παρέλθει από τότε πολλά χρόνια και έχουν χαθεί κρίσιμες προθεσμίες και χρόνοι, με αποτέλεσμα σήμερα οι παραγωγοί να είναι αντιμέτωποι τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους και με το φάσμα της αναγκαστικής εκτέλεσης εις βάρος της ακίνητης περιουσίας τους.

Επειδή, όπως αναφέρεται και στην έκθεση ελέγχου που πραγματοποιήθηκε από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, η Ομάδα Παραγωγών δεν παρακράτησε τον ΦΠΑ για να τον αποδώσει, στην συνάντηση θα αναζητηθεί τρόπος ώστε να απεμπλακούν οι αγρότες που παρέδιδαν τα προϊόντα τους στην Ομάδα Παραγωγών «Αθηνά» από την δύσκολη αυτή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, χωρίς δική τους υπαιτιότητα και χωρίς καν να το γνωρίζουν.

Τα αποτελέσματα της συνάντησης θα ανακοινωθούν σε νεώτερη ανακοίνωση.


Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

5 σχόλια:

 1. Άναψες όλα τα φουγάρα όπως είχες πει σώσε και τους αγρότες τώρα τη άλλο μένει να κάνεις μετά α να μας αδειάσεις την γωνία που λένε φτάνει το δούλεμα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πες μας τι γίνεται με το ρωσικό εμπάργκο.ο Καρασμανης μέσα σε ένα βράδυ το έβγαλε κ εσείς τρέχετε εδώ κ μήνες;.Αν θες να γιγίνε ηρωιδη θα μας βγαλης τα χρήματα του εμπαρξου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ασχοληθείτε με τα προϊόντα που παράγεται ,στηρίξτετα και αφήστε κατά μέρος επιδοτήσεις,εμπαρκα και χαζά.

   Διαγραφή
 3. Όπως άναψε όλα τα φουγαρα σ'ένα βράδυ,έτσι και σ'ενα βραδυ θα δώσει τα χρήματα του εμπαργκου...θεα θεα όπως έλεγε και ο Ψινακης...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τζάκρη στην συγκέντρωση στην Σκύδρα μας είπες μετά την διαγραφή των προσαυξήσεων να πάμε να πληρώσουμε και το έκανα και τώρα λες άλλα. θα τα πάρω πίσω.;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…