Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Συνάντηση εργασίας Θ. Τζάκρη και Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Ι. Δραγασάκη (φωτο)


Για τη χρηματοδότηση έργων της Πέλλας από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων

Συνάντηση εργασίας είχαν σήμερα 19 Μαρτίου 2018 η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Ιωάννη Δραγασάκη στο γραφείο του στο Υπουργείο. Κατά την διάρκεια της συζήτησης η κ. Τζάκρη πρότεινε στον κ. Αντιπρόεδρο συγκεκριμένα έργα και μελέτες για άμεση χρηματοδότηση από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Πιο συγκεκριμένα, η βουλευτής πρότεινε για χρηματοδότηση τα εξής:

1. Αποκατάσταση και ανάδειξη του Κάστρου της Χρυσής

Πρόκειται για το πιο σημαντικό βυζαντινό μνημείο της Πέλλας που δεν έχει αναδειχθεί ή συντηρηθεί εδώ και δεκαετίες. Υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη από το ΚΑΣ. Η πρώτη φάση της αποκατάστασης έχει προϋπολογισμό 1 εκατ. €. Οι εργασίες μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα μετά την εξασφάλιση της χρηματοδότησής τους.

2. Αποκατάσταση και ανάδειξη του Γενί Τζαμί

Πρόκειται για εξαιρετικό μνημείο που διατηρείται χωρίς αλλοιώσεις και μετατροπές. Υπάρχει μελέτη εγκεκριμένη από το ΚΑΣ. Το έργο της αποκατάστασής του ανέρχεται στις 900 χιλ. €.

3. Κέντρο υποδοχής και πληροφόρησης επισκεπτών του ανακτόρου της Πέλλας

Είναι απαραίτητη η ανέγερση κτιρίου που θα περιλαμβάνει φυλάκιο, εκδοτήριο εισιτηρίων, χώρους υγιεινής και αίθουσα με τεχνολογικό εξοπλισμό. Η συνολική δαπάνη ανέρχεται στις 700 χιλ. €. Υπάρχει μελετητική ωριμότητα και εκκρεμεί η έγκριση του ΚΑΣ.

4. Μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία του Μουσείου Πέλλας

Το μουσείο της Πέλλας αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα μετά από έντονες βροχοπτώσεις λόγω της ανεπαρκούς αντιπλημμυρικής προστασίας του χώρου. Απαιτούνται συμπληρωματικές μελέτες προϋπολογισμού 100 χιλ. € ώστε να μπορέσει σε δεύτερη φάση να χρηματοδοτηθεί το απαραίτητο αντιπλημμυρικό έργο. Η εκπόνηση της συγκεκριμένης μελέτης έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα δεδομένου του μεγάλου κινδύνου εκδήλωσης πλημμύρας στο Μουσείο σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης.

5. Προμήθεια εξοπλισμού στο Γενικό Νοσοκομείο Πέλλας (Γιαννιτσά)

Το Νοσοκομείο έχει αιτηθεί την αντικατάσταση και προμήθεια του παρακάτω εξοπλισμού, συνολικού κόστους 250 χιλ. €, ώστε να αντικατασταθεί ο υφιστάμενος εξοπλισμός που χρονολογείται από το 1993:

– Monitors με κεντρική μονάδα, για τη Στεφανιαία Μονάδα, 80 χιλ. €
– Υπερηχοτομογράφο γενικής χρήσης, 70 χιλ. €
– Κλίβανο αποστείρωσης, 100 χιλ. €.

6. Αισθητική αναβάθμιση της Τ.Κ. Λουτρακίου
Πρόκειται για έναν οικισμό με μεγάλη επισκεψιμότητα λόγω των ιαματικών πηγών των Λουτρών Πόζαρ και χρειάζεται αισθητικές παρεμβάσεις που θα τον κάνουν πιο ελκυστικό και θα τονώσουν την τοπική οικονομία. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή ενός δικτύου λιθόστρωτων δρόμων (καλντερίμια) και κατάλληλου αστικού εξοπλισμού. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 611.000 €.

Ο κ. Δραγασάκης δεσμεύθηκε στη συνάντηση να εξετάσει τα περιθώρια που υπάρχουν για ένταξη των προτεινόμενων έργων στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Στη συνέχεια θα ζητηθεί από τους φορείς που θα υλοποιήσουν τα έργα να καταθέσουν τεχνικά δελτία προς τα εποπτεύοντά τους Υπουργεία, ώστε να ακολουθήσουν οι αντίστοιχες εντάξεις.

Τρεις από τις παραπάνω προτάσεις για χρηματοδότηση τέθηκαν σε προτεραιότητα: η εκπόνηση της μελέτης για την αντιπλημμυρική προστασία του Μουσείου Πέλλας, λόγω του κατεπείγοντα χαρακτήρα της, το ώριμο έργο της αποκατάστασης και ανάδειξης του Κάστρου της Χρυσής και το έργο της αισθητικής αναβάθμισης της Τ.Κ. Λουτρακίου. Για το τελευταίο έργο, η κ. Τζάκρη και ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Μπίνος έχουν καταθέσει πρόσφατα στο Υπουργείο Εσωτερικών τεχνική μελέτη και τεχνικό δελτίο, τα οποία έχουν αποσταλεί ήδη στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης προς τελική έγκριση και ένταξη στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Το έργο του Κέντρου υποδοχής και πληροφόρησης επισκεπτών του ανακτόρου της Πέλλας δεν είναι έτοιμο να ενταχθεί στην παρούσα φάση, επειδή η μελέτη του δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το ΚΑΣ, ενώ για τα υπόλοιπα έργα θα εξετασθούν τα περιθώρια χρηματοδότησης ώστε να ενταχθούν στη συνέχεια.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.