Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Συνέντευξη με τον φωτογράφο Π. Καρούσο: «Εμβαθύνω στις ωραίες εικόνες - Αποφεύγω τον πόνο και τη δυστυχία…»


Το κίνητρο για να εμβαθύνει κάπου είναι -πολύ απλά- το ωραίο και αυτοχαρακτηρίζεται ως «ανθρωποκεντρικός» φωτογράφος.

Ο -εξ Αθηνών- Παναγιώτης Καρούσος, μόνιμος κάτοικος Γιαννιτσών πια, ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την τέχνη της φωτογραφίας εδώ και 34 χρόνια (από το 1984), «στην εφηβεία της κατάθλιψης», και συνεχίζει αυτό το «ταξίδι» μέχρι και σήμερα, «εξοπλισμένος» με τεχνική και εμπειρία.

Ο Παναγιώτης Καρούσος επικεντρώνει την φωτογραφική προσοχή του και εστιάζει τον φακό του κυρίως σε πρόσωπα και στις ωραίες εικόνες, «αποφεύγοντας τον πόνο και τη δυστυχία», όπως τονίζει χαρακτηριστικά.

Απαντώντας δε στην ερώτηση «πόσο δύσκολο είναι να είσαι φωτογράφος στην Ελλάδα της κρίσης», η αφοπλιστική απάντησή του είναι «όσο δύσκολο είναι να είσαι ηλεκτρολόγος, υδραυλικός, επιπλοποιός κ.λ.π.»!

Η ξεχωριστή συνέντευξή του στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, έχει ως εξής:

Ερώτηση: Πότε είχατε την πρώτη επαφή με την φωτογραφία και γιατί επιλέξατε αυτή τη μορφή τέχνης; Τι σας οδήγησε να ασχοληθείτε με τη φωτογραφία; Ποιο ήταν το κίνητρο;

Απάντηση: Η πρώτη επαφή μου με την φωτογραφία ήταν το 1984, στα 16μου χρόνια. Ήταν τότε που πατέρας μου… μου χάρισε μια DSLR εποχής και… το ταξίδι ξεκίνησε. Ήταν ένα προσιτό μέσο τέχνης για μένα, κοντά στην εφηβεία της κατάθλιψης και του πεσιμισμού μου… Ήταν τότε που άκουγα CURE (και ακούω ακόμη και τώρα) και όσοι τους ακούν καταλαβαίνουν. Βέβαια όλα αυτά έγιναν για την αγάπη της εικόνας!

Ερ: Υπάρχουν είδη στην φωτογραφία; Ποιο είδος πιστεύετε ότι υπηρετείτε καλύτερα και σας εκφράζει περισσότερο;

Απ: Ναι, υπάρχουν αρκετά είδη. Όμως ουσιαστικά το κίνητρο για να εμβαθύνω κάπου είναι πολύ απλά το ωραίο! Θα με χαρακτήριζα «ανθρωποκεντρικό» φωτογράφο.

Ερ: Ποια θέματα προσεγγίζετε με τον φακό σας και ποια σας αφήνουν αδιάφορο;

Απ: Αγαπώ τις ωραίες εικόνες και αποφεύγω τον πόνο και τη δυστυχία, με ορατό τον κίνδυνο να χαρακτηριστώ «επιφανειακός». Όμως αυτή είναι η επιλογή μου.

Ερ: Τι ψάχνετε σε μία φωτογραφία; Τόσο σε φωτογραφίες άλλων όσο και στις δικές σας, ποια χαρακτηριστικά θεωρείτε σημαντικά;

Απ: Αληθινά συναισθήματα και σπάνιες στιγμές. Αυτό.

Ερ: Τεχνική αρτιότητα, περιεχόμενο, ή φαντασία;

Απ: Σίγουρα το θέμα και το περιεχόμενο μιας φωτογραφίας παίζει τον σημαντικό ρόλο για μένα… Αλλά το τεχνικό μέρος, είτε σε δική μου φωτογραφία είτε σε κάποιου άλλου, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να με αφήσει αδιάφορο! Η τεχνική συμβάλλει ουσιαστικά και σε σημαντικό βαθμό στην αρτιότητα μιας φωτογραφίας.

Ερ: Υπάρχουν άνθρωποι ή καταστάσεις που ανατρέχετε για την θεματολογία σας;

Απ: Βεβαίως, καταστάσεις και άνθρωποι, όπως το λέτε, που με βοήθησαν και με βοηθούν να καταλήξω σε εικόνες που αγαπώ, είναι πολλοί. Νύφες, μοντέλα, χορευτές, ηθοποιοί… γενικώς πρόσωπα, άνθρωποι αλλά και καταστάσεις της καθημερινότητας!!!

Ερ: Πρόσωπα ή τοπία;

Απ: Αναμφισβήτητα, πρόσωπα.

Ερ: Είστε υπέρ της ψηφιακής φωτογραφίας ή του κλασικού φιλμ;

Απ: Γεννήθηκα με το film… μεγάλωσα και ωρίμασα με την ψηφιακή τεχνολογία!

Ερ: Πως μπορεί να εξελιχθεί καλύτερα φωτογραφικά κάποιος; Μέσα από την εμπειρία ή μέσα από ένα εργαστήρι ή μια σχολή; Ποιο από τα δύο είναι πιο σημαντικό;

Απ: Οι Σχολές και η Παιδεία γενικότερα, σε βοηθούν στην αρτιότητα και στην κατάρτιση της τεχνικής, σου δείχνουν δρόμους και κατευθύνσεις. Η εμπειρία όμως σε «εξοπλίζει» και σε κάνει συνεχώς καλύτερο. Όμως η μεγάλη αλήθεια είναι ότι με την φωτογραφία δεν σταματάς ποτέ να «επιμορφώνεσαι». Είναι μια διαρκής εκμάθηση…

Ερ: Είστε από την Αθήνα και τώρα ζείτε μόνιμα στα Γιαννιτσά. Πως είναι η περιφέρεια για έναν φωτογράφο; Ποια είναι τα άμεσα σχέδια σας;

Απ: .Η φωτογραφία δεν γνωρίζει σύνορα και καταγωγή. Όπου βρεθείς, μπορείς να δημιουργήσεις. Όμως για να απαντήσω με μεγαλύτερη σαφήνεια στο ερώτημά σας, θέλω να πω ότι δεν θα επέστρεφα ποτέ στην Αθήνα… Δεν με εκφράζει. Σε ότι αφορά στα άμεσα σχέδιά μου είναι να… φωτογραφίζω συνεχώς και να βελτιώνομαι σε αυτό που κάνω.

Ερ: Πόσο δύσκολο είναι να είσαι φωτογράφος στην Ελλάδα της κρίσης;

Απ: Όσο δύσκολο είναι να είσαι ηλεκτρολόγος, υδραυλικός, επιπλοποιός κ.λ.π.
fotop


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.