Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

«Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» από το Σύλλογο Καρκινοπαθών Έδεσσας και Περιχώρων


«Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» Ο Ντάριο Φο λέει: «…σε έναν καπιταλιστή δεν πρέπει ποτέ να λες “αχ σας παρακαλώ θα μπορούσατε λιγάκι να μου κάνετε λίγο χώρο να αναπνεύσω κι εγώ ;” ... εμείς που βγάζουμε πάντα το φίδι από την τρύπα για τους άλλους, θα μπορούσαμε επιτέλους να σκεφτούμε και τον εαυτό μας … να κτίζουμε σπίτια που ανήκουν σε εμάς ... να ζούμε σαν κανονικοί άνθρωποι κι όχι σαν ζώα χωρίς χαρά και φαντασία … κι όταν μια μέρα πεθάνεις, δε θα πεθάνεις σα στυμμένη λεμονόκουπα, αλλά σαν άνθρωπος που έζησε ελεύθερος και ευχαριστημένος μαζί με τους άλλους ανθρώπους.» 

Το Δεν πληρώνω , δεν πληρώνω του Ντάριο Φο είναι μια κωμωδία, που αν και γραμμένη το 1974, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ και μιλάει για το αυτονόητο: κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα στην πραγματική και αξιοπρεπή ζωή. Και αυτό είναι Κοινωνική υποχρέωση. Φωνάζει την αγριότητα και αδικία του Καπιταλισμού, την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Στην πόλη του Μιλάνο ξεσπά ανταρσία. Οι γυναίκες κάνουν πλιάτσικο στα σούπερ μάρκετ, οι εργάτες αρνούνται να πληρώσουν στο εστιατόριο του εργοστασίου, σε όλο το κοινωνικό σώμα υπάρχει μια διάχυτη αναταραχή. Το σπίτι του νομοταγή προλετάριου Τζοβάνι και της επαναστατημένης Αντωνίας γίνεται τόπος συνάντησης ενός αναρχικού αστυνόμου, ενός δικτατορίσκου καραμπινιέρο , ενός γέρου φιλοσόφου με άνοια και των φίλων του ζευγαριού, του Λουίτζι και της Μαργαρίτας. Ο Ντάριο Φο διδάσκει μέσα από την κωμωδία την ανυπακοή και την δράση. Πλατύς ζωντανός και ανθρώπινος ο συγγραφέας υποστηρίζει πως : « η άγνοια είναι η βάση της αδικίας. Οι διανοούμενοι έχουμε το δικαίωμα και την υποχρέωση του λόγου και τη δυνατότητα να ενημερώσουμε τους νέους.» 

Σε μια Ελλάδα που βρίσκεται σε οξεία οικονομική κρίση το «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» έρχεται ως αντίδοτο και εφαλτήριο σκέψης. Γιατί η κωμωδία διασκεδάζει, η καλή κωμωδία ανατάσσει την ψυχή, η άριστη όμως κωμωδία μπορεί και οφείλει να διδάσκει. 

Την σπαρταριστή κωμωδία «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» του Ντάριο Φο θα παρουσιάσει η θεατρική ομάδα του Συλλόγου Καρκινοπαθών Έδεσσας και Περιχώρων, Re-act, με τη σκηνοθετική ματιά της Ηρώς Γεωργίου. Από τις 10 Μαρτίου, ημέρα Σάββατο έως και τις 15, ημέρα Πέμπτη, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Π.Ε. Πέλλας. 

Αξίζει να σημειωθεί πως τα έσοδα των παραστάσεων θα διατεθούν σε δύο μικρά παιδιά, που βρίσκονται σε άμεση ανάγκη.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.