Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η εκδήλωση - συζήτηση στην Έδεσσα: Είναι το νερό κοινό αγαθό ή εμπόρευμα;

Το θεμελιώδες αυτό ερώτημα ήταν ο βασικός προβληματισμός που τέθηκε στην εκδήλωση/συζήτηση «Το Νερό ως κοινό αγαθό», που διοργάνωσε ο Σύλλογος Προστασίας Υδρολογικού Συστήματος Εδεσσαίου ποταμού, «νεοSOS», την Κυριακή 11/03/2018.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Κώστας Νικολάου, διδάσκων Οικολογίας και Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας ΑΠΘ και πρόεδρος του Λαϊκού Πανεπιστημίου Κ.ΑΛ.Ο. UnivSSE Coop.

Ο κ. Νικολάου, παρουσίασε διαφορετικές προσεγγίσεις διαχείρισης του νερού, καθώς και τα ερευνητικά αποτελέσματα αυτών. Αναφέρθηκε στη «δημοκρατία του νερού» και ανέλυσε τη δημιουργία και λειτουργία των συνεταιρισμών κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, ενώ η εκδήλωση/ συζήτηση βασίστηκε στο βιβλίο "Το Νερό ως Κοινό Αγαθό, πέρα από τις Εταιρίες και το Κράτος” (Κώστας Νικολάου, Εκδόσεις UnivSSE Coop), από όπου και το απόσπασμα που ακολουθεί : «Η κριτική της πολιτικής οικονομίας του νερού δείχνει ότι η ιδιωτική διαχείριση οδηγεί σε κέρδη για τις εταιρίες και η κρατική και αυτοδιοικητική διαχείριση σε φόρους στους πολίτες. Στον αντίποδα αυτών παρουσιάζεται η συνεργατική/συνεταιριστική εναλλακτική διαχείριση και τα βασικά της σημεία, ξεκαθαρίζοντας μερικά θεωρητικά ζητήματα για τους συνεταιρισμούς και ιδιαίτερα ότι κάθε ονομαζόμενος συνεταιρισμός δεν σημαίνει ότι αυτόματα ανήκει στο πλαίσιο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και της άμεσης δημοκρατίας, αν δεν πληροί ορισμένες βασικές αρχές».

Στην εισαγωγική παρουσίαση της εκδήλωσης η Πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Ελισάβετ Φράγκου, τόνισε τη διαχρονική παρουσία του Εδεσσαίου ποταμού, ως το σημαντικότερο «κοινό αγαθό» του τόπου μας. Επίσης τονίστηκε, ότι ένας από τους βασικούς σκοπούς του Συλλόγου είναι η αναγνώριση και εκτίμηση της αξίας του ποτάμιου συστήματος, αλλά και η πολυεπίπεδη σχέση του ποταμού με τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου, ευχαριστεί θερμά τον κ. Νικολάου, αλλά και όλους/ες που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…