Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Θ. Τζάκρη: Αρνητική η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εισοδηματική ενίσχυση των ροδακινοπαραγωγών


Αρνητική ήταν η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αίτημα που υπέβαλε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για εισοδηματική ενίσχυση των παραγωγών ροδακινοειδών έτους 2017

Η βουλευτής ζητά τη σύγκλιση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων παρουσία του Υπουργού για λήψη αποφάσεων

Τον περασμένο Ιανουάριο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δια του Υπουργού κ. Αποστόλου απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή φάκελο με τον οποίο ζητούσε στήριξη από τον προϋπολογισμό της Ένωσης για το επιτραπέζιο ροδάκινο και νεκταρίνι. Το προϊόν επλήγη το καλοκαίρι 2017 από υπερβολικά χαμηλές τιμές με αποτέλεσμα το εισόδημα των ροδακινοπαραγωγών να μειωθεί τραγικά. Στην επιστολή του ο Υπουργός περίγραψε την τραγική κατάσταση των παραγωγών, με ιδιαίτερη μνεία στις πολύ χαμηλές τιμές που επικράτησαν, των 12 λεπτών ανά κιλό για το ροδάκινο και των 8 λεπτών για το νεκταρίνι, κάτω του κόστους παραγωγής.

Ωστόσο στην απάντησή του προς τον Υπουργό κ. Αποστόλου, ο Επίτροπος Hogan απέρριψε το σχετικό αίτημα κάνοντας λόγο για διαρθρωτικό πρόβλημα σημειώνοντας πράγματι ότι «υπάρχει πρόβλημα διάθεσης περίπου 40000 τόνων (δηλαδή των μισών ελληνικών εξαγωγών), λόγω του ρωσικού εμπάργκο». Υπογραμμίζει επιπλέον τα περίπου 24 εκ. ευρώ που οι Έλληνες ροδακινοπαραγωγοί έχουν λάβει μέσα από τα έκτακτα μέτρα και προτρέπει την ελληνική διοίκηση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της καλλιέργειας των ροδάκινων- νεκταρινιών μέσα από τα επιχειρησιακά προγράμματα των οργανώσεων παραγωγών οπωροκηπευτικών και μέσα από το καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων και στο επιτραπέζιο ροδάκινο.

Σε συνέχεια αυτής της εξέλιξης, από την οποία το μόνο θετικό που κρατάμε είναι η σύσταση του Επιτρόπου να δοθούν συνδεδεμένες ενισχύσεις και στο επιτραπέζιο ροδάκινο, σε αντίθεση με την εσφαλμένη απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης να δώσει συνδεδεμένες ενισχύσεις μόνο στο ροδάκινο που θα οδηγείτο στη βιομηχανία χυμού, κατά την κ. Τζάκρη ανοίγει και ο δρόμος αποζημίωσης των ροδακινοπαραγωγών με κρατικές ενισχύσεις deminimis, όπως είχε δεσμευτεί ο Υπουργός κ. Αποστόλου στη συνάντηση του περασμένου Ιανουαρίου με τους αγρότες και για το θέμα είχε εκδοθεί και σχετικό δελτίο τύπου.

Η κ. Τζάκρη ζητά να συγκληθεί άμεσα η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων, παρουσία και του Υπουργού, προκειμένου να αρχίσει η συζήτηση για την ενίσχυση των ροδακινοπαραγωγών μέσω του κανονισμού των κρατικών ενισχύσεων deminimis και για να λυθεί το πρόβλημα με τον προσήκοντα τρόπο, στη βάση των στοιχείων που έχουν συλλεχθεί και τεκμηριώνουν την μείωση του εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών κατά την τελευταία εμπορική περίοδο.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 comments:

  1. Ρε Τζακρη εσυ δεν ηρθες στο χωριο και μας ειπες τον αλλο μηνα θα παρουμε λεφτα εμπαργκο απο την Ευρωπη;
    εεε ρε δουλεμα που μας κανεις, μια ζωη η ιδια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο Ντόρα αλλά σύντομα να δώθει μόνο εσύ αξίζεις για το νομο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δώσε πόνο Τζάκρη δώσε καλά μας κάνετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τι έγινε εδώ εεε ξυπνήστε όσο είναι νωρίς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.