Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Έρευνες σε αιρετούς και υπάλληλους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και σε αγρότες, από το ενισχυμένο ΣΔΟΕ


Έτοιμο να… «σκαλίσει» προμήθειες υπουργείων και φορέων του Δημοσίου, αλλά και να «ξεσκονίσει» πληροφορίες, στοιχεία, καταγγελίες, εισαγγελικές παραγγελίες για διαφθορά και απιστία δημόσιων λειτουργών, είναι το ΣΔΟΕ, το οποίο εντός των ημερών ενισχύεται με 54 ελεγκτές υψηλών προσόντων, που θα πέσουν κατ’ ευθείαν στα βαθιά.

Όπως προκύπτει από το Επιχειρησιακό Σχέδιο, στη διάρκεια των επόμενων μηνών οι «Ράμπο» του ΣΔΟΕ στην Αττική θα ανοίξουν τουλάχιστον 44 φακέλους που «καίνε», ενώ οι συνάδελφοι τους στη Βόρεια Ελλάδα έχουν προγραμματίσει άλλες 34 τέτοιες έρευνες, οι οποίες «αγγίζουν» αιρετούς και υπάλληλους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα βήματα που θα ακολουθήσουν οι ελεγκτές του Σώματος, που θα χειριστούν αυτές τις υποθέσεις, είναι τα εξής:

1. Συλλογή, ανάλυση και αξιολόγηση στοιχείων και πληροφοριών

2. Έρευνες για τον εντοπισμό κι εν συνεχεία την τεκμηρίωση των περιπτώσεων που αφορούν στην «παράνομη προέλευση ιδιωτικών κεφαλαίων» κοινώς περιπτώσεων «μαύρου» χρήματος, που αποτελεί προϊόν διαφθοράς δημόσιων λειτουργών

3. Για το «δέσιμο» των υποθέσεων, οι Ράμπο του Σώματος, ως ειδικοί προανακριτικοί υπάλληλοι θα προχωρούν σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, έλεγχο των κινήσεων αυτών των λογαριασμών, «ξεσκόνισμα» επενδύσεων σε κινητές αξίες κι ακίνητα, εκτεταμένες διασταυρώσεις με τα εισοδήματα που έχουν δηλωθεί, άντληση στοιχείων από άλλες υπηρεσίες και Αρχές

Πέρα από τις υποθέσεις, που θα «τρέξουν» σε συνεργασία με άλλες Διωκτικές Αρχές της χώρας αλλά και αντίστοιχες υπηρεσίες εκτός συνόρων (Europol, Interpol, OLAF), το ΣΔΟΕ καλείται να «κλείσει» και παλιές εισαγγελικές παραγγελίες, με καραμπινάτες περιπτώσεις διαφθοράς, όπως το… πάρτι που είχε στηθεί στην Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης. Αρμόδιες πηγές, μιλώντας στο «MP», κρατάνε χαμηλά τους τόνους, σημειώνοντας ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν στοιχεία για «ευαίσθητα» πολιτικά πρόσωπα.

ΜΠΑΡΑΖ ΕΛΕΓΧΩΝ

Ως «άμεσης συνάφειας» με τους ελέγχους για διαφθορά δημόσιων λειτουργών και «πρώτης προτεραιότητας», χαρακτηρίζεται από τις ίδιες πηγές, το μπαράζ ερευνών που ξεκινά το Σώμα στο πεδίο των επιδοτήσεων- επιχορηγήσεων- ενισχύσεων είτε με εθνικούς πόρους είτε με κοινοτικά κονδύλια. Όπως έχουμε αποκαλύψει από τον

περασμένο Σεπτέμβριο, το ΣΔΟΕ έχει κάνει, ήδη, την αρχή με μια «βαριά» λίστα 200 υποθέσεων, που ελέγχονται κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας και αφορούν σε υποθέσεις τουριστικών μονάδων, οι οποίες επιλέχθηκαν και επιδοτήθηκαν από προηγούμενους Επενδυτικούς νόμους. Κι αυτή είναι μόνο η αρχή, καθώς όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, υπάρχει και δεύτερη λίστα ή μάλλον CD, με επιχειρήσεις του ίδιου κλάδου, οι οποίες ερευνώνται για μικρότερα ποσά επιδοτήσεων.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί στους ελεγκτές του Σώματος, οι έρευνες θα πρέπει να επικεντρώνονται στο τελευταίο στάδιο της επένδυσης, δηλαδή στο αν εκπληρώθηκε το φυσικό αντικείμενο της επένδυσης και τα ως τώρα ευρήματα είναι εντυπωσιακά: Εικονικές συναλλαγές, “μαϊμού” τιμολόγια, υπερτιμολογήσεις, φορολογικές και ασφαλιστικές παραβάσεις, καθυστερήσεις. Σε μια και μόνο περίπτωση, ξενοδοχειακό συγκρότημα στη Ρόδο καλείται να επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο περί τα 2,5 εκατ. Ευρώ, λόγω των καραμπινάτων παρατυπιών στη διαχείριση των ενισχύσεων που έλαβε από τον Επενδυτικό Νόμο!

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Ο σχεδιασμός του ΣΔΟΕ προβλέπει 500 ελέγχους σε επιδοτούμενα έργα με κοινοτικά κονδύλια κι άλλους 110 ελέγχους σε φακέλους, που χρηματοδοτήθηκαν από εθνικά κονδύλια, ενώ θα αρχίσει να διευρύνεται και ο κύκλος των ελέγχων για αγροτικές ενισχύσεις- επιδοτήσεις. Τις έρευνες του ΣΔΟΕ παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF), κρίνοντας ότι η διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων έχει πολύ “ζουμί” στην Ελλάδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η παρουσία ειδικών κλιμακίων της OLAF έχει πυκνώσει και αναμένεται ανάλογη συνέχεια όσο θα κλείνουν οι φάκελοι των εισαγγελικών παραγγελιών και θα σκάνε “βόμβες” διασπάθισης κρατικού και κοινοτικού χρήματος.

Σαρωτικοί θα είναι οι έλεγχοι του Σώματος και σε όλο το πεδίο προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων και είναι ενδεικτικό ότι αυτοί οι έλεγχοι εκτείνονται από την πώληση «μαϊμού» ρούχων, καλλυντικών, φαρμάκων ως την πώληση και χρήση «πειρατικών» λογισμικών ακόμα κι από μεγάλες επιχειρήσεις. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα προβλέπει τουλάχιστον 300 τέτοιους ελέγχους, με φόντο τα στοιχεία του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε. που αποκαλύπτουν ότι η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση όσον αφορά στη σχετική απώλεια θέσεων εργασίας λόγω της κυκλοφορίας προϊόντων- «μαϊμού» και στην τέταρτη θέση όσον αφορά στις απώλειες από τις πωλήσεις!!!

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. ΑΧ αν λειτουργήσει το κράτος μερικοί δημοτικοί άρχοντες που τραγουδάνε τους βλέπω νύχτα να φεύγουν στα βουνά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.