Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Στον ΕΛΓΑ η Θ. Τζάκρη με αγρότες για τα πορίσματα της βροχόπτωσης σε Σαρακηνούς και Προμάχους (φωτο)


Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη παραβρέθηκε σήμερα 5 Μαρτίου 2018 στο Κατάστημα του ΕΛΓΑ Βεροίας, όπου παρουσία αγροτών είχε συνεργασία με την Προϊσταμένη κ. Μαρία Παππά σχετικά με τα πορίσματα που απεστάλησαν στα δημοτικά διαμερίσματα Σαρακηνών και Προμάχων του Δήμου Αλμωπίας για τις βροχοπτώσεις του Μαΐου του 2017 σε κερασοκαλλιέργειες των αγροκτημάτων των παραπάνω οικισμών.

Πιο συγκεκριμένα, η κ. Τζάκρη κατά την επίσκεψή της την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου στους Σαρακηνούς έγινε αποδέκτης παραπόνων σχετικά με τα πορίσματα για τις ζημιές στις κερασοκαλλιέργειες από τις βροχοπτώσεις του Μαΐου του 2017, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- που είχαν υποβάλει δηλώσεις ζημίας στον ΕΛΓΑ προκειμένου να αποζημιωθούν έλαβαν πορίσματα στα οποία το ποσοστό ζημίας κυμαίνονταν από 25-50%, ήτοι ποσοστό που δεν ανταποκρίνεται στο πραγματικό ποσοστό των ζημιών από τις βροχοπτώσεις που υπέστησαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι αγρότες, οι οποίες ανέρχονται σε ποσοστό πάνω από 70%, κατά μέσο όρο, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που συνεχίστηκαν για 15 μέρες την περίοδο εκείνη, με αποτέλεσμα να επικρατεί αναστάτωση μεταξύ των αγροτών και αίσθηση αδικίας σε αυτούς λόγω των εσφαλμένων εκτιμήσεων.
Ενδεικτικό μάλιστα της κατάστασης αυτής είναι το γεγονός ότι το 70% των παραγωγών έχουν προβεί στην κατάθεση ενστάσεων στον ΕΛΓΑ με αιτιολογία εσφαλμένη εκτίμηση - μηδενική αξιοποίηση.

Έτσι αποφασίστηκε η πραγματοποίηση της επίσκεψης αυτής στον ΕΛΓΑ παρουσία της κ. Τζάκρη, όπου η ίδια και αντιπροσωπεία αγροτών των Σαρακηνών μετέφεραν στην προϊσταμένη του ΕΛΓΑ την πραγματική κατάσταση, ήτοι τις έντονες βροχοπτώσεις για 15 συνεχείς ημέρες της κρίσιμης περιόδου, την καταστροφή της κερασοκαλλιέργειας σε ποσοστό πάνω από 70% και της ελάχιστης και σε πολλές περιπτώσεις μηδαμινής αξιοποίησης της παραγωγής λόγω της πολύ μεγάλης ζημίας που την κατέστρεψε ολοσχερώς, καθώς και της διάχυτης εντύπωσης που επικρατεί στην πλειοψηφία των αγροτών ότι τα ποσοστά ζημίας -όπως αποτυπώθηκαν στα πορίσματα που έλαβαν οι παραγωγοί- δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά ποσοστά ζημίας και για αυτό τον λόγο έχουν κατατεθεί ενστάσεις.

Η κ. Παππά έλαβε υπόψη της τις παρατηρήσεις των αγροτών και δεσμεύθηκε ότι κατά την εξέταση των ενστάσεων θα εκτιμηθούν όλα τα αντικειμενικά στοιχεία, αλλά και ατομικά στοιχεία, π.χ. τιμολόγια, για τον κάθε παραγωγό ξεχωριστά, ώστε να διορθωθούν τυχόν λάθη.

Κατά την ίδια σύσκεψη μεταφέρθηκαν επίσης σοβαρά παράπονα από παραγωγούς και για τα πορίσματα που εστάλησαν για τις βροχοπτώσεις στο δημοτικό διαμέρισμα των Προμάχων. Εκεί τα ποσοστά ζημίας κυμάνθηκαν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα από 0 έως 25% στην συντριπτική πλειοψηφία των πορισμάτων, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν εκτεταμένες ζημίες (έντονα σκασίματα κ.λπ.) σε όλες τις ποικιλίες κερασιού από το ίδιο αίτιο (βροχοπτώσεις) και η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών έχει προβεί ήδη στην κατάθεση ενστάσεων. Και στην περίπτωση αυτή η δέσμευση της Προϊσταμένης του ΕΛΓΑ ήταν ότι η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί στο σύνολό της κατά την εξέταση των ενστάσεων.
Κατά τα λοιπά η κ. Παππά ενημέρωσε την κ. Τζάκρη ότι συνεχίζεται κανονικά η αποστολή των πορισμάτων στα δημοτικά διαμερίσματα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας για τις ζημιές στις καλλιέργειες του 2017.

Ήδη έχουν αποσταλεί σε πολλά δημοτικά διαμερίσματα τα πορίσματα για τις ζημιές από παγετό, πολλά εξ αυτών έχουν ήδη συμπεριληφθεί στην πρώτη πληρωμή που πραγματοποιήθηκε την 1η Φεβρουαρίου, έχει αρχίσει ήδη και θα συνεχιστεί η αποστολή των πορισμάτων για τις βροχοπτώσεις, καθώς και για το χαλάζι στην ευρύτερη περιοχή της Κρύας Βρύσης, ενώ η αποστολή της συντριπτικής πλειοψηφίας των πορισμάτων για την μεγάλη χαλαζόπτωση που έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2017 σε μεγάλο τμήμα του Δήμου Πέλλας (Κρύα Βρύση, Γαλατάδες, Άγιος Λουκάς κ.λπ.) θα πραγματοποιηθεί εντός του μήνα Μαρτίου. Εντός του μήνα Μαρτίου, κατά την εκτίμηση της κ. Παππά, θα ολοκληρωθεί η αποστολή του μεγαλύτερου μέρους των πορισμάτων για όλες τις αιτίες στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας (Βεγορίτιδα, Έδεσσα, Αλμωπία κ.λπ.), τα οποία και αναμένονται από τους παραγωγούς. Η επόμενη πληρωμή έχει προγραμματιστεί εντός των επόμενων 10 ημερών.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΣΩΣΤΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΄΄ΣΜΠΡΩΞΙΜΟ΄΄ ΑΠΟ ΑΤΟΜΑ ΤΥΠΟΥ ΤΖΑΚΡΗ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΤΖΑΚΡΗ;
    ΠΟΣΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΑΚΟΜΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΜΥΑΛΟ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ελατε και εσεις να δειτε την γλυκα! ηρθαν τα πορισματα για το χαλαζι και εβαλαν οτι να ναι! λιγοτερα κιλα σε φυτεια 2500 δεντρων και περισσοτερα σε φυτεια με 500. τα ποσοστα απο 100% που αμεσσα σημαινει 85 εβαλαν εως και 25 με 30%. τρελαθηκαν τελειως

      Διαγραφή
  2. Δουλευόμαστε μεταξύ μας δηλαδή οι γεωπόνοι που έκαναν τις εκτιμήσεις δεν έχουν ιδέα από το αντικείμενο και πρέπει να πάνε σπίτια τους η η κυρία βουλευτίνα μας το βλέπει ψηφοθηρικά το θέμα και πρέπει να πάει αυτή σπίτι της κάτι από τα δύο συμβαίνει

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.