Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Θέσεις Στάθη Καστερίδη για την προετοιμασία του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Κεντρικής Μακεδονίας


Από Στάθη Καστερίδη 
Προς εκπροσώπους του Υπουργού Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου για την προετοιμασία του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Κεντρικής Μακεδονίας. Κ. Χριστόφορο Βερναρδάκη synkemak2018@gmail.com 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Στάθη Καστερίδη επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ΠΕΛΛΑ «Δήμος Για Όλους» (πρώτη ελάσσων αντιπολίτευση) στους εκπροσώπους του Υπουργού Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου κ. Χριστόφορου Βερναρδάκη για την προετοιμασία του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Κεντρικής Μακεδονίας. 

Η συνάντηση έγινε στο εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών στις 11 Μαρτίου 2018 ημέρα Κυριακή και ώρα 8:15 μμ. Συμμετείχαν: Ο Στάθης Καστερίδης επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Πέλλα Δήμος Για Όλους» συναντήθηκε με δύο συνεργάτες του Υπουργού Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου κ. Χριστόφορου Βερναρδάκη για την προετοιμασία του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τζάκρη Θεοδώρα και κ. Σηφάκη Γιάννη καθώς και με τους: κ. Γάγκλιου Πέτρο Συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Μπαλτζή Κώστα Συντονιστή της Οργάνωσης Μελών Γιαννιτσών του ΣΥΡΙΖΑ. 

Οι προτάσεις αφορούσαν τρεις ενότητες: 
α) γενικού ενδιαφέροντος της ευρύτερης περιοχής, 
β) του Δήμου Πέλλας και 
γ) θεσμικά θέματα των Δήμων. 

Οφείλω να συγχαρώ την πρωτοβουλία αυτή των αρμοδίων παραγόντων. Είναι πρώτη φορά που επισήμως ζητούν την άποψη της αντιπολίτευσης του Δήμου για τα παραπάνω θέματα ιδιαίτερα σημαντικής σημασίας, ώστε να εμπλουτιστεί με προτάσεις το αναπτυξιακό σχέδιο για την Κεντρική Μακεδονία. 

Παραθέτω τις προτάσεις, που κατέθεσα: 
Α) Προτάσεις γενικού ενδιαφέροντος για την ευρύτερη περιοχή Πέλλας 

1. ΕΟΖ (Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη): Ίδρυση ΕΟΖ που θα αφορά την ανάπτυξη επιχειρήσεων στην Βόρεια Ελλάδα με ιδιαίτερα οικονομικά κίνητρα έτσι ώστε να μην αιμορραγούν οι επιχειρήσεις και φεύγουν στις γειτονικές χώρες Βουλγαρία, FYROM και Αλβανία με βασική προϋπόθεση την κατοχύρωση του κατώτατου μισθού των εργαζομένων. (Έχω δημοσιοποιήσει τις απόψεις μου με σχετικό άρθρο στα ΜΜΕ) 

2. Οδικό δίκτυο: σύνδεση οδικού άξονα Παραλίμνη-Μελισσίου. 

3. Προαστιακός Σιδηρόδρομος: Προαστιακός Σιδηρόδρομος Θεσ/νίκη- Γιαννιτσών-Σκύδρα- Έδεσσα (με την υπενθύμιση - ενημέρωση ότι για πρώτη φορά δημόσια τέθηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Πέλλας την περίοδο 2003-2006 από τον υποφαινόμενο). 

4. Σύνδεση με την Εγνατία οδό: με καθέτους δρόμους που θα συνδέουν Σκύδρα και Γιαννιτσά. 

5. Ενίσχυση και όχι αποψίλωση των Δημόσιων Υπηρεσιών από τον Νομό με αποτέλεσμα την μη εξυπηρέτηση του πολίτη την συρρίκνωση του εισοδήματος και ότι άλλο δυσμενές προέρχεται από αυτό. Το φαινόμενο αυτό, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στην Κρύα Βρύση η οποία καθημερινά νοιώθει όλο και πιο εγκαταλελειμμένη από την φυγή Δημοσίων Υπηρεσιών. 

Β) Για τον Δήμο Πέλλας 

1. Κατασκευή Δικαστικού Μεγάρου σε οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο εδώ και 15 χρόνια περίπου και δεν έχει γίνει τίποτα παρά μόνο διαρκής παράταση της παραχώρησης από τον Δήμο ανά 5ετία. 

2. Παραχώρηση του Στρατοπέδου Καψάλη που βρίσκεται εντός του αστικού ιστού της πόλης και όχι μόνο είναι εγκαταλελειμμένο αλλά και ελλοχεύει κινδύνους για την Δημόσια Ασφάλεια και Υγεία (παλαιότερα από την Δημοτική Αρχή κατατέθηκαν μελέτες για την αξιοποίησή τους) σήμερα ισχύει άλλο νομικό καθεστώς ωστόσο αυτό πρέπει να παραχωρηθεί στον Δήμο Πέλλας για την περαιτέρω αξιοποίησή του. 

3.Παραχώρηση των οικοπέδων στρατοπέδων Καψάλη και Φιλιππάκου στους ιδιοκτήτες που έχουν κατασκευάσει τα προσφυγικά σπίτια τους σε χώρους των στρατοπέδων κατόπιν υποδείξεως του κράτους εδώ και 90 χρόνια περίπου 

4. Επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης μεταξύ Δήμου Πέλλας και ΕVΑ Θεσσαλονίκης για : α. Ανάληψη από την ΕVΑ Θεσσαλονίκης την κατασκευή λιμνοδεξαμενών νότια των πηγών Αραβησσού για την συλλογή των υδάτων, όταν υπάρχει υπερχείλιση, για περιβαλλοντικούς και οικονομικούς λόγους (υδρευτικό δίκτυο). β. Ανάληψη από την ΕVΑ Θεσσαλονίκης κατασκευής, των αποχετευτικών δικτύων Τοπικών Κοινοτήτων ( όπου δεν υπάρχει) πρώην Δήμου Κύρρου ως ανταποδοτικών για το πόσιμο νερό που τροφοδοτείται η Θεσσαλονίκη. 

5. Ανάδειξη του Αρχαιολογικού χώρου της Πέλλας και ένταξή του στα πολιτιστικά Μνημεία της ΟΥΝΕΣΚΟ. Έχω καταθέσει πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Πέλλας. 

6. Χαρακτηρισμός της Πέλλας ως Ιστορική Πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Για τον σκοπό αυτό έχω καταθέσει πρόταση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Πέλλας το 2006 καθώς και στο Δημοτικό Συμβούλιο Πέλλας για την ψήφιση του Στρατηγικού Σχεδίου Πέλλας. 

7. Επιχορήγηση του Δήμου Πέλλας για την κατασκευή Αθλητικών έργων α. ηλεκτροφωτισμού του Κεντρικού Σταδίου (Αναγέννηση) β. Κατασκευή κολυμβητηρίου και γ. κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου, αναλύοντας για κάθε περίπτωση τους λόγους που επιβάλλονται να γίνουν όλα αυτά. 

8. Καθαρισμός ποταμού Λουδία με βυθοκόρο με έξοδα της εταιρείας που έχει αναλάβει την εκμετάλλευση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με τον τρόπο αυτό θα εξυγιανθεί το περιβάλλον και θα μειωθεί ο κίνδυνος πλημμυρών, ωστόσο θα χρειαστούν και αντιπλημμυρικά έργα κατά μήκος του ποταμού και ιδιαίτερα της Τάφρου 66. 

9. Δημιουργία Αγωνιστικού Κωπηλατοδρομίου στη θέση του υφιστάμενου προπονητικού κέντρου (εγκαταστάσεις του ΝΟΓ), με την κατασκευή έργου διαπλάτυνσης της κοίτης προς νότο έτσι ώστε να γίνει και αγωνιστικός ο στίβος με προδιαγραφές ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Κάποτε είχε χρηματοδοτηθεί το έργο αλλά το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν επέτρεψε να γίνει τώρα χρειάζεται εκ νέου χρηματοδότηση και για τον σκοπό αυτό συναινούν οι Ομοσπονδίες Κωπηλασίας και Κανόε-καγιάκ, οι λόγοι προφανείς τα ήρεμα νερά του ποταμού εξ΄ου και η ονομασία της θέσης Μηδέν. 

Γ) Θεσμικά 

1. Σειρά προτάσεων για την λειτουργία και τις αρμοδιότητες Οικονομικής Επιτροπής , Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, Εκτελεστικής Επιτροπής , Επιτροπής Διαβούλευσης όπου αφορούν την λειτουργικότητά τους και την αποτελεσματικότητά τους. 

2. Αρμοδιότητες Συμπαραστάτη του Δημότη. Να διευρυνθούν οι αρμοδιότητες του Συμπαραστάτη και να επιλέγουμε άτομα με νομικές γνώσεις. 

3. Εκμετάλλευση της Ακίνητης Περιουσίας των Δήμων με πιο λειτουργικό και ελαστικό νομοθετικό πλαίσιο. 

4. Οι Δήμοι να καταβάλλουν στο Κράτος τον Φόρο Εισοδήματος μόνο από εισπραχθέντα και όχι από βεβαιωθέντα που εξαιτίας του γεγονότος αυτού οι Δήμοι επιβαρύνονται με χρήματα τα οποία στην τελική μπορεί να μην μπορούν ποτέ να εισπράξουν και έτσι ενίοτε δημιουργούνται πλασματικοί προϋπολογισμοί. 

5. Καταβολή από την ΔΕΗ και ΟΤΕ ειδικού τέλους στους Δήμους από την εκμετάλλευση δικτύων τους. 

6. Εφαρμογή της Απλής Αναλογικής στους ΟΤΑ στις επικείμενες εκλογές. Έχω ήδη τοποθετηθεί δημόσια και με επιστολές. 

7. Εκσυγχρονισμός Νομοθετικού πλαισίου του Καλλικράτη και του Κώδικα των Δήμων, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ. 

8. Αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ ΟΤΑ Α΄και Β΄βαθμού (Δήμων και Περιφέρειας) και Κεντρικής Διοίκησης, σε συνεργασία με ΚΕΔΕ, ΠΕΔΕ και τον ΥΠ.ΕΣ. Ελπίζω ότι κάποιες από τις προτάσεις μας θα υιοθετηθούν ή τουλάχιστον θα μεταβιβασθούν στα αρμόδια όργανα προς αξιολόγηση – κατάταξη και υλοποίηση. 

Στάθης Καστερίδης

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. μην είδατε τον Παναγή. ήλθαν είδαν και απήλθαν. εσύ Στάθη μου έμεινες με τις καλές σου προθέσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.