Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ενημερώσεις Θ. Τζάκρη σε Άσπρο, Σταυροδρόμι, Εσώβαλτα και Παλαίφυτο για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου (φωτο)


Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη πραγματοποίησε ενημερωτικές επισκέψεις την Παρασκευή 23 και το Σάββατο 24 Μαρτίου σε Άσπρο, Σταυροδρόμι, Εσώβαλτα και Παλαίφυτο προκειμένου να ενημερώσει τους κατοίκους για τις νέες προοπτικές και ευκαιρίες που δημιουργεί η ανάπτυξη δικτύων διανομής αερίου σε περιοχές του νομού Πέλλας, που δημιουργήθηκαν από τη συμφωνία μεταξύ ΥΠΕΝ και ΤΑΠ, σύμφωνα με την οποία από τη θέση "Άσπρο" του ΤΑΡ θα είναι διαθέσιμο φυσικό αέριο για την τροφοδοσία των γειτονικών δικτύων διανομής για αστική, αγροτική και βιομηχανική χρήση. Πριν την εξέλιξη αυτή, από τον νομό Πέλλας περιλαμβάνονταν μόνο η πόλη των Γιαννιτσών στο υφιστάμενο πρόγραμμα ανάπτυξης, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Η κ. Τζάκρη ενημέρωσε τους ενδιαφερόμενους ότι οι περιοχές που διευκολύνονται από την έξοδο του φυσικού αερίου στη θέση Άσπρο -πλην της πόλης της Έδεσσας, της Σκύδρας και της Αριδαίας για τις οποίες ήδη η ΔΕΔΑ πραγματοποιεί μελέτη σκοπιμότητας - βιωσιμότητας προκειμένου να μελετήσει τη δυνατότητα τροφοδοσίας- είναι και οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες της περιοχής, για τις οποίες η κ. Τζάκρη έχει παραδώσει ήδη στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ Α.Ε. κ. Θεόδωρο Τερζόπουλο κατά την συνάντηση που πραγματοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα αρχείο με τις εκτάσεις ανά στρέμμα των κηπευτικών υπό κάλυψη στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, το οποίο ζήτησε και έλαβε από την ΔΑΟΚ.
Από το αρχείο αυτό προκύπτει ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις στο ΟΣΔΕ των παραγωγών για τα καλλιεργούμενα ανά οικισμό κηπευτικά υπό κάλυψη, στο Άσπρο Σκύδρας καλλιεργούνται 381 στρέμματα με θερμοκήπια, στην Κοινότητα Εσωβάλτων (που περιλαμβάνει τους οικισμούς Εσωβάλτων και Σταυροδρομίου) καλλιεργούνται περί τα 774,2 στρέμματα και στο Παλαίφυτο 478,5 στρέμματα (ενώ εκτιμάται από τους παραγωγούς ότι τα πραγματικά καλλιεργούμενα στρέμματα είναι πολλά περισσότερα).

Επιπλέον η λειτουργία του σημείου εξόδου στο Άσπρο είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ανασχεδιασμό του τρόπου ανάπτυξης των δικτύων διανομής στην ευρύτερη περιοχή και να τροφοδοτηθούν μέσω σωληναγωγού από το Άσπρο τα Γιαννιτσά και η Πέλλα (καθώς και η Βέροια η Νάουσα).
Η βουλευτής ενημέρωσε τους αγρότες για την σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής που θα προκύψει από την παροχή της δυνατότητας θέρμανσης των θερμοκηπίων της περιοχής με φυσικό αέριο, το οποίο θα διοχετευτεί σε αυτά μέσω σωληναγωγού και με τεχνολογία που θα περιορίζει την πίεση, δεδομένου ότι τα περισσότερα θερμοκήπια της περιοχής είναι "μακεδονικού τύπου", δηλαδή με ξύλινο σκελετό και νάιλον, καθώς και για το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης του έργου το οποίο προσδιορίζεται περί τα μέσα του 2020, ενώ τα δίκτυα θα αρχίσουν να κατασκευάζονται περί τα μέσα του 2019.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.