Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Συνεδρίασε το ΔΣ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), στην Έδεσσα (φωτο)


Η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ)  πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Έδεσσας. 

 Η ΠΕΔ-ΚΜ τίμησε μια γυναίκα της Αυτοδιοίκησης με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

 Τη δημοτική σύμβουλο Έδεσσας, επί πέντε συνεχείς αυτοδιοικητικές θητείες, πρώην αντιδήμαρχο, Μαρία Βλάχου – Κατσάρα τίμησε σήμερα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου, που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Έδεσσας, ο πρόεδρος του οργάνου, Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, έδωσε τιμητική πλακέτα στην κ. Κατσάρα, βραβεύοντας μια γυναίκα με μακρά θητεία στην πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, με αδιάλειπτη παρουσία στα δημοτικά δρώμενα, δημιουργική συμμετοχή στην προαγωγή των τοπικών υποθέσεων και πολυδιάστατη κοινωνική προσφορά. Στη σεμνή τελετή πριν από τη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ, παρουσία του Δημάρχου Έδεσσας, Δημήτρη Γιάννου, αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων, ο πρόεδρος κ. Κυρίζογλου αναφέρθηκε στη σημασία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας και τη ανάγκη να τιμώνται οι γυναίκες κάθε μέρα.
«Γυναίκα, μητέρα, εργαζόμενη. Αυτή η εκδήλωση είναι αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Τη γυναίκα την τιμούμε κάθε μέρα, αλλά αυτή η γιορτή συμβολίζει του αγώνες και τις διεκδικήσεις της σε όλα τα μέσα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Η παρουσία της γυναίκας είναι καθοριστικής σημασίας στο δημόσιο βίο και ο ρόλος της είναι διπλός και τριπλός, οπότε ο όρος ασθενές φύλο ίσως κρίνεται αβάσιμος. Η κατάκτηση της ισότητας και της ισοτιμίας που μπορεί για μας τους άνδρες να υπήρξε

δεδομένη, κατακτήθηκε βήμα, βήμα από το γυναικείο κίνημα τον αιώνα που πέρασε» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ.

Χρόνια πολλά ευχήθηκε από την πλευρά του στην κ. Κατσάρα και σε όλες τις γυναίκες και τις εργαζόμενες τους Δήμου του, ο Δήμαρχος Έδεσσας, Δημήτρης Γιάννου, σημειώνοντας το σημαντικό τους ρόλο στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας.

Ιδιαίτερα συγκινημένη για τη βράβευση της από την ΠΕΔ-ΚΜ δήλωσε η δημοτική σύμβουλος Έδεσσας, Μαρία Βλάχου – Κατσάρα, ευχαριστώντας το Δήμαρχο που, όπως είπε, την πίστεψε και τις ανέθεσε κατά καιρούς σημαντικές θέσεις ευθύνης. «Είναι πολύ συγκινητική αυτή η στιγμή για μένα, καθώς η ΠΕΔ-ΚΜ επέλεξε στο πρόσωπο μου να τιμήσει τις γυναίκες που δραστηριοποιούνται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οφείλω πολλά στο Δήμαρχο Έδεσσας, Δημήτρη Γιάννου, που με πίστεψε και με στήριξε. Πιστεύω ότι δεν τον απογοήτευσα, όπως ελπίζω να μην απογοήτευσα και τους πολίτες που με εμπιστεύονται εδώ και 20 χρόνια σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις» .τόνισε η ίδια. Δεν παρέλειψε μάλιστα να προτρέψει τους Δημάρχους να δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις γυναίκες και να τις ενθαρρύνουν να ασχοληθούν με τα κοινά, γιατί είναι ικανές.


Στο κόκκινο το οδικό δίκτυο

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και η αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Κεντρικής Μακεδονίας, αναπληρώτρια αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αθηνά Αηδονά, η οποία με τη σειρά της αναφέρθηκε στην σημασία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Η παρουσία της κ. Αηδονά στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ έδωσε αφορμή στον Δήμαρχο Έδεσσας, Δ. Γιάννου να εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία του για την κακή

κατάσταση του οδικού δικτύου της περιοχής. «Τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης τα εκφράζουμε πάντα και η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατέχει μεγάλο ρόλο στα πεπραγμένα της αυτοδιοίκησης. Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο μείζον πρόβλημα του οδικού δικτύου, το οποίο είναι κάκιστο και δικαιολογημένα εγείρει τις έντονες διαμαρτυρίες των πολιτών» υπογράμμισε ο Δήμαρχος Έδεσσας και πρόσθεσε πως η Πέλλα είναι ο μόνος νομός που δεν έχει διέξοδο στην Εγνατία και όσες προσπάθειες και να κάνουν οι Δήμοι δεν θα το λύσουν ποτέ μόνοι τους το πρόβλημα.

Για αυτό ζήτησε από την κ Αηδονά να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της η διοίκηση της ΠΚΜ και να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό στην ανακατασκευή του οδικού δικτύου της Πέλλας. «Αυτή τη στιγμή είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της περιοχής, καθώς καθημερινά ελοχεύουν κίνδυνοι για τους διερχόμενους οδηγούς» σημείωσε ο κ. Γιάννου.


Στη διάρκεια της συνεδρίασης το Δ.Σ, μεταξύ άλλων, συζήτησε θέματα που αφορούν στο θεσμικό πλαίσιο για την άρδευση, το οποίο έθεσε ο Δήμαρχος Έδεσσας, Δ. Γιάννου, στην υλοποίηση επιμορφωτικών δράσεων 2018, στην υποστήριξη Δομής Προσωρινής Υποδοχής Διαβατών, την ενίσχυση εξοπλισμού Τροχαίας Θεσσαλονίκης, ενώ έγινε ενημέρωση από τον πρόεδρο της ΠΕΔ-ΚΜ, Λ. Κυρίζογλου, για την κατηγοριοποίηση των Δήμων - επανεξέταση θεσμικού καθεστώτος. 
PEDJJ

ΠΕΔ-ΚΜ: Επισκέφθηκε τη νέα Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Γενικού Νοσοκομείου Πέλλας – Δωρεά σύγχρονου αιμοκαθαρτικού μηχανήματος για τις ανάγκες των ασθενών

Πνοή στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Πέλλας (νοσοκομειακή μονάδα Έδεσσας) δίνει το πλέον σύγχρονο αιμοκαθαρτικό μηχάνημα (συνοδευόμενο από καρέκλα – πολυθρόνα για τους ασθενείς), το οποίο πρόσφατα δώρισε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), με στόχο να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των αιμοκαθαρόμενων. Το μηχάνημα ήδη εγκαταστάθηκε στη νέα Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου, και πρόκειται να λειτουργήσει το επόμενο δεκαπενθήμερο, εξυπηρετώντας 35 ασθενείς την εβδομάδα.
Στις εγκαταστάσεις της νέας Μονάδας ξεναγήθηκαν σήμερα το πρωί μέλη του Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ, με επικεφαλής τον πρόεδρο του οργάνου, δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρο Κυρίζογλου, όπου ενημερώθηκαν για την άμεση λειτουργία της νέας Μονάδας, ενώ συναντήθηκαν και με τη διοίκηση του νοσοκομείου Πέλλας.

Στη διάρκεια της ξενάγησης, οι γιατροί της Μονάδας Αιμοκάθαρσης, ανέφεραν ότι σε αυτή τη φάση γίνεται η μετακόμιση του εξοπλισμού στον ισόγειο χώρο του νοσοκομείου, όπου εγκαταστάθηκε πλέον και θα τεθεί σε λειτουργία η Μονάδα Αιμοκάθαρσης το επόμενο δεκαπενθήμερο. Υπογράμμισαν μάλιστα ότι η εν λόγω Μονάδα, αποτελεί τη μεγαλύτερη δημόσια στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς λειτουργεί σε τέσσερις βάρδιες και εξυπηρετεί 35 ασθενείς κάθε εβδομάδα.

Στη διάρκεια συνάντησης του Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ με το Διοικητή του Νοσοκομείου Πέλλας, Χρήστο Σμία και το διευθυντή, Παναγιώτη Μπογιατζίδη, ο πρόεδρος του οργάνου κ. Κυρίζογλου, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι στόχος της διοίκησης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, είναι να στηρίζει και να προωθεί καλές πρακτικές, οι οποίες να έχουν άμεση ανταπόδοση στους πολίτες.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, το μηχάνημα αυτό επιλέχτηκε και για το νοσοκομείο Πέλλας, δεδομένου ότι υπάρχει προσωπικό για να μπορεί να λειτουργήσει, καλύπτοντας τις αυξημένες ανάγκες των αιμοκαθαρόμενων.

Από την πλευρά του ο Διοικητής του νοσοκομείου κ. Σμίας ευχαρίστησε θερμά την ΠΕΔ-ΚΜ για τη σημαντική δωρεά στο νοσοκομείο, τονίζοντας ότι η διοίκηση και το προσωπικό εργάζονται καθημερινά για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών, ενώ επιβεβαίωσε ότι η λειτουργία της νέα Μονάδας Τεχνητού Νεφρού εισέρχεται στην τελική ευθεία, καθώς ολοκληρώνεται η μεταφορά του εξοπλισμού και των μηχανημάτων, ούτως ώστε να λειτουργήσει τις επόμενες δυο εβδομάδες.

Εξάλλου ο κ. Κυρίζογλου ενημέρωσε τη διοίκηση του νοσοκομείου ότι η ΠΕΔ-ΚΜ παρέδωσε δύο ίδια αιμοκαθαρτικά μηχανήματα στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος της Θεσσαλονίκης και του Πολυγύρου Χαλκιδικής, όπου ειδικά το καλοκαίρι, αυξάνονται οι ανάγκες. Τόνισε μάλιστα ότι εκτός από τα αιμοκαθαρτικά μηχανήματα, η Περιφερειακή Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο των κοινωνικών δράσεων που αναπτύσσει, ενίσχυσε και εκσυγχρόνισε τον εξοπλισμό των Κέντρων Υγείας Αριδαίας και Μουδανιών, σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία. Όπως επίσης και τα δύο αγροτικά ιατρεία στο Δήμο Σιντικής στο Σιδηρόκαστρο, ένα ιατρείο αγροτικό στην Επτάλοφο του Κιλκίς και το αγροτικό ιατρείο των Προμάχων Αλμωπίας, Μεταμόρφωσης Παιονίας και Μουριών Κιλκίς.

Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος

Νωρίτερα αντιπροσωπεία της ΠΕΔ-ΚΜ, με επικεφαλής τον πρόεδρο Λ. Κυρίζογλου επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος, όπου συναντήθηκαν με το Μητροπολίτη Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ Ιωήλ, ενώ ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Ιεράς Μονής στην αδελφότητας της οποίας παρέδωσαν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
Στη σύντομη συνάντηση που είχε με τον Μητροπολίτη, ο κ. Κυρίζογλου τον ενημέρωσε για το πολισχιδές έργο που αναπτύσσει η ΠΕΔ-ΚΜ τα τελευταία χρόνια και στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, ενώ εστίασε στο σημαντικό ρόλο της εκκλησίας στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα του επέδωσε μια εικόνα της Παναγίας και το ντοκιμαντέρ «Μούσα Πολύτροπος», το οποίο αποτελεί παραγωγή της ΠΕΔ-ΚΜ και αφορά στα αρχαία θέατρα της Μακεδονίας.

Στο ρόλο αυτό αναφέρθηκε και ο Μητροπολίτης κ.κ Ιωήλ, λέγοντας ότι δυστυχώς, η κρίση όσο περνάει ο καιρός γίνεται πιο βαθιά και οδυνηρή για τους πολίτες και πως η εκκλησία καθίσταται αρωγός στα προβλήματα του κόσμου, βοηθώντας και οικονομικά δεκάδες οικογένειες που βιώνουν τις συνέπειες της κρίσης. Ενδεικτικό είναι ότι η Μητρόπολη έχει δαπανήσει τα τελευταία χρόνια περίπου 1 εκατ. ευρώ για το κοινωνικοπρονοιακό και φιλανθρωπικό της έργο.
Με δεδομένες μάλιστα τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής, το Δ.Σ αποφάσισε στη σημερινή του συνεδρίαση, στο Δήμο Έδεσσας, να διαθέσει στην Μητρόπολη το ποσό των 25.000 προς ενίσχυση του κοινωνικού και ανθρωπιστικού έργου που επιτελεί.

ΠΕΔ-ΚΜ: «Ζητά ασφαλιστική κάλυψη των παρεχόντων κοινωφελή εργασία ως εναλλακτική μορφή έκτισης ποινής στους Δήμους»

Πρόταση στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να παρέχεται ασφαλιστική κάλυψη στους ανθρώπους που παρέχουν κοινωφελή εργασία στους Δήμους, ως εναλλακτική μορφή έκτισης ποινής, κατέθεσε ο Δήμαρχος Νεάπολης –Συκεών, αντιπρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Σίμος Δανιηλίδης.

Την πρόταση παρουσίασε στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ-ΚΜ) που έγινε στο Δήμο Έδεσσας και έγινε ομόφωνα δεκτή. Ο κ. Δανιηλίδης ενημέρωσε το σώμα ότι ήδη έστειλε σχετική επιστολή προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, με κοινοποίηση στο υπουργείο Εσωτερικών, την ΚΕΔΕ, την ΠΕΔ-ΚΜ και τον Εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης.

Ο Δήμαρχος Νεάπολης –Συκεών, επισήμανε στην ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, ότι είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρξει σχετική πρόβλεψη για όσους παρέχουν κοινωφελή εργασία στους ΟΤΑ, ως εναλλακτική μορφή έκτισης, ενώ θα μπορούσε στους Δήμους τουλάχιστον, όπως αναφέρει, οι εργαζόμενοι να ασφαλίζονται στον ασφαλιστικό φορέα των υπαλλήλων ΟΤΑ με δαπάνες του υπουργείου Δικαιοσύνης. «Είμαστε βέβαιοι ότι ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση θα υπάρξει εξοικονόμηση δαπανών για το υπουργείο σας, μιας και ο σωφρονισμός είναι σαφώς πιο δαπανηρός» υπογραμμίζει ο ίδιος.

Μεταξύ άλλων, τονίζει στην επιστολή του, ότι ο Δήμος του εδώ και αρκετά χρόνια συμμετέχει στην εφαρμογή του θεσμού της παροχής κοινωφελούς εργασίας, ως εναλλακτική μορφή έκτισης ποινής, πιστεύοντας ότι αυτοί πολίτες οφείλουν να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία για να επανορθώσουν για τις αξιόποινες πράξεις τους μέσα από την προσφορά εργασίας.

«Στο πλαίσιο αυτό έχουμε ήδη προσφέρει θέσεις κοινωφελούς εργασίας σε δεκάδες καταδικασμένους και πιστεύουμε ότι έχουμε συμβάλει και εμείς στην κοινωνική τους επανένταξη και αποκατάσταση. Ωστόσο, παρά τις ευεργετικές συνέπειες που πιστεύουμε ότι έχει ο

θεσμός, είμαστε βαθιά προβληματισμένοι από την έλλειψη της ασφαλιστικής κάλυψης των ανθρώπων που εργάζονται στις θέσεις αυτές. Πόσο μάλλον που πρόσφατα υπήρξε θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στο δήμο Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης, ενός ατόμου που εργάζονταν στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας και όπου έγινε φανερό ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την ασφάλιση κατά κινδύνου ατυχήματος των εργαζομένων αυτών» σημειώνει.

Ωστόσο απευθυνόμενος στους Δημάρχους τόνισε ότι, δυστυχώς, στα σχετικά ερωτήματα που κατέθεσε ο Δήμος Νεάπολης –Συκεών στις αρμόδιες υπηρεσίες, έλαβε ως απάντηση, τη «σύσταση» της Διεύθυνσης Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου, να μην τοποθετείται και να μην απασχολείται το προσωπικό αυτό σε κανενός είδους επικίνδυνη εργασία. Την ίδια στιγμή, όπως είπε, ο Δήμος του προσφέρει θέσεις εργασίας στον τομέα της καθαριότητας και πρασίνου, εργασίες οι οποίες παρότι δεν μπορούν να θεωρηθούν επικίνδυνες, δεν αποκλείουν τα ατυχήματα.

Χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη, είναι το παράδειγμα του εργαζομένου στο δήμο Καλαμαριάς που σκοτώθηκε, καθώς συμμετείχε σε εργασίες που εκτελούσε η υπηρεσία πρασίνου.


«Πιστεύουμε ότι η παραπάνω «σύσταση» όπως και η έλλειψη νομοθετικής πρόβλεψης για την ασφάλιση των ατόμων που παρέχουν κοινωφελή εργασία ως εναλλακτική μορφή έκτισης ποινής, τουλάχιστον υποβαθμίζει το κοινωνικό χαρακτήρα του θεσμού αυτού, ενώ σαφώς εκθέτει τους φορείς που συμμετάσχουν» υπογράμμισε ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών.



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.