Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ανακοινώσεις ΔΑΟΚ ΠΕ Πέλλας


Προδημοσίευση 2ης ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ για το Μέτρο 10, Δράση 10.1.08: «ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΣΥΓΧΥΣΗΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΛΕΠΙΔΟΠΤΕΡΩΝ (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)»

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πέλλας ανακοινώνεται ότι εντός Μαΐου 2018 το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προτίθεται να προχωρήσει στην έκδοση 2ης Πρόσκλησης της γεωργοπεριβαλλοντικής - κλιματικής δράσης 10.1.08 “Εφαρμογή της σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ) του Μέτρου 10 του ΠΑΑ 2014-2020 για την παρεμπόδιση της σύζευξης των παρακάτω ακμαίων (εντόμων): καρπόκαψα (Grapholitha molesta), ανάρσια (Anarsia lineatella), φυλλοδέτη (Adoxophyes orana), εντομολογικών εχθρών – στόχων των επιλέξιμων καλλιεργειών της δράσης ροδακινιά, νεκταρινιά και βερικοκιά, καρπόκαψα της μηλιάς (Cydia pomonella).

Οι αιτήσεις στήριξης των υποψηφίων θα πραγματοποιηθούν βάσει της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2018 (έτος αναφοράς) με επιλέξιμη για τη δράση καλλιέργεια (ροδακινιά, νεκταρινιά, βερικοκιά, μηλιά, αχλαδιά, κυδωνιά) ή με συγκαλλιέργεια των παραπάνω επιλέξιμων καλλιεργειών. Το έτος 2018 θα αποτελεί και το πρώτο έτος εφαρμογής των δεσμεύσεων της δράσης.

Περισσότερες πληροφορίες περιέχονται στην ιστοσελίδα του http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/XOROTAJIA/2prod_prosklhsh_komfuzio080318.pdf.

Για την αποτροπή της εξάπλωσης του βακτηριακού έλκους της Ακτινιδιάς

Την εποχή αυτή και με τις υπάρχουσες κλιματικές συνθήκες πρέπει υποχρεωτικά να ληφθούν μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης του βακτηριακού έλκους της Ακτινιδιάς Pseudomonas syringae pv. Actinidiae.

Το βακτήριο μεταφέρεται με τον αέρα, τη βροχή, διάφορα ζώα, τον άνθρωπο ή τα μολυσμένα καλλιεργητικά εργαλεία (π.χ. κλαδέματος). Θεωρείται ότι το βακτήριο διαχειμάζει σε προσβεβλημένους ιστούς, και οι μολύνσεις ευνοούνται κατά κύριο λόγο την Άνοιξη και το Φθινόπωρο, όταν επικρατούν θερμοκρασίες 10-20οC για πάνω από 10 μέρες. Σε θερμοκρασίες άνω των 25οC δεν παράγεται βακτηριακή εξίδρωση και δεν ευνοούνται οι μολύνσεις.

Οι καλλιεργητές ακτινιδίου πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμόζουν τις ορθές πρακτικές δενδροκομικής υγιεινής σε οπωρώνες Ακτινιδίου με σκοπό την αποφυγή ή επιβράδυνση της εξάπλωσης του βακτηρίου μέσα στον ίδιο οπωρώνα ή μεταξύ διαφορετικών οπωρώνων. Αυτή την περίοδο, στην περίπτωση που εντοπιστούν ύποπτα συμπτώματα, μαρκάρονται τα δένδρα και ενημερώνεται σχετικά η υπηρεσία μας. Σε καμία περίπτωση δεν μεταφέρεται το ύποπτο φυτικό υλικό όπως κλαδιά κ.α εκτός του οπωρώνα. Εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα υγιεινής για τους χώρους και τα μέσα που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια και για το προσωπικό. Γίνεται απολύμανση των χεριών, αλλαγή ρούχων, απολύμανση εργαλείων και μηχανικών μέσων που έρχονται σε επαφή με τα φυτά σε κάθε αλλαγή σειράς δένδρων ή τεμαχίων του οπωρώνα.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΤΡΥΦΩΝ ΤΣΑΝΤΑΚΗΣ


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.