Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΔΕΔΑ: Έναρξη εκπόνησης τεχνοοικονομικών μελετών και ανάλυσης κόστους οφέλους για τη διανομή φυσικού αερίου στην Πέλλα


Από την Δημόσια Εταιρεία Δικτύων Αερίου (ΔΕΔΑ) λάβαμε το παρακάτω δελτίο τύπου που αφορά τη διανομή φυσικού αερίου στην Πέλλα:

Έναρξη εκπόνησης τεχνοοικονομικών μελετών και ανάλυσης κόστους οφέλους από την ΔΕΔΑ για την διανομή φυσικού αερίου στην Πέλλα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

· Στο πλαίσιο της επαναδιαπραγμάτευσης της κυβέρνησης για το έργο του ΤΑΠ το 2016, το ΥΠΕΝ διεκδίκησε και διασφάλισε 3 επί πλέον εξόδους, σε έναν προηγουμένως κλειστό αγωγό–transit, εκ των οποίων η μία τοποθετείται στο Άσπρο της Σκύδρας στο νομό Πέλλας, και κατάφερε να αυξήσει το μέγεθος των αντισταθμιστικών παροχών του ΤΑΠ για τις τοπικές κοινωνίες από 10εκ. σε 32εκ εκατ. Ευρώ.

· Η εξασφάλιση της εξόδου φυσικού αερίου (Φ.Α.) στο Άσπρο δημιουργεί θετικές προϋποθέσεις για την πιθανή τροφοδοσία και διευκολύνει την δυνατότητα κατασκευής δικτύου διανομής Φ.Α. στις γειτονικές πόλεις και κωμοπόλεις, δηλαδή τη Σκύδρα, την Έδεσσα, τη Νάουσα και ενδεχομένως την Αριδαία. Μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή Πέλλας κ.Σηφάκη, την τεχνική ενημέρωση του από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΔΑ Θεόδωρο Τερζόπουλο, τη σύμφωνη γνώμη του ΥΠΕΝ, καθώς και την βεβαίωση της πρόθεσης του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ.Τζιτζικώστα να δεσμεύσει από το επόμενο ΠΕΠ (2020+) την απαραίτητη κρατική ενίσχυση για την μερική χρηματοδότηση των έργων που θα αποδειχθούν βιώσιμα μετά την ολοκλήρωση των μελετών κόστους-οφέλους της ΔΕΔΑ, η ΔΕΔΑ πήρε την σκυτάλη και ξεκίνησε την εκπόνηση οικονομοτεχνικών μελετών και Ανάλυσης Κόστους - Οφέλους (CBA) για την Σκύδρα, την Έδεσσα, τη Νάουσα και την Αριδαία, προκειμένου να διερευνήσει την βιωσιμότητα της κατασκευής δικτύων διανομής Φ.Α. στις παραπάνω πόλεις. Οι μελέτες αυτές υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν σε 3 μήνες. Για να είναι πιο ακριβείς οι μελέτες αλλά και πιο παραγωγική η στόχευση όπως θα αποτυπωθεί σε μεταγενέστερο στάδιο στις μελέτες του δικτύου διανομής στην κάθε πόλη, η ΔΕΔΑ ζήτησε από τους τοπικούς φορείς στοιχεία καταγραφής της οικονομικής δραστηριότητας (καταγραφή βιομηχανιών, επιχειρήσεων, ξενοδοχειακών μονάδων, θερμοκηπίων, δημοτικών κτιριακών υποδομών κτλ) όπως επίσης και στοιχεία για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε πόλης όσον αφορά τον οικιακό τομέα.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΕΔΑ

· Για την ενημέρωση των Δήμων αναφορικά με τις νέες προοπτικές και τη δυνατότητα για ανάπτυξη δικτύων διανομής στην Πέλλα και τη Νάουσα, αλλά και με σκοπό την έναρξη συλλογής στοιχείων για την εκπόνηση των τεχνοοικονομικών μελετών και Ανάλυσης Κόστους-Οφέλους, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις από την αντιπρόεδρο της ΔΕΔΑ Στεφανία Μωσσέ και τον βουλευτή Πέλλας Γιάννη Σηφάκη στους Δήμους Έδεσσας, Σκύδρας και Αλμωπίας την Δευτέρα 19 Μαρτίου.

· Με τον δήμαρχο Έδεσσας Δημήτρη Γιάννου συζητήθηκαν οι σχετικές πρωτοβουλίες που έχει πάρει καθώς και η πρόθεσή του να προσκομίσει τα απαραίτητα στοιχεία, και τέλος, αποτυπώθηκε η πρόθεση όλων για μια εποικοδομητική συνεργασία.

· Η δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου, μαζί με τους αντιδημάρχους, συζήτησαν με την Στεφανία Μωσσέ και τον Γιάννη Σηφάκη τις ιδιαιτερότητες του Δήμου, δηλαδή την ύπαρξη στην περιοχή σημαντικών μεταποιητικών μονάδων και αριθμού θερμοκηπίων, ιδιαίτερα στην περιοχή του Άσπρου και των Εσωβάλτων.

· Ο δήμαρχος Αλμωπίας Δημήτρης Μπίνος και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σίμος Σωτηριάδης αφού ενημερώθηκαν από την Αντιπρόεδρο, ζήτησαν να μελετηθεί μαζί με την Αριδαία και η τουριστική περιοχή Λουτρακίου – Όρμας με το φυσικό αέριο.

· Κοινή ήταν η ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση από όλους τους Δημάρχους στην προοπτική σύνδεσης με το δίκτυο Φ.Α., καθώς θα δώσει ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση και θα αντιμετωπίσει την ενεργειακή φτώχεια.


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ

· Στο πλαίσιο της επίσκεψης της Αντιπροέδρου της ΔΕΔΑ Στεφανίας Μωσσέ στην ευρύτερη περιοχή, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη των παραγωγικών φορέων της Πέλλας στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Πέλλας στην Έδεσσα για ενημέρωση για τις εξελίξεις σε σχέση με το φυσικό αέριο στην Πέλλα την Δευτέρα 19 Μαρτίου.

· Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και μίλησε ο βουλευτής Πέλλας, Γιάννης Σηφάκης. Παρόντες ήταν επίσης: ο Περιφερειακός σύμβουλος Πέτρος Ζέρζης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον και τη στήριξη της Περιφέρειας στο ενδεχόμενο έργο, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιορδάνης Τσώτσος & σύσσωμο το ΔΣ του Επιμελητηρίου Πέλλας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Έδεσσας Νεκτάριος Ελμαλόγλου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γιαννιτσών Παναγιώτης Σαραφούδης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αριδαίας Ευστράτιος Κοτσίδης,ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Πέλλας Γεώργιος Τοδίτσκας μαζί με τον Τάσο Σεραφείμ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Γιαννιτσών Νικόλαος Ζωγράφος, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Πέλλας Λευτέρης Αβραμίδης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών ( ΣΕΑΣ) Νίκος Μηνάς, μέλη του Συλλόγου Θερμοϋδραυλικών Πέλλας, ο πρόεδρος του Τ.Δ. Άσπρου Βασίλης Μόκρης κ.α.

· Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιορδάνης Τσώτσος, ως οικοδεσπότης, αναφερόμενος στην σπουδαιότητα του έργου για την Πέλλα και την αναπτυξιακή του διάσταση.

· Εισηγούμενος ο βουλευτής Γ.Σηφάκης αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία της σύνδεσης της Πέλλας με το φυσικό αέριο για την παραγωγική της ανασυγκρότηση και το γεγονός ότι μετά από πολλές δεκαετίες πλήρους εγκατάλειψης η Πέλλα επανέρχεται στους Εθνικούς Σχεδιασμούς. Αναφέρθηκε επίσης στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας και τον ρόλο του Φ.Α. ως μεταβατικού καυσίμου.

· Η Αντιπρόεδρος της ΔΕΔΑ Στεφανία Μωσσέ ανακοίνωσε την έναρξη της εκπόνησης των τεχνοοικονομικών μελετών από την ΔΕΔΑ για την Σκύδρα, την Έδεσσα, τη Νάουσα και την Αριδέα και διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν υπόψιν όλες οι παραγωγικές ιδιαιτερότητες της περιοχής και ζήτησε από όλους τους φορείς να συνδράμουν με την συλλογή στοιχείων καταγραφής των κλάδων που εκπροσωπούν.

Στην εκδήλωση ενημερώθηκαν οι φορείς από την Αντιπρόεδρο για τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν μετά την ολοκλήρωση της Ανάλυσης Κόστους-Οφέλους από την ΔΕΔΑ, εάν αποδειχθεί οτι τα έργα είναι βιώσιμα. Θα ακολουθήσουν οι τεχνικές μελέτες των δικτύων, η διασφάλιση της χρηματοδότησης, ήτοι η ένταξη στα ΠΕΠ και η εξασφάλιση ιδίων πόρων, μελέτες Marketing και τελικά η Προκήρυξη και η εκτέλεση των έργων, που περιλαμβάνουν την κατασκευή της επέκτασης και της πύκνωσης των δικτύων αλλά και της πραγμάτωσης ανάλογων συνδέσεων για τα χιλιόμετρα του νέου δικτύου.

Εν συνεχεία, παρουσιάστηκε η αναπτυξιακή πολιτική της ΔΕΔΑ:

Με τη συμμετοχή των κονδυλίων που έχουν στην διάθεσή τους οι Περιφέρειες από το ΕΣΠΑ, διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για να διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα τα τιμολόγια χρέωσης των τελών δικτύου, με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιείται η επιβάρυνση των καταναλωτών και να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας. Η ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης των καταναλωτών βρίσκεται στην καρδιά της αναπτυξιακής φιλοσοφίας της ΔΕΔΑ συνολικά.

Σχεδιάζοντας την αναπτυξιακή πορεία της ΔΕΔΑ, η ΔΕΠΑ πήρε την πρωτοβουλία το 2016 να διεκδικήσει από την ΡΑΕ, σε συνεννόηση με το ΥΠΕΝ, οι συνδέσεις να γίνονται από την ΔΕΔΑ χωρίς επιβάρυνση για τους καταναλωτές και το κατάφερε μέσω του νέου κανονισμού τιμολόγησης που εξέδωσε η ΡΑΕ τον 12/2016 για όλες τις εταιρίες διανομής. Αυτό περιορίζει τους ανασταλτικούς παράγοντες σύνδεσης κι έτσι δίνεται η δυνατότητα αύξησης της διείσδυσης για την αγορά της λιανικής του Φ.Α. Ομοίως, η ΔΕΔΑ έχει τη δυνατότητα επιδότησης μέρους του κόστους μετατροπής των κτιριακών εγκαταστάσεων για την χρήση φυσικού αερίου με 4ετή απόσβεση. Τέλος, η ΔΕΔΑ επέλεξε τη 40ετή λογιστική απόσβεση των παγίων και την 20ετή εξομάλυνση του τιμολογίου για την βέλτιστη αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας της χώρας.

· Εκφράστηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την χρήση του Φ.Α. από τον πρωτογενή τομέα της περιοχής, καθώς και τον τριτογενή, όπως για παράδειγμα στα ξενοδοχεία στα λουτρά Πόζαρτ.

· Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης έγινε εκτενής αναφορά στο άμεσα υλοποιήσιμο επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΔΑ για την Κεντρική Μακεδονία, δηλαδή την επέκταση και την πύκνωση των δικτύων διανομής στις πόλεις Αλεξάνδρεια, Βέροια, Γιαννιτσά, Κατερίνη, Κιλκίς και Σέρρες. Η χρηματοδότηση των 44εκ. Ευρώ έχει διασφαλιστεί και έχει την εξής κατανομή :

(α) 50% περ. ΕΣΠΑ από το ΠΕΠ 2014-2020 Κεντρικής Μακεδονίας,

(β) 50% περ. ίδια κεφάλαια, εκ των οποίων το 40% γίνεται μέσω δανεισμού από την ΕΤΕπ

Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου είναι τετραετές.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε από τους φορείς για την έμμεση και την άμεση απασχόληση που θα δημιουργηθεί με αυτά τα έργα υποδομής.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΕΔΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΕΛΛΑΣ

· Καθώς στις 1 - 3 - 2018 έγινε η υπογραφή της δανειακής σύμβασης μεταξύ ΔΕΔΑ και ΕΤΕπ, η επίσκεψη της Αντιπροέδρου της ΔΕΔΑ Στεφανίας Μωσσέ την 19/3 στον Δήμαρχο Πέλλας Γρηγόρη Στάμκο είχε σαν στόχο να κλείσουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες με τον Δήμο για να ξεκινήσουν οι προκηρύξεις των έργων στα Γιαννιτσά. Υποδείχθηκαν δημοτικά οικόπεδα, λίγο εκτός της περιμέτρου της πόλης των Γιαννιτσών, για την εγκατάσταση των τεχνικών εγκαταστάσεων της ΔΕΔΑ. Ο Δήμαρχος Πέλλας δεσμεύτηκε να παραχωρήσει άμεσα τα απαραίτητα οικόπεδα στην ΔΕΔΑ. Συζητήθηκαν και παρουσιάστηκαν από τον Δήμαρχο και κάποια ιδιαίτερα θετικά στοιχεία του έργου στα Γιαννιτσά, όπως το ότι οι νεόδμητες οικοδομές της περιοχής έχουν έτοιμες τις υποδομές για τη σύνδεση με το Φ.Α. με πρωτοβουλία της πολεοδομίας από το 2004.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Θ. ΤΖΑΚΡΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΗΣ ΔΕΔΑ

Μετά από αίτημα της βουλευτού του νομού Πέλλας κα Θ. Τζάκρη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία της ΔΕΔΑ με τον Δ.νοντα Σύμβουλο κο Θ. Τερζόπουλο στις 20/3, προκειμένου να συζητηθούν οι προοπτικές και ευκαιρίες ανάπτυξης δικτύων διανομής αερίου σε περιοχές του νομού Πέλλας.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Αλμωπίας Δ. Μπίνος και ο αντιδήμαρχος Έδεσσας.

Η βουλευτής ενημερώθηκε από τον Δ.νοντα Σύμβουλο ότι από τη συμφωνία μεταξύ ΥΠΕΝ και ΤΑΡ, σύμφωνα με την οποία το φυσικό αέριο θα είναι διαθέσιμο από τη θέση ΑΣΠΡΟ του ΤΑΡ, καθίσταται εφικτή η ανάπτυξη δικτύων διανομής στην Έδεσσα και στη Σκύδρα.

Η ίδια συμφωνία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ευρύτερη περιοχή και πιθανόν να οδηγήσει σε ανασχεδιασμό του τρόπου ανάπτυξης των δικτύων και να τροφοδοτηθούν μέσω σωληναγωγού από το Άσπρο, τα Γιαννιτσά, η Βέροια και η Νάουσα.

Το θέμα θα ξεκινήσει να το μελετά άμεσα η ΔΕΔΑ καθώς επίσης θα μελετήσει την πιθανότητα σύνδεσης και ανάπτυξης δικτύων διανομής στην Αριδαία.

Η ΔΕΔΑ επίσης ενημέρωσε τη βουλευτή ότι τα έργα εγκατάστασης δικτύων διανομής θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν μερικώς με κρατικές ενισχύσεις μέσω του ΠΕΠ του ΕΣΠΑ, στο οποίο έχουν ήδη ενταχθεί τα δίκτυα των Γιαννιτσών.

Η κα Τζάκρη ζήτησε την ταχεία ολοκλήρωση των μελετών από πλευράς ΔΕΔΑ και να συμπεριληφθεί η περιοχή των λουτρών Λουτρακίου με τις πλησίον ξενοδοχειακές μονάδες (το αίτημα παρουσιάστηκε από κοινού με τον δήμαρχο Αλμωπίας) .

Η ΔΕΔΑ παράλληλα ενημέρωσε τη βουλευτή και τους δημάρχους ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης των δικτύων διανομής αερίου πιθανόν να αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση για τη κατασκευή ενεργειακών υποδομών μετά το έργο ηλεκτροδότησης της περιφέρειας της χώρας.

Με το έργο προσφέρεται η δυνατότητα εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μειώνεται η ατμοσφαιρική ρύπανση, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και αναζωογονείται ο παραγωγικός ιστός της χώρας αφού με τα έργα μοχλεύονται ιδιωτικά κεφάλαια (κατασκευή και εμπορία συσκευών και γενικότερου εξοπλισμού αερίου, εγκαταστάσεις, συντηρήσεις κλπ).

Υπό το πρίσμα αυτό είναι στις απόλυτες προτεραιότητες της εταιρίας η διερεύνηση και μελέτη επέκτασης των δικτύων σε νέες περιοχές όπως οι πόλεις του νομού Πέλλας.
aeriob


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.