Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γ. Σηφάκης : Να δοθεί άμεσα εισοδηματική ενίσχυση των ροδακινοπαραγωγών που υπέστησαν απώλεια εισοδήματος λόγω μη προσαρμογής στις αγορές μετά το Ρώσικο εμπάργκο


Να δοθεί άμεση εισοδηματική ενίσχυση των ροδακινοπαραγωγών λόγω απώλειας εισοδήματος από de minimis ή με άλλο τρόπο λόγω μη προσαρμογής τους στις αγορές μετά το Ρώσικο εμπάργκο

Επιστολή του βουλευτή σε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου ενόψει της συνάντησης τους με τους βουλευτές και τους αγρότες την Τετάρτη 28/03/18 στην Θεσσαλονίκη στα πλαίσια του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας

Ο βουλευτής στηρίζει το αίτημα των ροδακινοπαραγωγών που δεν μπόρεσαν λόγω των χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων του αγροτικού χώρου να «συνέλθουν» από τις επιπτώσεις του Ρώσικου εμπάργκο. Και αυτό με δεδομένο ότι οι συντριπτικά μεγαλύτερες ποσότητες της παραγωγής οδηγούντο ( πριν το Ρώσικο εμπάργκο) στην Ρώσικη αγορά χωρίς ιδιαίτερη και αυστηρή τυποποίηση που απαιτούν οι ποιοτικές αγορές της Δυτικής Ευρώπης.

Ακόμη η παντελής έλλειψη μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης πολιτικής στον αγροτικό τομέα και στις δενδρώδεις καλλιέργειες ( στις οποίες οι αναδιαρθρώσεις είναι δυσκολότερες) από τις προηγούμενες κυβερνήσεις οδήγησε σε τυχαίες ή μιμητικές λογικές που καμιά σχέση δεν είχαν με την επιστημονική γεωργία.

Η αύξηση της παραγωγής μέσω της αύξησης των καλλιεργούμενων εκτάσεων επιτραπέζιου ροδακίνου κατά 17% από το 2006 ως το 2016 δεν συνοδεύτηκε από βελτίωση της ικανότητας του αγροτικού κόσμου να συγκεντρώνει το προϊόν, να το τυποποιεί, να το συσκευάζει και να εξασφαλίζει αγορές με την αναγκαία διασπορά για να μπορεί να αντιμετωπίσει απρόβλεπτες καταστάσεις.

Η έλλειψη εμπορικών συμπράξεων που οδήγησε στην αδυναμία ικανοποίησης της ζήτησης αυστηρά τυποποιημένου προϊόντος επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Οφείλουμε να σκύψουμε στο πρόβλημα και επιτέλους να χαράξουμε, μαζί με τους αγρότες και τις οργανώσεις τους, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη πολιτική για το ροδάκινο, όπως και για τα άλλα προϊόντα της Πέλλας, της

Ημαθίας, του Βελβεντού και της Πιερίας που παράγουν αρκετά κοινά αγροτικά προϊόντα.

Ως τότε όμως οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με εισοδηματική ενίσχυση το μειωμένο εισόδημα των ροδακινοπαραγωγών που με τις εμπορικές τιμές που διαμορφώθηκαν το 2017 δεν είναι δυνατόν σε καμιά περίπτωση να καλύψουν ούτε το κόστος παραγωγής, πόσο μάλλον να μπορέσουν να ζήσουν, να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και να μπορέσουν να καλλιεργήσουν με δεδομένη και την ουσιαστική ανυπαρξία αγροτικής τράπεζας που θα μπορούσε αποτελεσματικά να στηρίξει την καλλιέργεια.

Η άμεση απόφαση καταβολής εισοδηματικής ενίσχυσης για την απώλεια εισοδήματος στους ροδακινοπαραγωγούς μέσω de minimis ή άλλου μέσου είναι απόλυτα απαραίτητη σε αυτές τις συνθήκες.



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

9 comments:

  1. Φτάνει πια τόση κοροϊδία Σηφάκη φτάνει μας έχετε ξεκανει φυσικά αγρότη δεν θα αφήσετε ειδικά και με τον άτακ που ζητάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κόντρα ανακοινώσεων Σηφάκη Ντόρας ποιος θα μας δώσει ποιο πολύ σανο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. οχι αλλπ σανο.. Πολιτική εξωτερικη στα θεματα της προωθησης αγροτικων προιοντων μηδεν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. οταν γινετε κυβερνηση μην ξεχασετε να το λυσετε ΚΑΙ αυτο το θεμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. οργισμένος αγανακτισμένος αγρότης23 Μαρτίου 2018 στις 4:46 μ.μ.

    Σηφάκη 3.5 χρόνια είστε στην κυβέρνηση. για ποιες προηγούμενες κυβερνήσεις μιλάς; Είδες τον Καρασμάνη λάβρο στην τηλεόραση, ανίκανους σας απεκάλεσε. 25 εκατ. σας παρέδωσε για ισχυρές ομάδες, για επιχειρησιακά προγράμματα για αναδιάρθρωσης . 97 εκατ για συνεταιριστικά σχήματα και όλα μένουν ανεκμετάλλευτα. Ο φάκελος είπε είχε πολλά λάθη. Ο Χογκαν είπε ότι οι τιμές είναι καλύτερες από το 14. Αφρούς έβγαζε ,Να κόψετε τα κεφάλια σας να βρείτε λεφτά είπε , και συ στέλνεις επιστολή . Με επιστολές με χαιρετίσματα είπε δεν λύνονται τα θέματα. Να πας Σηφάκη στο Μαξίμου και να χτυπήσεις την γροθιά σου. όπως έκανε αυτός . Σηφάκη εάν δεν αποζημιωθούμε από εμπάργκο και βροχόπτωση , δεν σας σώζει τίποτε. μας κουράσατε μας βγάλατε την Παναγιά έλεος πια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι ενώ αν μας δώσουν ψυχουλα θα σωθούν να φύγουν το γρηγορότερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μας εχετε κανει να ντρεπομαστε που ειμαστε αγροτες...εξευτελιστικες τιμες..δε μπορουμε να ζησουμε να καλλιεργησουμε τπτ..και ολο ζητατε..ασφαλεια χωραφιων,οσδε,κλπ κλπ και δεν περνουμε τπτ..τι χαλι ειναι αυτο?μας κοροιδευετε καντε δηλωσεις και σαν τα προβατα ολοι καθοδηγουμαστε απο ενα χαος..ντροπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μας τσεκουρωσανε στισ αποζημειωσεις λεγοντας οτι ξεφυγε ο προυπολογισμος! η υπαρχει ο νομος η δεν υπαρχει! ενδιαμμεση λυση ειναι μονο στο μυαλο του υπουργου ο οποιος αχετα με τα κρητηρια κανει μια μοιρασια οπως βολευει το κρατος! ο χογκαν ειπε πως για το εμπαργκο δεν δικαιουμεθα τιποτα απολυτως, λες και φταει ο αγροτης που δεν μπορει να πουλησει τα προιοντα του! η μεγαλυτερη πλεον αγροτικη βιομηχανια και αναφερομαι στο ροδακινο-νεκταρινη,ΒΟΥΛΙΑΞΕ. η μαλλον την βουλιαξατε κυριε υπουργε. καπως ετσι πραξατε και με την παραγωγη τευτλων αν και δεν εμπλεκομαι ο ιδιος αμμεσα! οι παραγωγοι απληρωτοι,τα εργοστασια τα κλεισατε το ενα μετα το αλλο,και θελετε να κλεισετε και το τελευταιο αυτο του Πλατεως.
    γνωριζετε φυσικα πως αυτο σημαινει και το τελος της ελληνικης ζαχαρης, διοτι ζαχαρι απο το εργοστασιο της σερβιας σιγουρα δεν μας αντιπροσωπευει!
    Απο την μια το ροδακινο λοιπον και απο την αλλη τα τευτλα! τι εχει σειρα κυριε υπουργε?
    Να σας πω εγω!
    Σειρα λοιπον για να καταστρεψετε εχει η επομενη καλλιεργεια στην οποια θα στραφουμε εμεις οι αγροτες προκειμενου να ζησουμε! στοχος σας? Να μην αφησετε ορθιο τιποτα!
    καλαμποκι απο βουλγαρια,ζαχαρη απο σερβια,γαλα απο την ευρωπη(κατα τα αλλα φρεσκο),ροδακινα βιομηχανικα απο την κινα μιας και λετε πως θα υπαρξει προβλημα υπερπληθωρας,παραλληλα ομως εδω και χρονια εισαγεται απο την κινα και αλλες χωρες και με μια ομορφη Ελληνικη συσκευασια και επωνυμια το προιον γινεται Ελληνικο,κ.α.
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ. ΠΟΙΑΝΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙΤΕ? ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. De minimis η αλλο μεσο.ποιο ειναι το αλλο τα πσεα μας δουλευετε να τα παρουμε και αν τα παρουμε μετα απο 4 χρονια τελικα το δουλεμα παει σύννεφο αλλα δεν φταιτε εσεις εμεις φταιμε που δεν σας περιλαβενουμε στις φαπες για να δείτε τι εστι αγροτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.