Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Έχει μπλοκάρει την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων το ΑΤΑΚ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ καλείται να δώσει λύση


Χωρίς ενεργοποίηση κινδυνεύουν να μείνουν δικαιώματα χιλιάδων παραγωγών, εξαιτίας της πρόβλεψης για υποχρεωτική καταχώρηση του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ), τόσο για τα ιδιόκτητα, όσο και για τα ενοικιαζόμενα αγροτεμάχια, κατά την υποβολή Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2018. 

Οι αγρότες φοβούνται, όπως λένε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ότι θα χάσουν τις αγροτικές επιδοτήσεις για ένα θέμα καθαρά γραφειοκρατικό. Ανεπίσημα, υπεύθυνοι πυλών ΟΣΔΕ, σημειώνουν ότι αυτή τη στιγμή το σύστημα δεν δέχεται δηλώσεις χωρίς ΑΤΑΚ, ωστόσο μπορεί να γίνει οριστικοποίηση αίτησης με εικονικό ΑΤΑΚ μέχρι τις 15 Μαΐου και μετέπειτα ο παραγωγός να κάνει διόρθωση με διοικητική πράξη. Πάντως, καταχώρηση «εικονικού» ΑΤΑΚ ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα, αν μετέπειτα γίνει ταυτοποίηση μέσω της εφαρμογής του Taxisnet», όπως τονίζουν αρμοδίως από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Διευκρινήσεις για το θέμα που έχει μπλοκάρει την διαδικασία ενεργοποίησης των δικαιωμάτων, ιδίως σε περιοχές με μικρό κλήρο και εκεί όπου δεν έχουν κυρωθεί οι δασικοί χάρτες, αναμένονται από τον αρμόδιο οργανισμό πληρωμών τις επόμενες ημέρες και πιθανότατα την Τρίτη. Υπενθυμίζεται ότι η καταχώρηση του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) τόσο για τα ιδιόκτητα όσο και για τα ενοικιαζόμενα αγροτεμάχια είναι υποχρεωτική για την υποβολή Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2018. Αυτό, όπως τονίζουν στον ΑγροΤύπο φορείς που ασχολούνται με το ΟΣΔΕ, θα δημιουργήσει προβλήματα σε όσους κυρίως ενοικιάζουν αγροτεμάχια, επειδή αρκετοί ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων είτε αρνούνται να δώσουν το Ε9 στον ενοικιαστή του αγροτεμαχίου είτε υπάρχουν αγροτεμάχια που δεν είναι δηλωμένα στο Ε9 και είναι σε «μπλεγμένο» ιδιοκτησιακό καθεστώς. 

Η κατάθεση των αιτήσεων ΟΣΔΕ έχει ξεκινήσει από 23 Φεβρουαρίου. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι η 15η Μαΐου 2018, ημέρα Τρίτη, ενώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης μέχρι τη Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2018, θα επιβληθεί ποινή 1% επί της δικαιούμενης ενίσχυσης (εκτός των περιπτώσεων ανωτέρας βίας και εξαιρετικών περιστάσεων). Όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ η ενιαία αίτηση περιέχει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για τη διαπίστωση της επιλεξιμότητας για την ενίσχυση και ειδικότερα: 

α) τα στοιχεία ταυτότητας του δικαιούχου 
β) τις λεπτομέρειες των καθεστώτων συνδεδεμένης στήριξης και των ειδικών μέτρων στήριξης στα μικρά νησιά Αιγαίου ή/και μέτρων αγροτικής ανάπτυξης
γ) τα στοιχεία αναγνώρισης όλων των αγροτεμαχίων της εκμετάλλευσης, την έκτασή τους σε εκτάρια, τη θέση τους και υποχρεωτικά τον μοναδικό Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) όπως αναγράφεται στο έντυπο Ε9 του ιδιοκτήτη (είτε ιδιόκτητου είτε ενοικιαζόμενου αγροτεμαχίου), ανάλογα με την περίπτωση, τη χρήση τους, το είδος, το μέγεθος και τη θέση των περιοχών οικολογικής εστίασης και το κατά πόσον πρόκειται για αρδευόμενο ή μη, αγροτεμάχιο, καθώς και τα στοιχεία ολόκληρου του ζωικού κεφαλαίου (πλήθος ζώων ανά είδος και κατηγορία) 
δ) κατά περίπτωση, τα στοιχεία που επιτρέπουν τη σαφή αναγνώριση των μη γεωργικών εκτάσεων για τις οποίες ζητείται στήριξη στο πλαίσιο των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης 
ε) κατά περίπτωση, τα δικαιολογητικά έγγραφα που απαιτούνται για τη διαπίστωση της επιλεξιμότητας για το συγκεκριμένο καθεστώς ή/και μέτρο 
στ) δήλωση του δικαιούχου ότι γνωρίζει τους όρους συμμετοχής στα εν λόγω καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων ή/και μέτρων αγροτικής ανάπτυξης· Με τα στοιχεία που συμπληρώνονται στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το έτος 2018 ενημερώνονται τα σχετικά πεδία: 
i. της «Δήλωσης Καλλιέργειας και εκτροφής Ζώων» του ΕΛΓΑ για την ασφάλιση της παραγωγής του,
ii. της «Αίτησης Εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων» για να αποκτήσει την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη 

Η ψηφιακή απεικόνιση των αγροτεμαχίων καθώς και τα περιγραφικά δεδομένα γίνονται με υπόδειξη, κατά δήλωση και ευθύνη του παραγωγού στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης Υποβολή δικαιολογητικών 

1. Σε περίπτωση που γεωργός συμπληρώσει εξαρχής το έντυπο της ενιαίας αίτησης έτους 2018, υποβάλλει υποχρεωτικά τα εξής δικαιολογητικά: Παραστατικά χρήσης ενοικιαζόμενων αγροτεμαχίων: Αντίγραφα των ιδιωτικών συμφωνητικών μίσθωσης αγροτεμαχίων, με αναγραφή του ΑΤΑΚ του αγροτεμαχίου του ιδιοκτήτη Αντίγραφο και των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας ή των κρίσιμων σελίδων του διαβατηρίου, απαιτείται μόνο για όσους γεωργούς αιτούνται την ενίσχυση του καθεστώτος γεωργών νεαρής ηλικίας ή λήψη δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα ή πληρωμή του μέτρου 13 – ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα (εξισωτική αποζημίωση).

2. Στην περίπτωση προσυμπληρωμένων αιτήσεων, παραστατικά χρήσης ενοικιαζόμενων αγροτεμαχίων υποβάλλονται από το γεωργό εφόσον τροποποιούνται για την καλλιεργητική περίοδο 2017/2018 και το έτος υποβολής αίτησης 2018. Σε κάθε περίπτωση, η αναγραφή του ΑΤΑΚ του αγροτεμαχίου του ιδιοκτήτη είναι υποχρεωτική.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.