Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

"Σα Ταφεία" - Το ταφικό έθιμο των Ποντίων στο Μεσιανό Πέλλας (φωτο)


Μεγάλη ήταν η προσέλευση κατοίκων και επισκεπτών και φέτος στα κοιμητήρια Μεσσιανού Πέλλας, όπου τηρήθηκε για ακόμα μια χρονιά το ποντιακό αυτό ταφικό έθιμο με τη συνοδεία λύρας και χορού. «Στρώσαμε τραπέζι και καθίσαμε όλοι μαζί. Είναι μια ξεχωριστή ημέρα, σεβασμός στη μνήμη των νεκρών. Στις δοξασίες αλλά και στην πραγματικότητα της παράδοσής μας, οι νεκροί ζουν σε μια άλλη διάσταση, χαίρονται με τις χαρές μας και λυπούνται με τις λύπες μας» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ροδάμα Βασιλειάδου-Πεταλίδου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Μεσσιανού.  

Η δεύτερη ημέρα του Πάσχα θεωρείται ημέρα μνήμης των νεκρών 

Την ημέρα αυτή αναβιώνει ένα έθιμο, με ρίζες στους αιώνες και την πλούσια παράδοση των Ποντίων.
Την ημέρα αυτή, “γιορτάζουν”, μαζί με τους νεκρούς συγγενείς, φίλους και προσφιλή τους πρόσωπα, την Ανάσταση του Κυρίου. Τηρώντας την παράδοσή , που θέλει να τιμώνται οι νεκροί.
Οι γυναίκες, σύμφωνα με το έθιμο, ετοιμάζουν από νωρίς το πρωί διάφορους μεζέδες, κεφτέδες ,τηγανιές, τσουρέκια, πασχαλινά αυγά, τυρόπιτες, πιροσκί , λαβάσσε κρεμιδοτίγανα, στίπα (τουρσί) , και διάφορες σαλάτες , μετά τη λειτουργία θα κατευθυνθούν στους τάφους των συγγενών τους έχοντας μαζί κόκκινο κρασί όπως και τσίπουρο.
Εκεί, αφού άνάψουν κεριά στους τάφους των νεκρών τους προς ανάπαυση των ψυχών , θα ψαλεί και τρισάγιο υπέρ των ψυχών αυτών.
Στην συνέχεια θα απλωθούν τα τραπεζομάντιλα και θα μοιραστούν εδέσματα σε γνωστούς και αγνώστους, υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας.
Οι συγγενείς μαζί με τους φίλους πίνουν κρασί και λένε διάφορα χωρατά . Το γέλιο αντηχεί στο νεκροταφείο, αλλά κανείς δεν ξαφνιάζεται, αφού η μέρα αυτή συμβολίζει την Ανάσταση κι όχι το πένθος.
Πάνω στους τάφους γιορτάζουν μαζί με τις ψυχές για να δείξουν ότι δεν τους ξεχνάνε, ότι δεν φοβούνται τον θάνατο. "Κανείς δεν νιώθει θλίψη, κανείς δεν λυπάται, δεν κλαίει, είναι μέρα χαράς, είναι μια γιορτή.

Χαρά της πίστης για την ανάσταση των νεκρών, για την Ανάσταση"
tafia

Πηγή: ΑΜΠΕ, f/b Mesiano Gr Mesiano Gr


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.