Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γ. Σηφάκης : Αίτημα βουλευτών και αγροτών για συνάντηση με τον Γιάννη Δραγασάκη για την εισοδηματική ενίσχυση στο επιτραπέζιο ροδάκινο

Αίτημα βουλευτών Πέλλας, Ημαθίας και Κοζάνης για συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη μαζί με τους ροδακινοπαραγωγούς για την εισοδηματική ενίσχυση στο επιτραπέζιο ροδάκινο

Από το γραφείο του βουλευτή Πέλλας Γιάννη Σηφάκη ανακοινώνεται ότι οι βουλευτές Πέλλας, Ημαθίας και Κοζάνης υπέβαλαν κοινό αίτημα προς τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη για συνάντηση μαζί του μαζί με την Διεπαγγελματική πυρηνοκάρπων και ολιγομελή ομάδα ροδακινοπαραγωγών για την εισοδηματική ενίσχυση στο επιτραπέζιο ροδάκινο

Επισυνάπτεται το αίτημα :

Προς τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης
κ. Δραγασάκη Γιάννη

Κύριε Αντιπρόεδρε

Κατά την διάρκεια των εργασιών του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Κ. Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη , είχατε την ευκαιρία να ενημερωθείτε από τους εκπροσώπους των Ροδακινοπαραγωγών για τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω κατάρρευσης των τιμών την προηγούμενη χρονιά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο .

Η Ελλάδα είναι τέταρτη σε παραγωγή Ροδακίνων και Νεκταρινιών σε Παγκόσμιο επίπεδο με ανταγωνίστριες χώρες 1) την Κίνα 12,423 χιλ. τον. , 2) Ισπανία 1,573 χιλ. τον ,3) Ιταλία 1,379 χιλ. τον , 4) ( Ελλάδα 962 χιλ. τον. ) , 5) USA 959 χιλ. τον . , 6) Τουρκία 608 χιλ. τον . , 7) Ιράν 575 χιλ. τον . , 8) Αίγυπτο 290 χιλ. τον . (στοιχεία FAOSTAT 2014).

Η ποσότητα των ποικιλιών που είναι κατάλληλες για νωπή κατανάλωση ανέρχεται στους 350 χιλ. τον . ενώ οι υπόλοιπες είναι κατάλληλες για την μεταποίηση όπως κομπόστα , κατάψυξη , χυμό .

Η κύρια αγορά των εξαγόμενων Ελληνικών Ροδακίνων- Νεκταρινιών , νωπής κατανάλωσης, μέχρι το 2014 ήταν η Ρωσία, η οποία απορροφούσε άνω του 50% των εξαγωγών μας σε τρίτες χώρες .

Οι τιμές που απολάμβαναν οι Έλληνες παραγωγοί ήταν καλύτερες σε σχέση με αυτές της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης και όλος ο μηχανισμός ήταν προσανατολισμένος από πολλές και μεγάλες Οργανώσεις προς την Ρωσική αγορά και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις της . Δηλαδή Ροδάκινα συσκευασμένα στο χωράφι με χνούδι , μεγαλόκαρπα , σε κατάσταση πλήρους ωρίμανσης για να έχουν περισσότερα ζάχαρα , εφαρμογή συστημάτων ποιότητας και εργαστηριακές αναλύσεις υπολειμμάτων κ. α. Επίσης είχαν επενδυθεί αρκετά εκατομμύρια Ευρώ σε προγράμματα διαφήμισης , προώθησης , συμμετοχής σε Διεθνείς Εκθέσεις , φιλοξενία αγοραστών , δωρεάν διανομές προιόντων στους καταναλωτές κ.λ.π.

Μετά την επιβολή του Ρωσικού εμπάργκο η απώλεια της αγοράς αυτής δημιούργησε ένα τεράστιο πρόβλημα στους Έλληνες παραγωγούς στερώντας τους την σημαντικότερή αγορά , σε αντίθεση με τους Ισπανούς που αποτελούσε γι΄ αυτούς μόνο το 9% των εξαγωγών τους και το 3% για τους Ιταλούς .

Η εξέλιξη αυτή ανέτρεψε όλη την υποδομή που είχε δομηθεί με βάση τις απαιτήσεις της αγοράς αυτής και προέκυψε η ανάγκη πραγματοποίησης επενδύσεων σε ειδικά διαλογητήρια , σε μικροσυσκευασίες , σε αλλαγή του μοντέλου καλλιέργειας και συσκευασίας και σε επανεκπαίδευση των παραγωγών.

Επίσης έπρεπε να βρεθούν νέες αγορές για να απορροφήσουν τις παραγόμενες ποσότητες . Τά ροδάκινα όμως είναι φρούτο εξαιρετικά ευπαθές και δεν μπορεί να ταξιδέψει για πολύ χρόνο και μεγάλες αποστάσεις . Έγιναν ενέργειες για τις αγορές της μέσης Ανατολής , τις μόνες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πραγματικά νέες αγορές αλλά δυστυχώς οι εισαγόμενες ποσότητες στις χώρες αυτές ήταν μικρές και είχαμε ως ανταγωνιστές άλλες χώρες της περιοχής των οποίων τα κόστη παραγωγής και οι τιμές πώλησης ήταν εξαιρετικά χαμηλές .

Αντίστοιχα στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης είχαμε να αντιμετωπίσουμε τους Ισπανούς και Ιταλούς εξαγωγείς οι οποίοι ήλεγχαν επι σειρά ετών τις αγορές αυτές και ήταν αδύνατο να πετύχουμε σημαντική διείσδυση με την υφιστάμενη Οργανωτική δομή μας ( μικρά εμπορικά μεγέθη , πολύ μικρός αριθμός προσφερόμενων προιόντων ) παρά τις χαμηλότερες τιμές που πωλούσαμε .

Η εικόνα της πτώσης των τιμών πώλησης φαίνεται και από τον παρακάτω πίνακα σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού UN COMTRADE.

 Η Ε.Ε. αντιλαμβανόμενη ότι έπρεπε να στηρίξει μία σειρά προιόντων που υπέστησαν ζημίες λόγω του Ρωσικού εμπάργκο , εξέδωσε για όλες τις χώρες της Ε.Ε. , ειδικούς κανονισμούς με τους οποίους παρείχε την δυνατότητα ορισμένες ποσότητες να τις οδηγούν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα για δωρεάν διανομή καταβάλλοντας την σχετική αποζημίωση . Το μέτρο αυτό σε συνδυασμό με την μειωμένη παραγωγή που είχαμε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών το 2015 και 2016 και τις χαμηλές τιμές πώλησης που προσφέραμε στην αγορά, απέτρεψε την πλήρη κατάρρευση των αγροτικών εισοδημάτων αν και κινήθηκαν στα όρια της επιβίωσης και σε πολλές περιπτώσεις κάτω από αυτά . Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα Ροδάκινα και Νεκταρίνια για νωπή κατανάλωση, έχουν υψηλό κόστος παραγωγής στο χωράφι , συγκρινόμενα με αυτά της βιομηχανικής χρήσης και ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 0,26 λεπτά το κιλό .

Παρατηρώντας στον ανωτέρω πίνακα (Ι) τις τιμές πώλησης που είχαν τα Ελληνικά Ροδάκινα τα τελευταία χρόνια μετά το εμπάργκο και αφαιρώντας περίπου κατά μέσο όρο 0,22 λεπτά το κιλό που είναι το κόστος διαλογής και συσκευασίας, συμπεραίνουμε άμεσα ότι η καθαρή τιμή για τον παραγωγό κυμάνθηκε στα 0,28 λεπτά το κιλό . Αφαιρώντας και 0,26 το κόστος παραγωγής , τότε απομένουν από 0,02 λεπτά για τον παραγωγό . Δηλαδή με 2,500 κιλά το στρέμμα 50 ευρώ ανά στρέμμα . Με τον μέσο κλήρο να μην υπερβαίνει τα 40 στρέμματα τότε εύκολα αντιλαμβανόμαστε ότι ούτε τα ασφάλιστρα στο ΕΦΚΑ δεν μπορούν να καλυφθούν .

Το 2017 ήταν έτος υπερπαραγωγής σε Ευρωπαϊκό επίπεδο όπως και στην Ελλάδα με αποτέλεσμα οι τιμές κυρίως για τους Έλληνες και Ισπανούς καλλιεργητές να είναι καταστροφικές . Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από 25 Ελληνικές Αγροτικές Οργανώσεις και απεστάλησαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Ε.Ε. με αίτημα την παροχή έκτακτης οικονομικής στήριξης στους Έλληνες Ροδακινοπαραγωγούς ,οι μέσες τιμές πώλησης που συμπεριλαμβάνουν το κόστος διαλογής και συσκευασίας ήταν 0,35 ευρώ / κιλό για τα ροδάκινα και 0,38 για τα νεκταρίνια . Αντίστοιχα οι μέσες τιμές παραγωγού έπεσαν κάτω του κόστους παραγωγής στα μεν ροδάκινα κατά 0,12 ευρώ το κιλό και στα νεκταρίνια κατά 0,09 το κιλό . Δηλαδή τα τρία προηγούμενα χρόνια είχαμε οριακή επιβίωση και το 2017 ήρθε και οριστικοποίησε την καταστροφή .

Δυστυχώς η απώλεια της Ρωσικής αγοράς (180,000 τόνοι) δεν μπόρεσε να αναπληρωθεί αποτελεσματικά από καμία Ευρωπαϊκή ροδακινοπαραγωγό χώρα και κυρίως από την δική μας χώρα . Η περυσινή υπερπαραγωγή ανέδειξε το πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις που αν αξιολογηθεί σωστά μπορεί να οδηγήσει σε λύσεις .

Το πρωτεύον όμως ζήτημα είναι να στηριχθεί η επιβίωση των παραγωγών και του πρωτογενούς παραγωγικού μηχανισμού διότι πλέον έχουν φτάσει σε κατάσταση εξαθλίωσης και εμείς το αντιμετωπίζουμε καθημερινά .Οι δε Ροδακινεώνες είτε εγκαταλείπονται είτε κακοκαλλιεργούναι χωρίς να γίνονται οι απαραίτητες φροντίδες που θα αποδώσουν υγιείς εμπορικά καρπούς .

Εδώ θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η καλλιέργεια αυτή η οποία έχει φέρει την χώρα μας στην τέταρτη θέση Διεθνώς και την πρώτη θέση Διεθνώς στην παραγωγή της κομπόστας ροδακίνου με τις ειδικές ποικιλίες που είναι κατάλληλες μόνο για μεταποίηση , έχει μία ακόμη σημαντική ιδιαιτερότητα .

Έχει το κόστος διατήρησης του Οπωρώνα . Ένα κόστος που πρέπει να καταβληθεί για να πραγματοποιηθούν μία σειρά από εργασίες οι οποίες είναι απαραίτητες για την ύπαρξη του οπωρώνα . Οι εργασίες αυτές είναι το κλάδευμα , οι χειμερινοί ψεκασμοί , οι ανοιξιάτικοι και θερινοί ψεκασμοί , τα ποτίσματα και η συγκομιδή . Όλες οι ανωτέρω εργασίες πρέπει να γίνουν έστω και κατ ελάχιστο για να διατηρηθεί το σχήμα του δένδρου , να μην αναπτυχθούν ασθένειες που θα καταστρέψουν το φυτικό κεφάλαιο και να απομακρυνθούν οι καρποί από το χωράφι για να μην σαπίσουν στο έδαφος και προκαλέσουν ασθένειες και ξήρανση των δένδρων .

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου αναγνωρίζοντας και αποδεχόμενος το πρόβλημα , υποσχέθηκε κατ΄ επανάληψη ότι θα υποβάλει φάκελο στην Ε.Ε. ζητώντας την οικονομική στήριξη από τα Κοινοτικά ταμεία όπως αντίστοιχα είχε δοθεί για τα γαλακτοκομικά προϊόντα και δηλώνοντας ότι σε περίπτωση που το αίτημα δεν ικανοποιηθεί τότε θα προχωρήσει στην στήριξη από Εθνικούς πόρους (ΠΣΕΑ, DE MINIMIS) .

Δυστυχώς ο φάκελος με το αίτημα που υπεβλήθη στις 22/01/2018 στον επίτροπο Γεωργίας κ. Χόγκαν δεν είχε θετική απάντηση με αποτέλεσμα να απαιτείται η στήριξη από τους Εθνικούς πόρους , στα πλαίσια της των επιτρεπόμενων από την Ε.Ε. δυνατοτήτων . Γνωρίζουμε ότι η δυνατότητα αυτή παρέχεται από σχετικό Κανονισμό ( DE MINIMIS) , όπου υπάρχει περιθώριο πληρωμών . Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν δεσμεύσεις από την πλευρά μας για συμψηφισμούς με παλαιές υποχρεώσεις ανακτήσεων που απορρέουν από το λεγόμενο πακέτο Χατζηγάκη αλλά πιστεύουμε ότι οι συμψηφισμοί αυτοί μπορούν να γίνουν για μικρότερα ποσά και σε τελική ανάλυση δεν μπορεί η δική μας Κυβέρνηση να καλύπτει εκλογικές πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας και να αφήνει ένα Εθνικό προϊόν αστήρικτο , ενώ έχει δεσμευτεί δημόσια και κατ επανάληψη δια του υπεύθυνου Υπουργού ότι θα το στηρίξει .

Εξ άλλου κανένα άλλο προϊόν δεν έχει υποστεί τα καταστροφικά πλήγματα σε αυτή την έκταση από το Ρωσικό εμπάργκο . Επιπρόσθετα υπάρχει και ο σχετικός αποδεικτικός Φάκελος τεκμηρίωσης που κατατέθηκε στις Βρυξέλλες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μαζί με το αίτημα για εισοδηματική στήριξη το οποίο δεν έγινε δεκτό όχι γιατί ήταν αβάσιμο - πράγμα που συνομολογεί και ο Επίτροπος κ. Χόγκαν στην απαντητική επιστολή του - αλλά επειδή η Ε.Ε. δεν διαθέτει άλλα κονδύλια για τις ζημίες από το Ρωσικό εμπάργκο .

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Για να μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον της Ροδακινοκαλλιέργειας , πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν αγρότες καλλιεργητές . Αυτό είναι σήμερα το πρωτεύον και αυτό εξαρτάται και από την υλοποίηση των υποσχέσεών μας σχετικά με την εισοδηματική τους στήριξη .

Αναλύοντας τα στοιχεία των αγορών , της παραγωγής , του ανταγωνισμού και ερχόμενοι σε επαφή με τις μεγάλες αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης , διαπιστώσαμε ίσως για πολλοστή φορά, ότι αδυνατούμε αφ ενός να πουλήσουμε και όπου πουλάμε οι τιμές μας είναι χαμηλότερες . Αποφασιστικής σημασίας αιτία είναι ότι δεν έχουν οι εξαγωγείς μας το κρίσιμο μέγεθος . Το κρίσιμο μέγεθος, την ποσότητα και την ποικιλία των ειδών για να γίνουμε δεκτοί στα μεγάλα συγκροτήματα της Λιανικής Πώλησης. Ο σχεδόν αποκλειστικός λόγος που μας εμποδίζει να πάρουμε μερίδιο αγοράς από τους ανταγωνιστές μας Ιταλούς και Ισπανούς .

Ήδη στον Νομό Ημαθίας οι μεγάλες Οργανώσεις Παραγωγών έχουν προχωρήσει σε μία πρώτη επιτυχημένη Κοινοπρακτική προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση το 2017 εξάγοντας από κοινού στην μεγάλη αλυσίδα TESCO και ετοιμάζουν ολοκληρωμένη πρόταση την οποία θα καταθέσουν σε εσάς και στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης λαμβάνοντας υπ όψη τις Ελληνικές ιδιαιτερότητες και συμπεριλαμβάνοντας σχεδόν όλα τα Αγροτικά προϊόντα.

Επομένως αναγνωρίζοντας ότι η Αγορά και μόνο αυτή θα μας δώσει την διέξοδο για τα προϊόντα μας και επίσης την προστιθέμενη αξία που αφήνουμε να χάνεται σε βάρος της βιωσιμότητας των αγροτικών νοικοκυριών και της Εθνικής Οικονομίας , θα δημιουργήσουμε το πρότυπο της νέας εμπορικής αγροτικής Οργάνωσης σε συνεργασία με την Κυβέρνηση .

Αντιλαμβανόμενοι τον φόρτο εργασίας που έχετε με την ανάληψη των νέων σας καθηκόντων αλλά πιεζόμενοι αφόρητα από τις χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά , που μας ζητούν την υλοποίηση των Κυβερνητικών δεσμεύσεων, παρακαλούμε να μας δεχτείτε συνοδευόμενους από ολιγομελή τεχνική αντιπροσωπεία Συνεταιριστών που θα σας προτείνουμε , για να συζητήσουμε το θέμα .


Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

7 σχόλια:

 1. Καμία κουβέντα για την κτηνοτροφία κύριε Σηφάκη η όλα καλά στην κτηνοτροφία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Γραφειο βουλευτη Γιαννη Σηφακη4 Απριλίου 2018 - 3:18 μ.μ.

  Τα προβληματα στην κτηνοτροφια ειναι ακομη μεγαλυτερα. Απαιτειται αμεσως η οργανωση των κτηνοτροφων σε ομαδες παραγωγων και οι συνεργειες για τυποποιηση και μεταποιηση των προιοντων .Οι παρανομες Ελληνοποιησεις πρεπει να βρεθει τροπος να ελεγχθουν γιατι συνεχιζονται παρα την ψηφιση του νομου για αναγραφη ονομασιων προελευσης κλπ.
  Ακομη η αναγκη να ξαναδιανεμηθουν δικαια οι βοσκοτοποι ( μαζι και τα επιπλεον 9000000 στρεμματα που εξασφαλισε η κυβερνηση προσφατα με την αλλαγη του οριδμου του βοσκοτοπου στην ΕΕ)ειναι πολυ μεγαλη. Οπως και ο διαχωρισμος του ΕΛΓΑ σε δυο κλαδους ( φυτικης και ζωικης παραγωγης)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δεν μπορεί να γίνει καμία οργάνωση στην κτηνοτροφία κύριοι για πολλούς λόγους σας ρώτησα και ήξερα ακριβώς την απάντηση σας διαπιστώσεις αφήστε να κάνουμε εμείς από εσάς περιμένουμε λύσεις το τη πρέπει το ξέρουμε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ηδη ξεκινησαν να γινονται οργανωσεις κτηνοτροφων φιλε, ρωτα να μαθεις, εσεις που σπερνετε την απαισιοδοξια και τον ατομικισμο θα μεινετε προσεχως πολυ πισω...

   Διαγραφή
 4. Φτάνει πια ρε Σηφάκη σε βαρεθήκαμε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Σηφάκη οι νέοι αγρότες του2014 πότε θα πάρουν την δεύτερη δόση τους ξεχάσατε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Φίλε δεν θα υπάρχει κτηνοτροφία για να γίνουν η διαπιστώσεις σας άλλου αυτά είμαι πολύ παλιός και αρκετά μεγάλος κτηνοτρόφος για πες μια οργανωση μια

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…