Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Όριο θητειών και πλαφόν τα σημεία τριβής ανάμεσα σε κυβέρνηση και δημάρχους - Πότε θα γίνουν εκλογές


Παρουσιάζεται ο «Κλεισθένης 1»

Το όριο θητειών και το πλαφόν για την είσοδο ενός συνδυασμού στο συμβούλιο είναι ένα από τα σημεία τριβής και «προϊόντα» διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λίγο πριν κατατεθεί για διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον νέο "Καλλικράτη" ή για τον «Κλεισθένη 1», όπως τον ονόμασε -και αποκάλυψε σε πρόσφατη συνέντευξή του- ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

Δήμαρχοι και περιφερειάρχες αντιδρούν στη θέσπιση ορίου στη θητεία των αιρετών (δύο για την πενταετία, τρεις για την τετραετία) και η κυβέρνηση για να αμβλύνει τις αντιδράσεις φαίνεται ότι θα αποσύρει τη σχετική διάταξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε περίπτωση πού επιβαλλόταν όριο στις θητείες, θα αποκλειόντουσαν οι δήμαρχοι που μετρούν ήδη 3 θητείες. (Στην Π.Ε. Πέλλας δεν υπάρχει δήμαρχος που να ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Ο δήμαρχοι Πέλλας και Έδεσσας βρίσκονται στην δεύτερη θητεία τους και οι δήμαρχοι Αλμωπίας και Σκύδρας, στην πρώτη).

Παράλληλα, η κυβέρνηση επιμένει για την απλή αναλογική, αλλά σκέφτεται σοβαρά να προτείνει πλαφόν από 2% έως και 8% για να λάβει έδρα ένας συνδυασμός. Πιθανώς το 2% θα ισχύσει στους μεγάλους δήμους και το 8% στους μικρούς.

Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση, ενώ αρχικά σκεφτόταν να προτείνει την επαναφορά της τετραετούς θητείας τόσο για τους δήμους όσο και για τις περιφέρειες, τώρα δείχνει διατεθειμένη να... χαρίσει ένα χρόνο θητείας και να διατηρήσει την πενταετία.

Σχετικά με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, η κυβέρνηση επιμένει να διεξάγονται τη δεύτερη και την τρίτη (αν χρειαστεί β' γύρος) Κυριακή του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές προβλέπεται να διεξαχθούν στις 13 και 20 Οκτωβρίου 2019.

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι την ερχόμενη Τρίτη 17 Απριλίου θα διεξαχθεί στην Αθήνα η γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ, ενώ στις 18-19 του μήνα θα διεξαχθεί, επίσης στην Αθήνα, κοινό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, με στόχο να κατατεθούν κοινές προτάσεις για τον «Κλεισθένη 1».

Τις επόμενες ημέρες παρουσιάζεται ο «Κλεισθένης 1»

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Εσωτερικών θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες τον «Κλεισθένη 1» το νέο αναθεωρημένο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όπως επιβεβαιώνει ο υπουργός κ. Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», είναι ειλημμένη η απόφαση για την καθιέρωση της απλής αναλογικής. «Μέσα στις αλλαγές που προωθούνται προβλέπονται ρυθμίσεις που διευκολύνουν σε αυτό που ονομάζουμε κυβερνησιμότητα. Βεβαίως η μεγαλύτερη πολιτική εγγύηση κυβερνησιμότητας είναι η υιοθέτηση μιας νέας κουλτούρας συναινέσεων, συνεργασιών και συνθέσεων, καθώς και η εγκατάλειψη των μονοπαραταξιακών λογικών. Η αυτοδιοίκηση είναι ο κατεξοχήν χώρος που προσφέρεται για την υιοθέτηση μιας τέτοιας λογικής λόγω του χαρακτήρα των προβλημάτων της», σημειώνει ο κ. Σκουρλέτης.

Αναφορικά με το αίτημα της ΚΕΔΕ για νέο κύκλο διαβούλευσης «τουλάχιστον δυο μηνών» μετά την παρουσίαση του νέου θεσμικού πλαισίου, ο υπουργός απαντά: «Το δίμηνο το έχουμε ξεπεράσει προ πολλού. Πριν φθάσουμε στην τελική φάση παρουσίασης του νομοσχεδίου έχει προηγηθεί μια πολύμηνη ανταλλαγή απόψεων στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας που είχε συγκροτηθεί με πρωτοβουλία του ΥΠΕΣ και τη συμμετοχή τόσο της ΚΕΔΕ όσο και της ΕΝΠΕ. Εγώ προσωπικά έχω παρουσιάσει βασικές πλευρές του νομοσχεδίου σε δυο συνέδρια της ΚΕΔΕ και ένα της ΕΝΠΕ, ενώ έχω συμμετάσχει σε πάμπολλες περιφερειακές συσκέψεις των κατά τόπους περιφερειακών ενώσεων των δήμων και έχω συναντήσει κατ΄ ιδίαν εκατοντάδες δημάρχους. Ποτέ άλλοτε δεν είχε υπάρξει τόσο εξαντλητικός διάλογος, ποτέ άλλοτε η έννοια της διαβούλευσης δεν είχε γίνει σε τέτοιο βαθμό πράξη. Επιπλέον και σε αυτήν την τελική φάση της παρουσίασης του νομοσχεδίου θα ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες διαβούλευσης. Κατά συνέπεια, είναι ακατανόητες οι τελευταίες ανακοινώσεις εκ μέρους της ΚΕΔΕ».


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.