Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Με τους αγρότες του Σταυροδρομίου συναντήθηκε η Θ. Τζάκρη (φωτο)

«Η οργάνωση των παραγωγών σε συλλογικά σχήματα αποτελεί μονόδρομο για την ενίσχυσή τους»

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θ. Τζάκρη συναντήθηκε την Δευτέρα 2 Απριλίου 2018 με αγρότες στο Σταυροδρόμι στο πλαίσιο συναντήσεων που πραγματοποιεί προκειμένου να συζητηθούν προβλήματα του αγροτικού κόσμου του Νομού.

Κατά την συνάντηση η κ. Τζάκρη ενημέρωσε τους αγρότες για τις δυνατότητες που υπάρχουν προκειμένου οι ίδιοι να γίνουν ανταγωνιστικοί, αλλά και οι αγροτικές περιοχές να παραμείνουν βιώσιμες και ζωντανές.

Η βουλευτής κατ’ αρχή αναφέρθηκε στην περιοχή η οποία χαρακτηρίζεται ως γεωργική και ιδιαίτερα πλούσια σε ποιοτικά γεωργικά προϊόντα αλλά και ικανούς ανθρώπους. Υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει επαναπροσδιορισμός και να επωφεληθούμε από εκείνες τις πολιτικές που δίνουν ορίζοντα στη γεωργία και μπορούν να ενισχύσουν καθολικά την εθνική οικονομία. Σημείωσε ότι για την ανάδειξη μιας ανταγωνιστικής γεωργίας, προσανατολισμένης στην αγορά και στην παραγωγή ποιοτικών και επώνυμων προϊόντων, αποτελεί μονόδρομο η οργάνωση των αγροτών με στόχο την ενίσχυσή τους απέναντι στους άλλους επαγγελματίες που λειτουργούν στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.


Ανέφερε τα πολλαπλά οφέλη των Ομάδων και των Οργανώσεων Παραγωγών οπωροκηπευτικών, συλλογικά σχήματα που μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην προσαρμογή και στον προγραμματισμό της παραγωγής με βάση τις απαιτήσεις της αγοράς, στη διευκόλυνση της διάθεσης των προϊόντων και στην επίτευξη καλύτερων τιμών λόγω της ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης, στην μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της επίτευξης οικονομιών κλίμακας, στην εφαρμογή κοινών κανόνων παραγωγής, κυρίως σε θέματα ποιότητας, στην εφαρμογή συστημάτων ολοκληρωμένης και βιολογικής παραγωγής, στην αντιμετώπιση κρίσεων στην αγορά, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην πρόσβαση στις πληροφορίες που απαιτούνται για να παράγουν, να προσθέτουν αξία και να εμπορεύονται τα προϊόντα τους .

Στο σημείο αυτό τονίστηκε ότι πλέον τα ελάχιστα κριτήρια αναγνώρισης ομάδων και οργανώσεων παραγωγών έχουν μειωθεί πολύ και συνίστανται σε 5 μέλη (δεν απαιτείται συγκεκριμένη αξία παραγωγής) για την αναγνώριση Ομάδας Παραγωγών και σε 20 μέλη και αξία παραγωγής 250.000 ευρώ για την αναγνώριση Οργάνωσης Παραγωγών. Κατά συνέπεια αυτές οι απαιτήσεις δεν αποτελούν περιοριστικό παράγοντα προώθησης της συλλογικότητας των αγροτών, προσπάθεια η οποία μπορεί να ενισχυθεί είτε από το Μέτρο 9 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης είτε από τα επιχειρησιακά προγράμματα των Οργανώσεων Παραγωγών Οπωροκηπευτικών.
Αναφερόμενη στους λόγους για τους οποίους οι Οργανώσεις Παραγωγών στον τομέα των οπωροκηπευτικών δεν κατάφεραν στο παρελθόν να παίξουν το ρόλο τους, μεταξύ των οποίων η παθογένεια του συστήματος και το γεγονός ότι το παλαιό συνεταιριστικό κίνημα δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στις αλλαγές, χαιρέτισε τις δειλές προσπάθειες οργάνωσης που γίνονται ξανά με την αναγνώριση νέων Οργανώσεων Παραγωγών στην Πέλλα και μάλιστα ενθάρρυνε αυτές τις προσπάθειες. Υπογράμμισε ότι πρέπει να ξεπεραστούν η παθογένεια του συστήματος, αλλά και η έλλειψη κινήτρων από το συνεταιριστικό κίνημα που δεν μπόρεσε να βρει το βηματισμό του στις αλλαγές που συνέβαιναν.

Επισήμανε ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα οπωροκηπευτικά θα συνεχίσει την ενδυνάμωση των Οργανώσεων Παραγωγών, επειδή η συγκέντρωση της παραγωγής οδηγεί στην αναστροφή των συνθηκών που χαρακτηρίζονται από λίγα, ισχυρά δίκτυα διανομής και πολυάριθμους πωλητές.

Τελειώνοντας η βουλευτής σημείωσε τη μεγάλη σημασία της συγκέντρωσης της παραγωγής και τις συλλογικές δράσεις των αγροτών χαρακτηρίζοντας το ως το κομβικό σημείο για τη διάθεση της παραγωγής και της ενδυνάμωσης του γεωργού, τονίζοντας ότι αυτό φαίνεται στην προγραμματική περίοδο 2014-2020 όπου οι Οργανώσεις Παραγωγών των οπωροκηπευτικών αποτέλεσαν το παράδειγμα και πλέον προβλέπεται η δυνατότητα αναγνώρισης Οργανώσεων Παραγωγών και σε άλλους τομείς όπως το κρασί, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.


Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

5 σχόλια:

 1. Η ΠΡΩΤΗ ΦΩΤΟ ΘΥΜΙΖΕΙ ΠΑΣΑΡΕΛΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. πολλά άτομα που χώρεσαν όλοι αυτοί

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. SAN TH BOYGIOYKLAKH SE TAINIA EINAI H NTORKA

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δέκα μετράς στην φώτο ...μάλλον είναι αυτοί που θα ηγηθούν στην πρόβατοποιηση των υπολοιπων,, για ψηφαλακια εν όψει εκλογών...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Τους έβλεπε στα μάτια και τους έλεγε ότι έχει ψηφίσει όλα τα μνημόνια από την αρχή έως σήμερα

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…