Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Όταν ο Χο Τσι Μινχ αποκάλυπτε σε εμβρόντητο Έλληνα δημοσιογράφο ότι έζησε στην …Έδεσσα - Η άγνωστη ιστορία (φωτο)


Όταν το 1965 ο δημοσιογράφος Σόλων Γρηγοριάδης επισκέφθηκε το Βιετνάμ ως πολεμικός ανταποκριτής, συνάντησε τον πατέρα του Βιετναμέζικου έθνους Χο Τσι Μινχ υπό συνθήκες πλήρους μυστικότητας για μια συνέντευξη στο ημίφως.
Δύο προβολείς φώτιζαν τον δημοσιογράφο και ανάμεσά τους ακούστηκε η φωνή του συνεντευξιαζόμενου να τον ρωτά από που κατάγεται. Στο άκουσμα της λέξης "Έδεσσα", ο Χο Τσι Μινχ ρώτησε και πάλι: "είστε από την πολιτεία των νερών και των κερασιών";
Ο Έλληνας δημοσιογράφος σηκώθηκε από τη θέση του και οι δύο άνδρες χαιρέτισαν και πάλι ο ένας τον άλλον, ακόμη πιο θερμά, όπως συμβαίνει όταν δύο άνθρωποι που συναντιούνται διαπιστώνουν ότι γνωρίζονται από παλιά. Ήταν τότε που ο Χο Τσι Μινχ αποκάλυψε ότι γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή της Έδεσσας -και όχι μόνο- καθώς κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο υπηρέτησε στον γαλλικό στρατό και πέρασε από την Έδεσσα που τότε λεγόταν Βοδενά από τα φημισμένα της κεράσια...
Η κουβέντα, μάλιστα, περιείχε ακόμη και λεπτομέρειες για τον κάμπο της Έδεσσας αλλά και αναφορές του θρυλικού ηγέτη του Βιετνάμ στην υγρασία του τόπου που του θύμιζε την πατρίδα του.
Ο ίδιος αποκάλυψε ότι ήταν μάγειρας και φωτογράφος στο Γαλλικό στρατό και ακολούθησε συζήτηση για το παλιό νοσοκομείο, όπου ακόμη και σήμερα υπάρχει στην αυλή του ένα δέντρο, το Κίνκο Μπι Λόμπα, με προέλευση από την Ινδοκίνα το οποίο φύτεψαν στρατιώτες της στρατιάς της Ανατολής, ανάμεσά τους και Βιετναμέζοι, για θεραπευτικούς σκοπούς.
Τα στοιχεία αυτά μπορεί να μην αναφέρθηκαν σε όσα δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες "Ακρόπολη" και "Μακεδονία", όταν ο Σόλων Γρηγοριάδης επέστρεψε στην Ελλάδα, όμως ο ίδιος τα εκμυστηρεύτηκε στον Τρύφωνα Σιβένα, μακρινό εξάδελφο και φίλο του, που πολλά χρόνια αργότερα τα αποκάλυψε στα στελέχη του Δήμου Έδεσσας, τα οποία άρχισαν να αναζητούν τις πτυχές αυτής της ιστορίας.
"Ο Σόλων Γρηγοριάδης ακολούθησε τη συμβουλή του ηγέτη του Βιετνάμ να μην τα αποκαλύψει όλα αυτά τότε, για να προστατευτεί ο ίδιος ο δημοσιογράφος και η οικογένειά του καθώς εκείνο τον καιρό ο Χο Τσι Μινχ θεωρούνταν κάτι σαν τον Μπιν Λάντεν του σήμερα" επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος πολιτιστικού τουρισμού του Δήμου Έδεσσας, Ευάγγελος Κυριακού.

Ο ίδιος, παραθέτοντας τις πληροφορίες που συνέλεξε μαζί με τον Αλέξανδρο Καπλάνη, επισημαίνει ότι οι προσπάθειες του Δήμου Έδεσσας σήμερα εστιάζονται στη δημιουργία μιας τουριστικής διαδρομής στα βήματα του Χο Τσι Μινχ, με σκοπό την προσέλκυση τουριστικού ρεύματος από την Ασία και την αξιοποίηση της δυναμικής που διαμορφώνεται.
Στο κέντρο της παρακάτω φωτογραφίας απεικονίζεται ο Τρύφωνας Σιβένας ανάμεσα στον πρώτο πρέσβη του Βιετνάμ στην Ελλάδα Μπιν Βου και τη γραμματέα του. Στα αριστερά της φωτογραφίας εμφανίζεται ο πρώην βουλευτής και νομάρχης Προκόπης Σιβένας και στα δεξιά της ο δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου και ο Ευάγγελος Κυριακού.

Πηγή: Το Ποντίκι



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

10 comments:

  1. Μυθοπλασιες και ...βλακιες. Το Δενδρο - υπαρχει και στη Βεροια- φυτευτηκε απο γεωπονους. Σιγα ο βοηθος μαγειρα Χο Τσι Μινχ μη κουβαλουσε και δενδρα !!! Ελεος πια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΑΝ ΘΕΛΟΥΝΕ ΝΑ ΔΙΚΑΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΟΥΡΤΑ ΦΕΡΤΑ ΣΤΟ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟ ΒΙΕΤΝΑΜ ΠΟΛΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΚΑΠΟΙΩΝ

      Διαγραφή
  2. Παιδιά αν βγουν αυτές οι βλακείες έξω από την πόλη θα μας κάνουν ριάλιτυ. Το θέμα είναι ότι ο δήμος έφαγε 20000 ευρουλακια για να κάνουν διακοπές άνευ λόγου οι δημοτικοί υπάλληλοι . Το μέγα θέμα είναι ότι φαντάζονται ότι θα έρθουν Βιετναμέζοι τουρίστες . Που όλοι και όλοι Βιετναμέζοι τουρίστες έρχονται για γκαρσονια...
    Ο Θεός να μας φυλαει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 20.000 €.........
      Κατά τα άλλα ο ένας εκ των δύο αντιδημάρχων που ταξίδεψε στο Βιετνάμ δίνει με το σταγονόμετρο χρήματα τόσο για τη θέρμανση όσο και για τις λειτουργικές ανάγκες των Σχολείων του Δήμου.
      Λέφτα για κάποια πράγματα υπάρχουν και για κάποια άλλα όχι.
      Ωραία ιεράρχηση των αναγκών.
      Αλλά τι περιμένουμε από ¨΄τέως τουριστικό πράκτορᨨ

      Διαγραφή
  3. Ο Βαγγέλης δεξί χέρι του Γιάννου και ο εξ απορρήτων σύμβουλός του. Είναι βέβαιο ότι θα κατέβει μαζί του στις επόμενες εκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αληθεια ο βαγγελης που ηταν.

      Διαγραφή
    2. ΕΞ ΑΠΟΡΡΗΤΩΝ ΣΕ ΠΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ;
      ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΟΒΑΡΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΗΤΑ;
      ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Η΄ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ;
      ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΤΡΕΧΕΙ ΠΟΥ ΔΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ, ΕΞ ΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ.
      ΑΕΙ ΣΤΟ Δ......ΛΟ

      Διαγραφή
    3. Αυτοι που πηγαν στο βιετναμ ηταν ολοι αρμοδιοι?

      Διαγραφή
  4. Ο Δήμαρχος Βιετνάμ, το γέλιο της αρκούδας όλοι σε αυτή την παράταξη, ΧΟ ΤΣΙ ΜΙΝΧ ΚΑΙ ΜΠΡΟΥΣ ΛΗ, από την Βέροια μέχρι την Θεσσαλονίκη το ίδιο παραμύθι παντού. Ταξίδια με γεύση από φίδια σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, χλιδάτα ξενοδοχεία και αστραφτερότερες φωτογραφίες. Οι πολίτες τα βλέπουν αλλά σιωπούν, σχολεία χωρίς θέρμανση, γηροκομείο χωρίς επιχορήγηση, ΔΕΥΑ με τόγκα, καθαρίστριες απλήρωτες, δομές απαξιωμένες. ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, υπάρχουν μόνο για το Βιετνάμ και για τα δικά μας παιδιά. Ο Χειρότερος δήμαρχος στην Ελλάδα με την χειρότερη ομάδα σε όλη την Ελλάδα. Και μια πρόταση, αφού τους αρέσουν τα ταξίδια που κατηγορούσαν επί Σώντρα. Μιας και ο δήμαρχος έχει ιδιαίτερη στα τραινάκια, να ανεβάσει όλη την ομάδα που έμεινε και να φύγουν μια και καλή στο Βιετνάμ, έτσι και αλλιώς θα φύγουν αλλά δεν το έχουν πάρει χαμπάρι ακόμα. Α Τασούλη πόσες φόρες έχεις πάει στο Βιετνάμ?, όχι το ρωτάω για να με πάρεις και μένα μαζί σου όχι μόνο "φιλικά"????? σου πρόσωπα εργαζόμενους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Βαγγέλης τώρα τρέχει με τον Τσεπκεντζή. Δεξί χέρι του Σόντρα, δεξί χέρι του Γιάννου, δεξί χέρι του Τσεπκεντζή. Είναι σταθερός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.