Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Θ. Τζάκρη: Δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του Υφυπουργού Παιδείας Δημ. Μπαξεβανάκη στην Πέλλα (φωτο)


Η Θεοδώρα Τζάκρη με Υφυπουργό Παιδείας στο Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών, στο Σχολικό Συγκρότημα του 1ου - 2ου - Εσπερινού ΕΠΑΛ - ΙΕΚ Γιαννιτσών και στο Σχολικό Συγκρότημα του ΕΠΑΛ - ΙΕΚ Έδεσσας

* Με ΣΔΙΤ θα ανεγερθεί το Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών αν αρθεί η εκκρεμότητα ολοκλήρωσης της μελέτης ρυμοτομικού σχεδίου από το Δήμο Πέλλας
* Να γίνει το ΕΠΑΛ σχολείο επιλογής για τον μαθητή του Λυκείου

Το Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών ήταν ο πρώτος σταθμός της δεύτερης ημέρας της επίσκεψης του Υφυπουργού Παιδείας κ. Δημήτρη Μπαξεβανάκη στην Πέλλα, το οποίο επισκέφτηκε την Παρασκευή 20 Απριλίου 2018 με την βουλευτή Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη, τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Παναγιώτη Ανανιάδη και τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας κ. Θωμά Μπαχαράκη. Εκεί τους υποδέχτηκε η Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου κ. Ελένη Πισμίση και αφού πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο απολύτως ακατάλληλο λυόμενο κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών, έγινε σύσκεψη με θέμα τις ενέργειες που έχουν γίνει από την κ. Τζάκρη, παρουσία του Δημάρχου Πέλλας κ. Γρηγόρη Στάμκου και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου, για την ένταξη της κατασκευής του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών στο Πρόγραμμα ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με την προϋπόθεση ότι θα αρθεί η εκκρεμότητα που υπάρχει με την ολοκλήρωση της μελέτης του ρυμοτομικού σχεδίου από τον Δήμο Πέλλας.

Η κ. Τζάκρη ενημέρωσε τους παρισταμένους στη σύσκεψη ότι σε σειρά συναντήσεων που πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους με τον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου, τον Ειδικό Γραμματέα ΣΔΙΤ κ. Ν. Μαντζούφα, τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Πιτσιόρλα, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απ. Τζιτζικώστα και τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Π. Ανανιάδη επέτυχε την ένταξη του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών ως πρώτη προτεραιότητα στη λίστα των 15 σχολείων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (εκτός της πόλης της Θεσσαλονίκης) που θα ανεγερθούν με ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα), γεγονός που επιβεβαίωσε και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης της Κεντρικής Μακεδονίας κ. Π. Ανανιάδης. Πλην όμως για το συγκεκριμένο σχολείο, ενώ υπάρχει διαθέσιμο οικόπεδο νοτιοδυτικά του σχολικού συγκροτήματος του 2ου Λυκείου - 2ου Γυμνασίου Γιαννιτσών δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη από το Δήμο Πέλλας η μελέτη ρυμοτομικού σχεδίου που θα επιτρέψει την ένταξη του συγκεκριμένου έργου σε χρηματοδοτικό εργαλείο. Σύμφωνα βέβαια με τις διαβεβαιώσεις του κ. Στάμκου που παρέστη στην σύσκεψη, αυτό θα συμβεί μέχρι το τέλος Απριλίου.

Κατόπιν της ενημέρωσης αυτής τόσο ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Μπαξεβανάκης όσο και η κ. Τζάκρη δεσμεύτηκαν ότι μόλις παραληφθεί η μελέτη ρυμοτομικού σχεδίου και υπάρξουν οι σχετικές εγκρίσεις, η έλλειψη των οποίων αποτελεί τροχοπέδη για οποιαδήποτε εξέλιξη θα επανεκκινήσουν τις διαδικασίες για την ένταξη του έργου της κατασκευής του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών σε ΣΔΙΤ.

Μάλιστα ο κ. Μπαξεβανάκης ενημέρωσε τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ότι όπως θα ανακοινωθεί σύντομα από τον Υπουργό Παιδείας όλα τα πιστοποιητικά (γλωσσομάθειας, χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή και Αρμονίας) θα δίδονται πλέον από το δημόσιο.

Στη συνέχεια ο κ. Μπαξεβανάκης και η κ. Τζάκρη, ο κ. Ανανιάδης και ο κ. Μπαχαράκης επισκέφτηκαν το σχολικό συγκρότημα του 1ου - 2ου - Εσπερινού ΕΠΑΛ Γιαννιτσών - των Εργαστηριακών Κέντρων και του ΙΕΚ Γιαννιτσών όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην οποία παρέστησαν ακόμη ο Διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Γιαννιτσών κ. Γιάννης Μπαλούκας, ο Διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ κ. Αντώνης Βασιλειάδης, η Διευθύντρια του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου κ. Κατερίνα Οικονομίδου, η Διευθύντρια του Εσπερινού ΕΠΑΛ κ. Μαίρη Καρύπη, ο Διευθυντής του ΙΕΚ Κουφαλίων κ. Βασίλης Γκέτσιος, ο Δήμαρχος Γιαννιτσών και οι σύλλογοι των καθηγητών των δύο σχολείων, το Διοικητικό Συμβούλιο της Β' ΕΛΜΕ Πέλλας και εκπρόσωποι του Συμβουλίου των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γιαννιτσών για τα θέματα που αφορούν το συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα και την επαγγελματική εκπαίδευση εν γένει.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκαν τα εξής θέματα:

Αναβάθμιση των ΕΠΑΛ

Αναγνωρίζεται από τους εκπαιδευτικούς της επαγγελματικής εκπαίδευσης η προσπάθεια που γίνεται από την Κυβέρνηση για την αναβάθμιση των ΕΠΑΛ και προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλουν η αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα Πανεπιστήμια και στις παραγωγικές σχολές της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού από το 1% πέρυσι στο 5% φέτος. Η κατάργηση του ορίου του 10%, η Τράπεζα θεμάτων και η παραπληροφόρηση των μαθητών και των οικογενειών τους περί εξασφαλισμένης εισόδου στα Πανεπιστήμια από τα ΓΕΛ, είχαν λειτουργήσει αποτρεπτικά κατά το παρελθόν μειώνοντας τον αριθμό των μαθητών που φοιτούν στα ΕΠΑΛ των Γιαννιτσών κατά 50% τα προηγούμενα χρόνια.

Μαθητεία

Ο θεσμός της μαθητείας θεωρείται από όλους ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την σύνδεση του μαθητή με την αγορά εργασίας. Στο 1ο ΕΠΑΛ Γιαννιτσών λειτούργησε κατά το τρέχον έτος τμήμα μαθητείας με 60 μαθητές, οι οποίοι απασχολήθηκαν σε ποσοστό 70% σε θέσεις μαθητείας στον ιδιωτικό

τομέα και κατά 30% στον Δήμο και στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών. Τέθηκε από τους διευθυντές των ΕΠΑΛ το αίτημα η μαθητεία να γίνει διετής για την απόκτηση μεγαλύτερης εργασιακής εμπειρίας και να χορηγηθεί στους συμμετέχοντες σε αυτήν δυνατότητα δωρεάν μετακίνησης (μαθητικό πάσο).

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί

Ζητήθηκε από τους αναπληρωτές καθηγητές η πραγματοποίηση προσλήψεων μονίμων εκπαιδευτικών για να πάψει η πολυετής ομηρεία των αναπληρωτών.

Τομείς στα ΕΠΑΛ

Τέθηκε ακόμη το ζήτημα της έγκρισης τομέων, ακόμη και με μικρότερο του προβλεπομένου αριθμού μαθητών, λόγω παραμεθορίου.

Αύξηση της χρηματοδότησης των εργαστηριακών κέντρων

Τέθηκε από την Διευθύντρια του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου η αύξηση της χρηματοδότησης που λαμβάνουν τα Εργαστηριακά Κέντρα ανά μαθητή από τις σχολικές επιτροπές, διότι η σημερινή κατανομή (25 ευρώ ανά μαθητή) είναι ιδιαιτέρως χαμηλή.

Ενίσχυση του εργαστηριακού εξοπλισμού

Τέθηκε από την Διευθύντρια του Εσπερινού ΕΠΑΛ η αναγκαιότητα ενίσχυσης του εργαστηριακού εξοπλισμού με υπολογιστές, προτζέκτορες και διαδραστικούς πίνακες και η παράταση των εγγραφών στα Εσπερινά ΕΠΑΛ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου εκάστου έτους.

Τομείς στα ΙΕΚ

Τέθηκε από τον Διευθυντή του ΙΕΚ η αναγκαιότητα έγκρισης στα περιφερειακά ΙΕΚ τμημάτων με μικρότερο αριθμό μαθητών από τον προβλεπόμενο, λόγω ιδιαιτεροτήτων.

Τρίτος σταθμός της δεύτερης ημέρας της επίσκεψης του Υφυπουργού Παιδείας κ. Μπαξεβανάκη η επίσκεψη με την κ. Τζάκρη στο Σχολικό Συγκρότημα του ΕΠΑΛ - Εργαστηριακού Κέντρου - ΙΕΚ Έδεσσας όπου παρουσία του κ. Ανανιάδη και του κ. Μπαχαράκη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με την Διευθύντρια του 1ου ΕΠΑΛ κ. Τερζανίδου, τον Διευθυντή του Εργαστηριακού Κέντρου κ. Κώστα Κεχαγιά, τον Διευθυντή του ΙΕΚ κ. Χριστόδουλο Χρήστου, τον Σύλλογο Καθηγητών όλου του σχολικού συγκροτήματος και το Δ.Σ. της Α' ΕΛΜΕ Πέλλας.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης τέθηκαν από τους συμμετέχοντες σε αυτήν τα εξής θέματα:

Η ίδρυση Εσπερινού ΕΠΑΛ στην ΈΔΕΣΣΑ

Η ίδρυση εσπερινού ΕΠΑΛ στην Έδεσσα κρίνεται ως επιτακτική δεδομένου ότι η λειτουργία για χρόνια στο Νομό Πέλλας Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας έχει δημιουργήσει έναν κρίσιμο αριθμό 500 αποφοίτων οι οποίοι είναι στην πλειοψηφία τους εργαζόμενοι ενήλικες που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε Εσπερινό Λύκειο, προκειμένου να λάβουν απολυτήριο Λυκείου.

Επέκταση του θεσμού της Μαθητείας σε περισσότερους τομείς

Ο θεσμός της μαθητείας αξιολογείται επίσης πολύ θετικά και από τους εκπαιδευτικούς του ΕΠΑΛ Έδεσσας. Στο τμήμα μαθητείας του ΕΠΑΛ Έδεσσας κατά το τρέχον σχολικό έτος φοίτησαν συνολικά 35 μαθητές, οι οποίοι απασχολήθηκαν σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της ευρύτερης περιοχής. Ζητήθηκε μάλιστα η επέκταση του θεσμού της μαθητείας και στους παιδικούς σταθμούς, καθώς και σε άλλες ειδικότητες, όπως π.χ. οι τεχνικοί δικτύων, οι κομμώτριες κ.λπ.

Ενίσχυση του εργαστηριακού εξοπλισμού

Πάγιο αίτημα και του ΕΠΑΛ και του Εργαστηριακού Κέντρου Έδεσσας η ενίσχυση του εργαστηριακού εξοπλισμού, καθώς δεν νοείται επαγγελματική εκπαίδευση χωρίς σύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό.

Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού

Και στο ΕΠΑΛ Έδεσσας τέθηκε από τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς η ανάγκη πραγματοποίησης μονίμων προσλήψεων, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις εκπαιδευτικών που εργάζονται ακόμη και 20 χρόνια ως αναπληρωτές.

Για τα θέματα που τέθηκαν στα δύο σχολεία ο κ. Μπαξεβανάκης απάντησε τα εξής:

Τόνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να καταστεί το ΕΠΑΛ σχολείο επιλογής. Να το επιλέγει δηλαδή ο μαθητής, η ελληνική οικογένεια, ως ένα καλό σχολείο.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει κινηθεί σε δύο άξονες για να γίνει το ΕΠΑΛ ελκυστικό για τους μαθητές. Ο πρώτος άξονας κινείται σε δύο επίπεδα: Πρώτον εκπονεί μέσα στο 2018 νέα αναλυτικά προγράμματα -έχει συστήσει επιτροπή για την συγγραφή νέων βιβλίων- ενισχύει τους εξοπλισμούς των εργαστηρίων και δεύτερον σχεδιάζει ένα νέο πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας το οποίο θα επεκταθεί από τον προσεχή Σεπτέμβρη σε όλα τα σχολεία, όχι όμως τις απογευματινές ώρες, αλλά κατά το σύνηθες σχολικό ωράριο, ενώ το Υπουργείο Παιδείας πρόκειται να προχωρήσει στην πρόσληψη 100 ψυχολόγων για την υποστήριξη των μαθητών στα σχολεία.

Ο άλλος άξονας έχει να κάνει με το τι δυνατότητες έχουν τα παιδιά των ΕΠΑΛ μετά την αποφοίτησή τους. Και το γεγονός ότι φέτος εισήχθησαν μαθητές των ΕΠΑΛ ακόμη και σε Σχολές υψηλής ζήτησης, καθώς και η αύξηση του ποσοστού πρόσβασής τους στα Πανεπιστήμια και στις παραγωγικές σχολές της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού από το 1% πέρυσι στο 5% φέτος συμβάλει καθοριστικά προς την κατεύθυνση αυτή.

Για την μαθητεία ο κ. Μπαξεβανάκης είπε ότι ο θεσμός της μαθητείας ενισχύεται σημαντικά κάθε χρόνο. Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας συμμετείχαν 1200 μαθητές και φέτος περισσότεροι από 3000, με την συντριπτική πλειοψηφία αυτών να απασχολούνται σε θέσεις στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει αναδειχθεί πρωταθλήτρια στη μαθητεία, ξεπερνώντας σε θέσεις ακόμη και την Περιφέρεια Αττικής. Όταν μάλιστα οι θέσεις μαθητείας μετατρέπονται σε θέσεις εργασίας, το γεγονός αυτό λειτουργεί ενθαρρυντικά προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης ακόμη περισσότερων μαθητών στην επαγγελματική εκπαίδευση. Ο κ. Μπαξεβανάκης μάλιστα απάντησε ότι εξετάζεται τόσο η χρονική επέκταση της μαθητείας ώστε να καταστεί αυτή διετής, όσο και η επέκτασή της σε άλλους πέντε τομείς (κομμωτική, τεχνικοί δικτύων κ.λπ.) από τους 9 που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Εξετάζεται μάλιστα η διενέργεια εξετάσεων πιστοποίησης από τον ΕΟΠΕΠ δύο φορές τον χρόνο για όσους έχουν ολοκληρώσει την μαθητεία ώστε να λάβουν επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου 5.

Για τους διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών

Ο κ. Μπαξεβανάκης ανέφερε ότι τον Σεπτέμβρη θα γίνουν ανακοινώσεις για το χρονοδιάγραμμα, τον αριθμό των προσλήψεων και το σύστημα βάσει του οποίου θα γίνουν οι προσλήψεις των μονίμων εκπαιδευτικών. Σίγουρα η διαδικασία που θα αφορά περίπου 15.000 προσλήψεις θα διεξαχθεί εξ ολοκλήρου από το ΑΣΕΠ, βασικό κριτήριο θα είναι η προϋπηρεσία, αλλά θα ληφθούν υπόψη και άλλα κριτήρια (π.χ. τίτλοι σπουδών).

Για την ενίσχυση του εργαστηριακού εξοπλισμού

Ο Υφυπουργός ανέφερε ότι για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 10 χρόνια υπάρχει πρόγραμμα με προϋπολογισμό μεγαλύτερο από 20 εκατ. ευρώ, το οποίο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τις Περιφέρειες. Όπως ανέφερε μάλιστα ο κ. Ανανιάδης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα δοθούν 4.700.000 για εξοπλισμούς εργαστηρίων.

Τέλος, σε ότι αφορά το αίτημα για την Ίδρυση Εσπερινού ΕΠΑΛ στην Έδεσσα, ο κ. Μπαξεβανάκης δεσμεύτηκε αφού εξετάσει τα δεδομένα (αριθμός αποφοίτων Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας κ.λπ.) να απαντήσει άμεσα και εμφανίστηκε επί της αρχής θετικός.
mpaks2
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. ΔΩΣΕ ΡΕ ΝΤΟΡΚΑ ΣΑΝΟ ΝΑ ΦΑΝΕ ΤΑ ΖΩΝΤΑΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελπίζω ο υπουργός να είδε και τις τρύπες στο οδικό δίκτυο του Νομού μος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ;
    ΑΓΕΤΑΙ, ΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΤΟΡΚΑ Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΒΓΑΖΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΝΤ΄ ΑΥΤΟΥ;
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΜΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ, ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Κ.Λ.Π ΚΑΙ ΒΓΑΖΕΙ Η ΝΤΟΡΚΑ;
    ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ.
    ΕΝΤΑΞΕΙ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΚΟΥΡΑΖΕΙ ΑΛΛΑ............

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.