Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχάγγελος: Το πανέμορφο ορεινότερο, παραδοσιακό αλλά και πιο απομακρυσμένο χωριό του δήμου Αλμωπίας (φωτο)


Ο Αρχάγγελος (μέχρι το 1925 Όσσιανη) είναι χωριό του δήμου Αλμωπίας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ο Αρχάγγελος έχει 623 κατοίκους. Με το πρόγραμμα «Καποδίστριας» ανήκε στο δήμο Εξαπλατάνου. Το χωριό ανήκει στα βλαχομογλενίτικα χωριά και είναι το μεγαλύτερο από αυτά. Οι κάτοικοί του ασχολούνται με τη γεωργία, και ιδίως με την παραγωγή κερασιών, κάστανου και πατάτας, αλλά και κτηνοτροφία. Καλλιεργούνται 120.000 δέντρα σε έκταση 6.000 στρεμμάτων και παράγονται 6.000 τόνοι τραγανά και γαλανά κεράσια καθώς και ποικιλίες μεγαλόκαρπων κερασιών. Επίσης καλλιεργούνται 3.000 στρέμματα πατάτας και παράγονται 7.000 τόνοι πατάτας.
Είναι ένα πανέμορφο χωριό με πλούσια παραδοσιακά στοιχεία, μέσα σε ένα γαλήνιο φυσικό τοπίο με καταπράσινα δάση από οξιές, πανύψηλες δρυς και χιλιάδες κερασιές.

Γεωγραφία 

Το χωριό είναι κτισμένο σε ύψος 820 μέτρων, στις βορειοδυτικές πλαγιές του όρους Πάικο και αποτελεί το ορεινότερο χωριό του δήμου Αλμωπίας. Το χωριό είναι το πιο απομακρυσμένο του δήμου, βρισκόμενο στα βόρεια σύνορά του. Απέχει 35 χιλιόμετρα από την Αριδαία και 5 χιλιόμετρα από την Περίκλεια. Το χωριό έχει θέα προς την πεδιάδα της Άνω Αλμωπίας. 

Ιστορία

Όπως βρέθηκε σε ανασκαφές που έλαβαν χώρα το 1973, στην περιοχή υπήρχε νεκροταφείο των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων. Ο οικισμός μέσω του παλαιού του ονόματος ταυτίστηκε με το βυζαντινό οικισμό Χώστιανη ή Χώστιανες, ο οποίος αναφέρεται σε έγγραφα που φυλάσσονται στη βιβλιοθήκη της Μονής Μεγίστης Λαύρας. Η μονή ίδρυσε στην περιοχή ένα μετόχι το 11ο αιώνα αφιερωμένο στο Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Το μοναστήρι είχε έντονη ζωή μέχρι το τέλους του 18ου αιώνα, όταν το μοναστήρι μαζί με τις εγκαταστάσεις του πυρπολήθηκε από εξισλαμισμένους κατοίκους της Νότιας. Ο σημερινός οικισμός δημιουργήθηκε από την συνοίκηση των κατοίκων της γύρω περιοχής. Το χωριό γνώρισε έντονη κίνηση και συμμετείχε στις εξεγέρσεις εναντίον των Τούρκων. Το 1920 είχε 826 κατοίκους.

Πορεία πληθυσμού σύμφωνα με τις απογραφές:
Το 1926 προσαρτήθηκε στον Αρχάγγελο το χωριό Τρία Έλατα (Λέσκοβο μέχρι το 1925). Το χωριό ήταν κτισμένο σε ένα οροπέδιο στο Πάικο σε υψόμετρο 1050. Η πρώτη αναφορά του γίνεται σε οθωμανικό έγγραφο του 1481. 
arxaggelos
Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ

Τρία χιλιόμετρα βόρεια από το χωριό βρίσκεται η μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ, σε ένα ύψωμα ανάμεσα στο Πάικο και τη Τζένα. Η μονή ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα ως μετόχι της Μονής Μεγίστης Λαύρας αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Το μοναστήρι είχε έντονη ζωή μέχρι τις αρχές του 18ου αιώνα, όταν το μοναστήρι μαζί με τις εγκαταστάσεις του πυρπολήθηκε από μουσουλμάνους. Η λειτουργία του άρχισε ξανά το 1858 μετά από φιρμάνι του Σουλτάνου. Η μονή αφιερώθηκε στο Αρχάγγελο Μιχαήλ.
Η μονή είναι τρίκλιτη βασιλική με υπερυψωμένο φωταγωγό, νάρθηκα, υπερώο και τρίπλευρο προστώο. Οι τοίχοι του έχουν πάχος ένα μέτρο. Το εσωτερικό της αγιογραφήθηκε σύμφωνα με τις επιγραφές το 1888, από Κρουσοβίτες αγιογράφους, ενώ στο περίστωο βρίσκονται αγιογραφίες του 1858 και 1896. Ο ναός έχει ζωγραφισμένο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1860. 
Η μονή έχει ανακηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το 1995.
Ένα ιδιαίτερα μεγάλο, ιστορικό πρόσωπο που έλκει την καταγωγή του από τον Αρχάγγελο είναι ο Γεώργιος (Γκόνος) Πελτέκης, ο οποίος ήταν σημαντικός οπλαρχηγός Μακεδονομάχος.

Πολιτιστική δράση

Οι νέοι του χωριού ίδρυσαν το 2001 ΤΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΒΛΑΧΩΝ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ με έδρα τον Αρχάγγελο, για να συμβάλλει με τη δράση του στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και στην επιστημονική στήριξη των καλλιεργειών του χωριού. Παράλληλα, ο Σύλλογος δραστηριοποιείται στη αναβίωση των ιδιαίτερων παραδοσιακών δρώμενων. 
Το 1980 νέοι του χωριού ίδρυσαν τον πρώτο πολιτιστικό Σύλλογο για τη διάσωση και προβολή της τοπικής τους παράδοσης. Αυτός ο Πολιτιστικός Σύλλογος -Σύλλογος Αρχαγγελιωτών Θεσσαλονίκης- έχει σήμερα έδρα τη Θεσσαλονίκη όπου κατοικούν μόνιμα πολλοί Αρχαγγελιώτες.
Με τις δράσεις τους, τα μέλη και σε συνεργασία οι δύο Σύλλογοι μαζί ενισχύουν το χωριό και την εικόνα του.

Γιορτή των κερασιών
Κάθε χρόνο στον Αρχάγγελο, σε συνεργασία με το Δήμο Αλμωπίας και άλλους τοπικούς φορείς, διοργανώνονται εκδηλώσεις για την Γιορτή των κερασιών, όπου προσκαλούνται να συμμετάσχουν Χορευτικοί Σύλλογοι. 

Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Αρχαγγέλου είναι ο Διονύσης Δρένος. 



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.