Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σκέψεις Έφης Ταμβίσκου για το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ


Οι νέες αλλαγές που προωθούνται στους ΟΤΑ, σαφώς θα επηρεάσουν τις διαδικασίες λειτουργίας, διοίκησης και τρόπου λήψης αποφάσεων. Ο Δήμαρχος θα έχει μεν τον τίτλο, αλλά στο Δημοτικό Συμβούλιο και τις Επιτροπές, η παράταξή του μπορεί να μην διαθέτει σταθερή πλειοψηφία ή και ακόμη να αποτελεί μειοψηφία. Δεν είναι λίγες οι φορές όμως που σύμβουλοι του ιδίου συνδυασμού, διαφοροποιούνται από τις αποφάσεις του, και το αντίθετο, δηλαδή η αντιπολίτευση να συναινεί σε θέματα της Δημοτικής Αρχής. Συγκρίνοντας δε τα ποσοστά που ελάμβαναν οι συνδυασμοί σε παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις με την απλή αναλογική, διαφαίνεται πως πολλές φορές, το συνολικό εκλογικό ποσοστό της αντιπολίτευσης ήταν μεγαλύτερο από το ποσοστό της Δημοτικής Αρχής, η οποία όμως διέθετε τους περισσότερους συμβούλους. Έτσι γίνεται εμφανής η αλλοίωση της εκπροσώπησης του εκλογικού σώματος.

Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση οι πολιτικές και ιδεολογικές εντάσεις είναι μικρότερες, το πεδίο συναινέσεων για τα τοπικά ζητήματα είναι ευρύτερο, οπότε ένας ικανός τοπικός ηγέτης θα καταφέρει να συνθέσει απόψεις, να πείσει και να εξασφαλίζει τη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου. Δικλείδες ασφαλείας όμως, θα πρέπει να ανευρεθούν για βασικά κυρίως θέματα όπως πχ τα οικονομικά, ο προϋπολογισμός δηλαδή, ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του Δήμου.

Πέραν αυτών θα ήθελα να αναφερθώ ενδεικτικά και σε κάποια σημεία του Νόμου, εκθέτοντας την προσωπική μου άποψη και προτείνοντας τα εξής:

1.Συμφωνώ με την λήξη της αυτοδιοικητικής θητείας στην τετραετία. Προτείνω όμως η θητεία του ιδίου προσώπου ως Δημάρχου να μην υπερβαίνει τα 8 έτη.

2.Η ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων, πρέπει να είναι έμπρακτη [χρηματοδοτικά, επιστημονικά εργαλεία και κίνητρα] ώστε να μπορούν να στηρίξουν ευπαθείς ομάδες [πολύτεκνους, ΑΜΕΑ], και να δώσουν ευκαιρίες για εργασία στους νέους, πάντα με βάση τις ανάγκες και τις οικονομικές δυνατότητές τους. Παρομοίως προτείνω να εφαρμοστεί έμπρακτα η οικονομική αυτοτέλεια των δημοτικών κοινοτήτων, και να τους δοθεί η δυνατότητα είσπραξης, κατανομής και διαχείρισης των πόρων τους.

3. Συμφωνώ με τον θεσμό των Δημοτικών Δημοψηφισμάτων, ειδικά για τα μείζονα ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας κάθε ΟΤΑ, αφού ευαισθητοποιείται και ενεργοποιείται ο πολίτης, για τα θέματα που τον αφορούν [π.χ Πλατεία Ελευθερίας, παραχώρηση δημοτικής περιουσίας σε ιδιώτες κλπ]. Προτείνω να τεθούν απαραίτητα οι υποχρεωτικές διευκρινίσεις για την διεξαγωγή τους και να μην επαφίενται στην διακριτική ευχέρεια του Δημάρχου. 

4. Όσον αφορά τον έλεγχο νομιμότητας από τον Επίτροπο, προτείνω να εφαρμοστούν ευέλικτες πρακτικές, (πχ ο έλεγχος να είναι απαραίτητος πάνω από ένα ορισμένο ποσόν των 150 ευρώ λόγου χάριν], ώστε να αντιμετωπίζονται οι άμεσες μικρού κόστους ανάγκες αλλά και να είναι πλέον ευέλικτη και ταχεία η καθημερινή λειτουργία. 

5 Προτείνω οι Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας που ανήκουν τώρα στην ΥΠΕ], Περιφερειακά Ιατρεία, Δομές Πρόνοιας, ΟΑΕΔ, [προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης] να περιέλθουν στους Δήμους μαζί με τους αντίστοιχους πόρους, ώστε να εκπονούνται τα σχέδια απασχόλησης και κατάρτισης, βάσει των πραγματικών αναγκών. Έτσι θα περιοριστεί η επικάλυψη αρμοδιοτήτων και η γραφειοκρατία που ταλαιπωρεί τον πολίτη.

6. Συμφωνώ με την πρόταση για ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία των Δήμων, με τη θέσπιση ενιαίας ανεξάρτητης αρχής. Προτείνω να μην συμμετέχουν καθόλου αιρετοί και να συμπεριληφθεί η υποχρεωτική ανακλητότητα των αιρετών από το αξίωμά τους, σε διαπιστωμένες και τεκμηριωμένες παραβάσεις καθήκοντος.
Ας αποδεχθούμε τέλος ότι η μεταρρύθμιση δεν θα πρέπει να αφορά το προσωπικό αυτοδιοικητικό μέλλον των αιρετών, αλλά το μέλλον των τοπικών κοινωνιών.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Η θητεία του ίδιου δημάρχου να μην υπερβαίνει τα 8 χρόνια. Δηλαδή αυτοί που επιμένουν είναι οι γραφικοί ή επικίνδυνοι. Πόσοι όμως κ. Ταμβισκου έχουν τετοιες υγιείς θέσεις. Εδώ ανοιχτά μιλούσαν ότι θα πάρει εκλογές το σακάκι τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.