Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Καλή: Το μεγάλο χωριό στο κέντρο της ΠΕ Πέλλας, όπου βρισκόταν η αρχαία Μενηίδα


Η Καλή ανήκει διοικητικά στον δήμο Σκύδρας και είναι έδρα της Δημοτικής Ενότητας Μενηίδος. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει μόνιμο πληθυσμό 1.378 κατοίκους.

Τοπογραφία

Η Καλή είναι ένας από τους μεγαλύτερους οικισμούς της περιφερειακής ενότητας Πέλλας. Bρίσκεται χτισμένη σε υψόμετρο 40 μέτρων και στους νότιους πρόποδες του όρους Πάικο, στην είσοδο της κοιλάδας του ποταμού Μογλενίτσα. Βρίσκεται βορειοανατολικά και σε μικρή απόσταση από την κωμόπολη Σκύδρα, και ανατολικά από την Έδεσσας, από την οποία απέχει 18 χιλιόμετρα. 
Μέχρι την εφαρμογή του νομοσχεδίου διοικητικής μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης «Καλλικράτης» το 2010, ήταν έδρα του δήμου Μενηίδος, ενώ σήμερα αποτελεί έδρα της ομώνυμης δημοτικής ενότητας του δήμου Σκύδρας. Στα δυτικά του οικισμού περνά ο ποταμός Μογλενίτσας και ο οικισμός Προφήτης Ηλίας, στα ανατολικά βρίσκεται ο οικισμός Άνυδρο, ενώ στα νότια και νοτιοδυτικά η κωμόπολη της Σκύδρας και το προάστιό της Μαυροβούνι και στα νοτιοανατολικά οι οικισμοί Σανδάλι και Καλλίπολη.

Ιστορία

Στα βορειοδυτικά του οικισμού και σε απόσταση 3,3 χιλιομέτρων, υπάρχει μη επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος στην οποία πιστεύεται ότι βρίσκονταν η αρχαία πόλη Μενηίδα. Το χωριό παλαιότερα ονομαζόταν Καλινίτσα και μετονομάστηκε το 1935 σε Καλή. 
Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών που προέβλεπε η συνθήκη της Λωζάνης το 1923, στον οικισμό εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από το Αγγελοχώρι της Ανατολικής Θράκης.
Το 1922, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, ακολούθησε η ανταλλαγή πληθυσμών. Τα ελληνικά χωριά της Θράκης, της Μικράς Ασίας και του Πόντου, άδειαζαν από τους κατοίκους τους. Οι κάτοικοι του Αγγελοχωρίου, ενός χωριού της Ανατολικής Θράκης, επιβιβάσθηκαν σ' ένα πλοίο και μετά από ταξίδι μιας εβδομάδας αποβιβάσθηκαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ύστερα από ολιγοήμερη διαμονή στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, προορισμός τους ήταν το Βερτικόπ, η σημερινή Σκύδρα. Όπου και παρέμειναν έως ότου βρεθεί χωριό για να τους φιλοξενήσει.
Τελικά το χωριό βρέθηκε. Το όνομα αυτού Καλινίτσα. Το χωριό αυτό τότε κατοικούνταν από Τούρκους καθώς και λίγες οικογένειες γηγενών ντόπιων κατοίκων και μερικές οικογένειες βλάχων.
Μόλις οι Αγγελοχωρίτες αφίχθησαν στο νέο τους χωριό προσπαθούσαν να βρουν σπίτια για να στήσουν τα νοικοκυριά τους. Επιτάχθηκαν τότε τα τούρκικα σπίτια που ήταν χτισμένα με πλιθιά και αφού εξαναγκάστηκαν οι Τούρκοι να διαμείνουν σ' ένα μικρό μέρος του χωριού, το υπόλοιπο μέρος κατέλαβαν οι Θρακιώτες.
Οι ντόπιοι γηγενείς κάτοικοι τότε, που αριθμούσαν περίπου 20 οικογένειες, ζούσαν σε μια γειτονιά στο νοτιοανατολικό άκρο του χωριού.

Οικονομία και εκπαίδευση

Οι κάτοικοι του ασχολούνται κυρίως με την γεωργία, και ιδιαίτερα με την καλλιέργεια οπωροφόρων δένδρων, ιδιαίτερα ροδακινιών. Ο Αργοτικός Συνεταιρισμός Καλής συγκεντρώνει, συντηρεί, συσκευάζει και διακινεί μεγάλο μέρος της αγροτικής παραγωγής ροδακίνων της τοπικής κοινότητας Καλής. Στο χωριό υπάρχουν αρκετά καταστήματα, ενώ υπάρχει παιδικός σταθμός, νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο, γυμνάσιο, και λύκειο.

Πολιτισμός και αναψυχή

Στο χωριό υπάρχουν τρεις εκκλησίες. Η μια βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και είναι αφιερωμένη στην Ύψωση του Τίμιου Σταυρού, η δεύτερη βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του χωρίου και είναι αφιερωμένη στον Άγιο Αθανάσιο, ενώ η τρίτη είναι στο βόρειο άκρο του χωρίου και είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο.
Στον οικισμό έχει έδρα το αθλητικό σωματείο «Νίκη Καλής», που ιδρύθηκε το 1954. Το τμήμα ποδοσφαίρου ανδρών αγωνίζεται στην Α1 Κατηγορία της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πέλλας. Το γήπεδο ποδοσφαίρου έχει χωρητικότητα 250 θέσεων. 
Στην Καλή δραστηριοποιείται και λειτουργεί επίσης ο τοπικός Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος, ο οποίος αναπτύσσει διάφορες πολιτιστικές πρωτοβουλίες αναβιώνοντας ήθη και έθιμα, αλλά δίνοντας παράλληλα και ποιοτικό βήμα ενασχόλησης των νέων με τον πολιτισμό και την παράδοση. Να σημειωθεί ότι στις 14 Σεπτεμβρίου, ημέρα εορτασμού της Εκκλησίας της Ανυψώσεως του Τιμίου Σταυρού, διοργανώνονται εκδηλώσεις και γίνεται το παραδοσιακό πανηγύρι. Κάθε χρόνο τον Αύγουστο επίσης, επί σειρά ετών διοργανώνονταν η «Γιορτή Ροδάκινου». 

Στα βορειοδυτικά του χωριού και στην ανατολική όχθη του ποταμού Μογλενίτσα, βρίσκεται ο χώρος αναψυχής «Πλατανάκια», που δημιουργήθηκε σε παραποτάμια δασώδη έκταση με την συνδρομή των κατοίκων της περιοχής. Στον χώρο υπάρχουν διαδρομές περιπάτου και τουριστικό περίπτερο, ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκεται ο ταμιευτήρας του ποταμού.

Πρόεδρος στο Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας Καλής, μετά τον αδόκητο θάνατο του Νικολάου Τσακμάκη τον περασμένο Ιανουάριο, ανέλαβε ο Μάρκος Καρύπης.
kali


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.