Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Με τον Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Πέλλας συναντήθηκε η Θ. Τζάκρη (φωτο)


Στο πλαίσιο των συναντήσεων που έχει καθιερώσει η βουλευτής κ. Θ. Τζάκρη με παραγωγικούς φορείς του νομού, συναντήθηκε το Σάββατο 12 Μαΐου με τον  Πρόεδρο Γιάννη Ντίσιο, τον Αντιπρόεδρο Πέτρο Σερέτη και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Γιάννη Χριστοφορίδη του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Πέλλας με σκοπό να συζητήσουν τα προβλήματα των αιγοπροβατοτρόφων. Πρόκειται για νεοσύστατο συνεταιρισμό ο οποίος απαριθμεί σήμερα 27 μέλη και βρίσκεται επίσης στη φάση να αναγνωριστεί ως Ομάδα και Οργάνωση Παραγωγών.
Ο τομέας της αιγοπροβατοτροφίας είναι πολύ σημαντικός για την Ελλάδα, τόσο όσον αφορά στην παραγωγή γάλακτος, όσο και στην παραγωγή κρέατος. Επισημαίνοντας την παραγωγή γάλακτος, πρώτη ύλη η οποία κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται στην παραγωγή φέτας, αλλά και άλλων τυροκομικών προϊόντων και γιαουρτιού, οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων συζήτησαν με τη βουλευτή τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τα οποία αν δεν αντιμετωπιστούν απειλούν με συρρίκνωση τον κλάδο.
Μεταξύ άλλων οι κτηνοτρόφοι αναφέρθηκαν: 
Στη χαμηλή ανταγωνιστικότητα του τομέα και τις αθρόες εισαγωγές που γίνονται από γειτονικές χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία) που ενδέχεται στο άμεσο μέλλον να σημάνει την αντίστροφη μέτρηση για τον κλάδο στην Ελλάδα.
Στις αυξημένες τιμές των εισροών ζωοτροφών και ενέργειας με αποτέλεσμα το υψηλό κόστος παραγωγής που σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές πώλησης του γάλακτος και του κρέατος δεν εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα στους κτηνοτρόφους.
Στην αναλογικά χαμηλή συνδεδεμένη ενίσχυση σε σχέση με την αντίστοιχη στα βοοειδή.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για το εισόδημα των κτηνοτρόφων, οι οποίοι μοχθούν για την παραγωγή πρώτης ύλης η οποία χρησιμοποιείται για την παρασκευή της φέτας, που αποτελεί τη «ναυαρχίδα» των διατροφικών προϊόντων του κλάδου, καταγράφοντας αύξηση εξαγωγών σε ετήσια βάση. 
Η κ. Τζάκρη αφού άκουσε τους κτηνοτρόφους:
Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουν για την παραγωγή ακόμη πιο ποιοτικών προϊόντων.
Σημείωσε ότι θα πρέπει να στηριχθούν οι προσπάθειες των κτηνοτρόφων να οργανωθούν σε ομάδα ή οργάνωση παραγωγών, διότι με αυτό τον τρόπο θα  συγκεντρώσουν την παραγωγή τους, θα αυξήσουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη και θα επιτύχουν καλύτερες τιμές κατά την εμπορία του προϊόντος τους.  Επιπλέον ανέφερε ότι πρέπει να συμμετάσχει στον Συνεταιρισμό και στην Ομάδα/Οργάνωση Παραγωγών που βρίσκεται στη φάση της σύστασης ακόμη μεγαλύτερος αριθμός κτηνοτρόφων, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο οι κτηνοτρόφοι μπορούν να έχουν ακόμη μεγαλύτερα οφέλη, εκμεταλλευόμενοι τις ενισχύσεις που παρέχονται μέσα από το Μέτρο 9 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Τόνισε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η αξία του προϊόντος που θα διακινείται μέσα από το συλλογικό σχήμα, τόσο μεγαλύτερες ενισχύσεις μπορούν να λαμβάνουν, οι οποίες μπορούν να φτάσουν και μέχρι 100.000 ευρώ τα δυο πρώτα έτη. 
Δεσμεύτηκε να έχει επαφές με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη διερεύνηση ενίσχυσης του εισοδήματος των αιγοπροβατοτρόφων μέσα από  δυνατότητα αύξησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης ανά ζώο, ώστε αυτή να καταστεί όσο το δυνατό αναλογικότερη με αυτή που χορηγείται στα βοοειδή, καθώς και τη δυνατότητα χορήγησης ενισχύσεων deminimis λόγω των πολύ χαμηλών τιμών στο γάλα που παρατηρείται κατά την τρέχουσα περίοδο.  
Επίσης θα συζητήσει και θα επιδιώξει να έχει θετική κατάληξη η εξέλιξη του θέματος με τη σύσταση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη φέτα.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 comments:

  1. Μάλλον πλησιάζουν εκλογές τέτοια αγάπη από Τζάκρη Σηφάκη για τους κτηνοτρόφους αλλά απορώ με τους κτηνοτρόφους τη περιμένουν από τους βουλευτές και κάθονται και τους ακούνε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα σωθουμε και με σενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κα Τσακρη, τα προβληματα τα ξερουμε. Δεν χρειαζετε ακομη μια λιστα με αυτα. Δωστε μας λυσεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ακριβώς έτσι διαπιστώσεις όλοι κάνουμε θέλουμε κάποιον να δώσει λύσεις και δυστυχώς αυτοί μόνο προβλήματα δημιουργούν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.