Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Χωρίς ισχυρό αγροτικό τομέα δεν υπάρχει ανάπτυξη στη χώρα


Ο αγροτικός τομέας σήμερα βρίσκεται σε ιδιαίτερα δεινή κατάσταση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και σε κάθε άλλο τομέα, έπραξε ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που είχε υποσχεθεί.
Αύξησε την προκαταβολή του φόρου από το 27,5% στο 100% και την εισφορά αλληλεγγύης έως και 120%. Φορολόγησε από το πρώτο ευρώ τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Συμπεριέλαβε και τα αγροτεμάχια στο συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ. Τριπλασίασε σχεδόν το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών, συνδέοντας τις ασφαλιστικές εισφορές με το εισόδημά τους. Κατήργησε τον Ο.Γ.Α. Αύξησε το κόστος παραγωγής, καθώς αυξήθηκε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο πετρέλαιο κίνησης κατά 21%, καταργήθηκε η επιστροφή του Ε.Φ.Κ. πετρελαίου κίνησης και αυξήθηκε ο Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια στο 24% από 13%.
Δύο χρόνια τώρα, δεν έχει εφαρμοστεί καμία από τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο πρωτογενής τομέας, ούτε καν αυτές για τις οποίες η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στο 3ο Μνημόνιο. Το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας μας για την περίοδο 2014 – 2020, που προβλέπει μέτρα, δράσεις και επενδύσεις, που στόχο έχουν την οικονομική και περιβαλλοντική αειφορία, είναι ανενεργό.
Τέλος, όσον αφορά την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διαχειριστικής Αρχής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από τα συνολικά 5,9 δις € του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, έχουν δεσμευθεί μόλις 485.000.000 €, δηλαδή μόλις το 8,2% του διαθέσιμου ποσού.
Χωρίς ισχυρό αγροτικό τομέα δεν μπορεί όμως να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας είναι οι άξονες που πρέπει να κινηθεί η ελληνική γεωργία τα επόμενα έτη. Ο πρωτογενής τομέας πρέπει να οδηγηθεί από την κουλτούρα επιδοτήσεων, σε μια κουλτούρα επιχειρηματικότητας και εξωστρέφειας. Ο Έλληνας παραγωγός πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ένας δημιουργικός επιχειρηματίας και είναι η ώρα να μεταβούμε από το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης. Μιας επιχείρησης που τολμά, παίρνει ρίσκα, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, αναζητά και στρέφεται σε καλλιέργειες και συνεταιριστικά σχήματα, που της επιτρέπουν να έχει μεγαλύτερη βιωσιμότητα, μεγαλύτερη κερδοφορία και λιγότερη εξάρτηση από το κράτος. Το κράτος θα πρέπει να είναι αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια, αφαιρώντας όλα τα εμπόδια, αλλά και μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων χρηματοδότησης, εξοπλισμού και παροχής εκπαίδευσης και τεχνογνωσίας. Παράλληλα η σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών ανά προϊόν, όπως προβλέπει το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο και επιβάλλουν οι συνθήκες της Αγοράς, κρίνεται αναγκαία περισσότερο από ποτέ άλλοτε.
Το πρόγραμμα της ΝΔ για τον αγροτικό τομέα κινείται ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση και αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα δώσει νέα ώθηση και πνοή στην ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία. Μέσα από συγκεκριμένα θεσμικά μέτρα και δράσεις στοχεύει στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και την υπαίθρου, σε ένα πλαίσιο συνδυασμού ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και κρατικής προστασίας. 
Η Ελλάδα αλλάζει. Η ΝΔ αλλάζει. 
Όλοι μαζί μπορούμε!

Γιάννης Σουκιούρογλου
Υποψήφιος Πρόεδρος ΝΟΔΕ Πέλλας



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

10 comments:

  1. Να μιλησει ρε φιλε καποιος που ειναι ζυμωμενος με τα χωματα,με την σκονη ,με τον ιδρωτα ,να τον καταλαβω,αλλα εσυ και εκπαιδευτικος το πρωι και δικηγορος το βραδυ ,διπλοθεσιτης και συνδικαλιστης τα Σαββατοκυριακα στην καφετερια ! εκει στα κομματικα σας γραφεια ακουτε μαλλον ετοιμες κασετες για θεματα, που μονο σε ντοκυμαντερ τα βλεπετε! Ελα παλικαρι μου να τσαπισεις ,να αραιωσεις ροδακινα,να λερωσεις τα κοστουμια του "μπαμπα" με χωματα και υστερα μιλησε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. έχεις δει τους καλους στα χέρια του από την τσάπα και μιλάς?

      Διαγραφή
  2. Μακάρι τα κόμματα να είχαν αγωνιστές και έντιμα άτομα σαν τον Γιαννη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ΝΔ ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΑΛΑΖΕΙ.ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΒΟΥΛΙΑΞΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ [ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ]ΘΕΛΟΥΝ ΤΩΡΑ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΟΥΝ.ΑΙΝΤΕ ΠΡΟΒΑΤΑ ΨΗΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ[ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΕΓΩ]ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η χώρα βούλιαξε από το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει να βουλιάζει από το νέο ΠΑΣΟΚ ( ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ )! Τώρα το τι είσαι εσύ δεν έχει και πολλή σημασία!!!!

      Διαγραφή
  4. Αγαπητέ μου φίλε πραγματικα λυπάμαι για το σχόλιο σου.Μίλησες για τα «κοστούμια» του μπαμπά που δεν εχει λερώσει ποτέ ο Γιαννης. Σε ενημερώνω λοιπόν πως έχει χάσει τον πατέρα του σε ηλικια 20 ετών και έκτοτε αγωνιζεται μόνος χωρίς να σταματήσει να εργάζεται ποτέ! Εχει λοιπόν λερώσει πολλα περισσότερα δικά του «κοστούμια» απο πολλούς απο εμάς.
    Όσο αφορά τις γνώσεις του σε αγροτικά θέματα προφανως αγνοεισ οτι εκτός των άλλων, εχει σπουδάσει Γεωπονια στο ΑΠΘ και ειναι κάτοχος Διδακτορικού διπλωματος στην αγροτική πολιτική και ανάπτυξη. Οποτε προφανώς κατι παραπάνω θα ξερει απο αγροτικά θέματα.
    Δημήτρης Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. TA κουστουμια του "μπαμπα " ειναι σχημα λογου κατα πρωτον ,και κατα δευερον δεν γνωριζω την απωλεια του πατερα του,και λυ6παμαι ! τα σχολια εχουν να κανουν με την συνδικαλιστικη δραστηριοτητα ατομων που δεν εχουν σχεση με το θεμα

      Διαγραφή
    2. Δημήτρη Κ. μήπως είσαι της φράσης 'Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει ?

      Διαγραφή
  5. Δεν εχει σχέση με το θέμα της αγροτιάς γεωπόνος, κάτοχος διδακτορικού;
    Οκ φίλε μου.. όπως νομίζεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο νεοέλληνας θέλει ανανέωση αλλά μόλις δει νέο μιλαει για απειρία...
    Ο νεοέλληνας θέλει ανθρώπους με σπουδές αλλά στην πρώτη ευκαιρία τους κατηγορεί ως "απαίδευτους".
    Ο νεοέλληνας θέλει ανθρώπους που είναι "ζυμωμένοι με τα χώματα" αλλά μόλις τους βρει θυμάται ότι είναι "αγράμματοι".
    Ο νεοέλληνας βλεπει την καμπούρα των άλλων αλλά είναι ανίκανος να δει τη δική του.
    Και μην ξεχνάμε, ο νεοέλληνας έχει ψηφίσει έως τώρα όλους αυτούς που κατηγορεί οτι τον εφτασαν εδώ που τον έφτασαν...

    Υ.Γ. για να μπορείς να βλέπεις κάποιον και να τον κατηγορείς οτι πίνει καφέ τα ΣΚ, αναρωτιέμαι, μήπως κάνεις το ίδιο;

    Υ.Γ.2 δεν είναι αμαρτία να πίνεις καφέ, αμαρτία είναι να μην τον πληρώνεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.