Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δημοτικό Συμβούλιο Πέλλας: Δεύτερο «όχι» στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο "Φιλιππάκου" στα Γιαννιτσά (βίντεο)


Δήμαρχος: «Δεν μπορεί ο δήμος μας να αισθάνεται στοχοποιημένος»

Ενημέρωση σχετικά με επιστολή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα προς τον Δήμο Πέλλας για την συνδρομή του στη λειτουργία Δομής Φιλοξενίας μεταναστών- προσφύγων στο στρατόπεδο «Ταγματάρχου Φιλιππάκου» στα Γιαννιτσά, έκανε κατά την διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Πέλλας, σήμερα, ο δήμαρχος Γρηγόρης Στάμκος. 

Να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα προηγήθηκε το μεσημέρι στο γραφείο του δημάρχου, σε καλό κλίμα, σύσκεψη της διαπαραταξιακής επιτροπής του δήμου για μεταναστευτικά θέματα, με τη συμμετοχή του δημάρχου κ. Στάμκου, του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου κ. Πασσαλή και εκπροσώπων των παρατάξεων (Γ. Ελευθερίου, Στ. Καστερίδης και Ολ. Παπαδοπούλου). 

Επίσης, όπως γράψαμε σε προηγούμενο ρεπορτάζ, αύριο θα επισκεφθεί τα Γιαννιτσά ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Κλάπας, μετά από σχετική πρωτοβουλία του δημάρχου Πέλλας.

Το συγκεκριμένο έγγραφο του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής παρέλαβε ο δήμαρχος την προηγούμενη Πέμπτη 24 Μαϊου και σύμφωνα με αυτό ζητείται από το δήμο Πέλλας η «συνδρομή και συνεργασία του για την διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας Δομής Φιλοξενίας προσφύγων στο στρατόπεδο ‘’Φιλιππάκου’’» στα Γιαννιτσά.

Ο δήμαρχος Γρηγόρης Στάμκος, όπως είχε κάνει και την προηγούμενη φορά που ανέκυψε το ίδιο θέμα (Φεβρουάριος του 2016), ανέπτυξε τα επιχειρήματα που καθιστούν αντίθετη την δημοτική αρχή απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως: Στο εν λόγω στρατόπεδο βρίσκονται οι εγκαταστάσεις και οι ταμιευτήρες της ΔΕΥΑΠ με 3.000 κυβικά νερού, τα γραφεία και το διοικητικό προσωπικό της επιχείρησης, λειτουργεί το δημοτικό ωδείο Γιαννιτσών με 350 παιδιά, λειτουργεί το Κέντρο Κοινότητας, υπάρχουν σε πολύ κοντινή απόσταση σχολεία, είναι εντός πόλεως κ.λ.π.
Παράλληλα, ο δήμαρχος κάλεσε την Πολιτεία να ξεκαθαρίσει την θέση της για το μεταναστευτικό ζήτημα, υπενθυμίζοντας την θέση των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ και ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας) για αναλογική αντιμετώπιση του προβλήματος με ίσο μερίδιο σε όλους τους δήμους. «Πρόσφυγες και μετανάστες πρέπει να κατανεμηθούν αναλογικά σε όλους τους δήμους», είπε, εκφράζοντας την απορία του γιατί το ζήτημα αυτό επανέρχεται μετά από δύο χρόνια και πάλι ως πρόβλημα στο δήμο Πέλλας, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί ο δήμος μας να αισθάνεται στοχοποιημένος».

Τόσο ο Νίκος Παπανικολάου όσο και ο Στάθης Καστερίδης από την αντιπολίτευση, διατράνωσαν με τη σειρά τους την έντονη αντίδρασή τους στο ενδεχόμενο να μετατραπεί το στρατόπεδο «Φιλιππάκου» σε Μονάδα Φιλοξενίας Προσφύγων, καθώς όπως είπαν, αυτό βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό των Γιαννιτσών. O πρώην δήμαρχος Γιαννιτσών ήταν ιδιαίτερα επικριτικός προς την Πολιτεία και τις κυβερνήσεις, οι οποίες όπως είπε δεν συνέδραμαν και δεν συνέβαλαν σε τίποτα για την ανάπτυξη της περιοχής μας.  Ο κ. Καστερίδης είπε «ναι» στις υποδομές, «όχι» στην εγκατάσταση των προσφύγων στο «Φιλιππάκου», αλλά οι πρόσφυγες να κατανεμηθούν αναλογικά και στους 4 δήμους της ΠΕ Πέλλας. 
Η Ολυμπία Παπαδοπούλου υποστήριξε και ζήτησε την μείωση του χρόνου παραμονής των προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας και ο Παντελής Πετρίδης δεν διαφώνησε με την εγκατάσταση των προσφύγων στο στρατόπεδο. Και οι δύο ζήτησαν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσής τους, υπενθυμίζοντας τις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν στο προηγούμενο κέντρο προσφύγων, στα παλιά σφαγεία Γιαννιτσών, έξω από την πόλη. 

Σε κάθε περίπτωση οι όποιες εξελίξεις στο ζήτημα θα κριθούν από την αυριανή επίσκεψη του Γ.Γ. του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Κλάπα, στα Γιαννιτσά.
dspel29


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Εγκυηθειτε μας οτι το οχι δεν θα το κανουν ναι οι συριζαιοι κατι που ξερουν να το κανουν καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.