Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Διαδοχικά αιτήματα του δήμου Πέλλας για την μεταβίβαση του Πολύκεντρου που «ρημάζει» καθημερινά


«Ρημάζει» καθημερινά όλο και περισσότερο ένα από τα πιο ιστορικά κτίρια των Γιαννιτσών που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και κατά καιρούς αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην Υγεία, στον Πολιτισμό, στην ενημέρωση αλλά και σε άλλες δράσεις. 
Ο λόγος για το σημερινό Πολύκεντρο, στον πεζόδρομο, που επί Τουρκοκρατίας ήταν η οικία του Εμίν Μπέη και σήμερα είναι ιδιοκτησίας του Υπουργείου Υγείας. Το κτίριο που στέγαζε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980 το νοσοκομείο Γιαννιτσών και αργότερα, τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 το Δημοτικό Ραδιόφωνο και την ΔΕΠΑΓ, καταρρέει και μαζί με αυτό ένα μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της ιστορικής κληρονομιάς της πόλης των Γιαννιτσών.
Το 2005 η χρήση του κτιρίου είχε παραχωρηθεί στον πρώην δήμο Γιαννιτσών. 

Αιτήματα μεταβίβασης κυριότητας

Από το Νοέμβριο του 2015 ο δήμος Πέλλας έχει καταθέσει αίτημα μεταβίβασης της κυριότητας του κτιρίου στο δήμο Πέλλας, την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για το αίτημα, περιληπτικό φάκελο με βασικά ιστορικά στοιχεία του μνημείου καθώς και τους λόγους για τους οποίους αιτείται η μεταβίβαση της κυριότητάς του. 
Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Πέλλας, Γρηγόρης Στάμκος, σε νέο αίτημά του προς τον Διοικητή 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Γεώργιο Κίρκο, στις 23 Μαρτίου 2018, «η απάντηση που λάβαμε τον Σεπτέμβριο του 2016 (σ.σ. για το αρχικό αίτημα) ήταν αρνητική, διότι σύμφωνα με την άποψη του αναπληρωτή διοικητή του γενικού νοσοκομείου Πέλλας (σ.σ. Αλέξανδρου Βουδρισλή), υπάρχει από την πλευρά του νοσοκομείου σχεδιασμός δράσης για το εν λόγω κτίριο». 
Να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο του 2017 ο δήμαρχος είχε επανέλθει με έγγραφο αίτημά του, στον διοικητή του γενικού νοσοκομείου Πέλλας και αναμένει την απάντηση. 
«Επειδή έχει παρέλθει αρκετός καιρός, το κτίριο έχει υποστεί σημαντικές φθορές και δεν έχει αναληφθεί καμία πρωτοβουλία επανερχόμαστε στο αίτημά μας για μεταβίβαση ή τουλάχιστον μακροχρόνια παραχώρηση χρήσης προκειμένου να επέμβουμε άμεσα με εργασίες αποκατάστασης ώστε να αξιοποιήσουμε τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και να καταθέσουμε πρόταση επανάχρησης του κτιρίου» σημειώνει ο κ. Στάμκος. 
Εξάλλου, στο θέμα αυτό (διαδοχικά αιτήματα του δήμου Πέλλας για την μεταβίβαση κυριότητας του Πολύκεντρου ώστε να χρησιμοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο από τη δημοτική αρχή), ο κ. Στάμκος έκανε ειδική αναφορά στα πρόσφατα εγκαίνια της Ανθοέκθεσης που, όπως και κάθε χρόνο, φιλοξενείται στον αύλειο χώρο του Πολύκεντρου. Όπως είπε, πολλές είναι οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο χώρο αυτό και πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα η περιουσία του υπουργείου Υγείας.

Ο δήμος Πέλλας ζητά και το ΠΙΚΠΑ

Τέλος να σημειωθεί ότι ο δήμος Πέλλας, με το ίδιο έγγραφο (40658/23-3-2018) ζητά από την 3η Υγειονομική Περιφέρεια την παραχώρηση του κτιρίου του πρώην ΠΙΚΠΑ Γιαννιτσών. 
Όπως αναφέρει ο κ. Στάμκος, «στις 4 Ιανουαρίου 2018  η αναπληρώτρια υπουργός εργασίας και κοινωνικής αλληλεγγύης κα Φωτίου παρουσίασε το σχεδιασμό του υπουργείου για ανάπτυξη δομών βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών σε 204 δήμους, μεταξύ αυτών και στο δήμο Πέλλας. Βασική προϋπόθεση είναι η λειτουργία των δομών να γίνει σε κτίρια του ευρύτερου δημοσίου τομέα και όχι σε μισθωμένα από ιδιώτες. Επειδή ο δήμος Πέλλας στερείται ιδιόκτητων κτιρίων, θεωρούμε ότι το κτίριο του πρώην ΠΙΚΠΑ Γιαννιτσών που φιλοξένησε  τα βρέφη και παιδιά μιας ολόκληρης γενιάς, θα ήταν κατάλληλο για το σκοπό αυτό. 
Για τους παραπάνω λόγους αιτούμαστε την παραχώρηση του συγκεκριμένου κτιρίου προκειμένου να το διαμορφώσουμε ως χώρο παιδικού σταθμού.»
polikentro


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. ΤΟ ΚΡΑΤΑΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ Ή ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι κρίμα. Θα μπορούσε να λειτουργησει ως πνευματικό κέντρο με αίθουσες για σκάκι , ζωγραφική , αίθουσα προβολων κτλ. Το νοσοκομείο το έχει τόσα χρόνια και δεν το κάνει τίποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.