Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

"Η Δημοκρατία και το πως μας απογοητεύει"


Μια από τις κριτικές της δημοκρατίας είναι το γεγονός ότι στην κάλπη δεν ψηφίζεται αυτός που είναι ικανός άλλα αυτός που υπόσχεται τα περισσότερα και λέει αυτά που θέλει να ακούσει ο λαός. (πχ 'Τζοβολα δωστα όλα', Α.Παπανδρεου, 'Λεφτά υπάρχουν', Γ.Παπανδρεου, 'Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας άδικος φόρος δεν διορθώνεται, καταργείται' Α.Τσιπρας). 

Ένα άλλο ελάττωμα της δημοκρατίας είναι το γεγονός ότι έχει την τάση να δημιουργεί 'νοοτροπία όχλου'. Πχ. ΝΔ εναντίον ΠΑΣΟΚ, Κίνημα Αλλαγής εναντίον ΣΥΡΙΖΑ(παλιό πασοκ) κτλ. Μια τέτοια νοοτροπία είναι επικίνδυνη καθώς ο ψηφοφόρος ψηφίζει για την 'ομάδα' του και όχι για τα θέματα που απασχολούν τον τόπο. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι αρχηγοί των κομμάτων θεωρούν την ψήφο των υποστηρικτών τους δεδομένη και μπορούν στην ουσία να 'κόβουν και να ράβουν' όπως τους βολεύει. (πχ. 'κάνω το ΟΧΙ ΝΑΙ στο δημοψήφισμα', Α.Τσιπρας.) 

Η δημοκρατία δημιουργεί μια συγκεκριμένη μορφή διαφθοράς. Αυτή η διαφθορά ονομάζεται 'πολιτική μηχανή'. Σκοπός της πολιτικής μηχανής είναι η εξαγορά ψήφων είτε μέσω θέσεων στον δημόσιο, είτε με παροχή δικαιωμάτων σε συγκεκριμένες ομάδες είτε μέσω άλλων μηχανισμών(πχ παρατρεχάμενοι βουλευτών και άλλων κομματικών οργάνων, αποκλεισμός της UBER από τον σύλλογο ταξιτζήδων, κατευνασμός των εκάστοτε οργανωμένων συμφερόντων κτλ).

Μέσα σε μια δημοκρατία, όταν κάποια κυβέρνηση παρέχει κάποιες υπηρεσίες η παρέχει κάποια δικαιώματα σε κάποιες πληθυσμιακές ομάδες κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, τότε αυτές οι ομάδες γίνονται άκρως επιθετικές στον οποιονδήποτε προσπαθήσει να μειώσει η να αφερεσει εκείνα τα προνομοια. (πχ όταν ο Α.Παπανδρεου έριξε άπλετο χρήμα στους δημοσίους υπαλλήλους με σκοπό να τους έχει στο 'χέρι'. Οποιαδήποτε κυβέρνηση προσπάθησε μέχρι τώρα να αφαιρέσει εκεινα τα προνομοια αντιμετώπισε απώλεια ψήφων). 

Επομένως, εκτός και αν ανήκετε στην ομάδα των παρατρεχάμενων, πόσο καλά νομίζετε ότι η δημοκρατία στην παρούσα μορφή της εξυπηρετεί τα δικά σου συμφέροντα? 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ B. ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ 


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. Κύριε Κωνσταντίνε Παπαστεργίου. Ενώ κάνεις πολύ ορθές διαπιστώσεις σε όλο το κείμενό σου για την κατάντια της Ελλάδας τελειώνεις με λάθος φράση "... η δημοκρατία στην παρούσα φάση εξυπηρετεί τα δικά σου συμφέροντα..." Η Δημοκρατία κ. Παπαστεργίου δεν είναι μαγαζάκι για να εξυπηρετεί τα προσωπικά συμφέροντα ακόμη και αυτών που αποκαλείς "...μη παρατρεχάμενους...." αλλά το συλλογικό καλό. Προσοχή όχι το κομματικό ή πολιτικό συμφέρον μιας μικρής ή μεγαλύτερης μερίδας πολιτών αλλά όλων των πολιτών ανεξαιρέτως. Ιδιαίτερα αυτών που δεν έχουν πρόσβαση στα κέντρα των αποφάσεων, γιατί εκεί ακριβώς αυτό με το οποίο τελειώνεις γίνεται. "...εξυπηρετεί τα δικά σου συμφέροντα..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητε φιλε, ευχαριστω για την απαντηση σας. Η τελευταια προταση ειχε στο τελος ερωτηματικο και σκοπο ειχε να κινησει το ενδιαφερον του αναγνωστη για περαιτέρω σκεψη.

      Σε περιπτωση που παρεξηγησα την απαντηση σας, ζητω συγγνωμη.

      Διαγραφή
  2. Για πια δημοκρατία μιλάτε, έχει τελειώσει εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, όλοι τα βρίσκουν, μα δεξιά, αριστερά, ίσια, η πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη, δεν υπάρχουν περιθώρια για σκέψη μόνο για δράση και όχι από τους πολίτες αλλά την δικαιοσύνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.