Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κεράσια: Οι βροχές χτύπησαν τις πρώιμες ποικιλίες, ελπίδες για τις υπόλοιπες που έχουν καλή ποιότητα και αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές


Σοβαρά προβλήματα έφεραν οι βροχοπτώσεις του Μαΐου στις υπερπρώιμες και πρώιμες ποικιλίες κερασιών (Μπουρλά κ.α.). Αν και οι τιμές παραγωγού ξεκίνησαν σε καλά επίπεδα οι ζημιές στην ποιότητα είχαν σαν αποτέλεσμα πολλά να μην είναι εμπορεύσιμα. Αυτή την εποχή ξεκίνησε η συγκομιδή στις μεσοπρώιμες ποικιλίες οι οποίες είναι κυρίως εξαγώγιμες και είναι πολύ καλής ποιότητας. Επίσης οι όψιμες ποικιλίες ευνοήθηκαν από τις βροχοπτώσεις αν και στην περιοχή της Βεγορίτιδας υπάρχει πρόβλημα ακαρπίας. Πάντως κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι οι συνολικές ποσότητες κερασιών που θα είναι κατάλληλες προς εμπορία αναμένεται φέτος να είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι. Μέχρι τις 23 Μαΐου οι εξαγωγές κερασιών έφταναν στους 1.603 τόνους. Αυτή την εποχή στις λαϊκές αγορές το κεράσι καλής ποιότητας πωλείται μέχρι και 3,5 ευρώ το κιλό.

Ο κ. Κωνσταντίνος Καζαντζής, τεχνολόγος γεωπονίας του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δέντρων στη Νάουσα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος υπερπρώιμες και πρώιμες ποικιλίες είχαν σοβαρά προβλήματα λόγω των βροχοπτώσεων και σε κάποιες περιοχές υπάρχει πρόβλημα ακαρπίας. Πέλλα και Ημαθία διαθέτουν τις μεγαλύτερες εκτάσεις με καλλιέργειες κερασιάς, ωστόσο έχουμε νέες φυτεύσεις σε πολλές περιοχές της χώρας (Φθιώτιδα, Λάρισα, Εύβοια, Ροδόπη κ.α.). Πάντως από φέτος λόγω των πολλών φυτεύσεων των τελευταίων ετών έχει «μειωθεί» το ενδιαφέρον.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η συγκομιδή στα υπερπρώιμα κεράσια ξεκίνησε πρώτα από την Φθιώτιδα. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός από την περιοχή κ. Αθανάσιος Παλιούρας, «είχαμε πρόβλημα με την ανθοφορία και την παραγωγή. Αρχικά πωλήθηκαν κάποιες μικρές ποσότητες στα 5 ευρώ το κιλό. Στη συνέχεια όμως όταν βγήκε η μεγάλη παραγωγή οι τιμές κυμάνθηκαν στα 3,5 - 4 ευρώ το κιλό. Ήρθαν στη συνέχεια οι βροχές του Μαΐου και δημιούργησαν πρόβλημα στην ποιότητα και πολλά κεράσια δεν ήταν εμπορεύσιμα. Αυτή την εποχή τα μεσοπρώιμα όψιμα αν και έχουν καλή παραγωγή τα κεράσια έχουν μικρό μέγεθος και οι τιμές κυμαίνονται από 80 λεπτά μέχρι 1,20 ευρώ το κιλό. Επίσης πολλοί έμποροι αγοράζουν με ανοικτές τιμές. Περίπου σε μια εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή κερασιών στην περιοχή».

Ο κ. Δημήτριος Τσίτσης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κοινότητας Φλαμουριάς στην Έδεσσα, τόνισε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «οι βροχές δημιούργησαν σοβαρό πρόβλημα στις πρώιμες ποικιλίες. Σε λίγο θα ξεκινήσει η συγκομιδή μεσοπρώιμων κερασιών και ελπίζουμε να βοηθήσει ο καιρός και να μην έχουμε βροχές. Μέχρι στιγμής η παραγωγή φαίνεται να έχει καλή ποιότητα και ελπίζουμε να πιάσουν καλύτερες τιμές».

Στα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν φέτος στην παραγωγή κερασιών από τις βροχοπτώσεις, αναφέρεται και ο κ. Ξενοφών Τσέμπης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλμωπίας, στα ορεινά της Πέλλας. «Στα πρώιμα είχαμε ολική καταστροφή. Αυτές τις ημέρες ξεκίνησαν οι μεσοπρώιμες ποικιλίες με τιμές παραγωγού 1,20 – 1,70 ευρώ το κιλό. Ελπίζουμε να σταματήσουν οι βροχοπτώσεις και να πάει καλά η συγκομιδή των υπόλοιπων ποικιλιών. Οι μεγάλες ποσότητες κερασιών στην περιοχή θα συγκομιστούν μετά τα μέσα Ιουνίου».

Ο κ. Κων/νος Παναγιώτου, Αντιπρόεδρος στον ΑΣ Νέος Αλιάκμων, ανέφερε από την πλευρά του ότι «η συγκοµιδή ξεκίνησε στις πρώιμες ποικιλίες θετικά, αφού τα πρώτα κεράσια έφυγαν για εξαγωγές µε πολύ καλές τιµές, στα 4 µε 5 ευρώ το κιλό. Στη συνέχεια ωστόσο ξεκίνησαν οι βροχές με αποτέλεσμα να υπάρξει πρόβλημα στην ποιότητα και να μην είναι εμπορεύσιμα. Αυτές τις ημέρες ξεκινούν οι μεσοπρώιμες ποικιλίες. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι πολύ καλά και ελπίζουμε η πορεία των τιμών να είναι καλύτερη».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού (Α.Σ.) Άρνισσας, Γιώργος Παπαδόπουλος, δήλωσε στον ΑγροΤύπο, «έχουμε ενημερώσει τις αρχές για το πρόβλημα ακαρπίας που αντιμετωπίζουμε στις όψιμες ποικιλίες. Και όσα κεράσια υπάρχουν είναι μικρόκαρπα και δεν πιάνουν καλή τιμή. Κατά μέσο όρο τα προηγούμενα χρόνια είχαμε μια παραγωγή κερασιών που κυμαινόταν περίπου στους 2.000 τόνους. Φέτος είναι ζήτημα να έχουμε 100 τόνους».


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. κάθε χρόνο άλλοι χαίρονται( κάμπος) και άλλοι παίρνουν τα λεφτά ( βρητα κερασιά καρυδιά )

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.