Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η επίσκεψη του ΓΓ Μεταναστευτικής Πολιτικής στα Γιαννιτσά και η αλλοπρόσαλλη διαχείριση του προσφυγικού


Η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μιλτιάδη Κλάπα, στα Γιαννιτσά, έτσι όπως αυτή εξελίχθηκε, εκτός των άλλων, ανέδειξε την ανυπαρξία συντονισμού στην κυβέρνηση για το «καυτό» αυτό ζήτημα που βρίσκεται σε έξαρση.
Εκτός από επιπόλαια και πρόχειρη, αναμφισβήτητα μπορεί να χαρακτηριστεί επιπλέον και… «αλλοπρόσαλλη» η πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό, διογκώνοντας ακόμη περισσότερο το σοβαρότατο αυτό ζήτημα που απασχολεί την χώρα μας και πολύ περισσότερο συγκεκριμένες τοπικές κοινωνίες.

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης (σ.σ. που είχε με τον δήμαρχο Πέλλας και με τους άλλους δημοτικούς συμβούλους) ο κ. Κλάπας διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους ότι ήρθε στα Γιαννιτσά για να κάνει μια διερευνητική συζήτηση, θεωρώντας, είτε από ελλιπή, είτε από λανθασμένη ενημέρωση, ότι το στρατόπεδο Φιλιππάκου ήταν ο χώρος που φιλοξενήθηκαν πρόσφυγες- μετανάστες το 2016»!!! 

Αυτό αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του γραφείου τύπου του δήμου Πέλλας και ανακύπτουν σοβαρότατα ερωτήματα σχετικά με την αδυναμία συνεργασίας της κυβέρνησης με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι δυνατόν ένα υψηλό και υπεύθυνο κυβερνητικό στέλεχος, όπως ο Γ.Γ. του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, να δηλώνει ούτε λίγο, ούτε πολύ: «Μας συγχωρείτε, λάθος. Νομίζαμε ότι εδώ φιλοξενούνταν μετανάστες»;

Θα ήμασταν τουλάχιστον αφελείς αν πιστεύαμε ότι όλος αυτός ο «θόρυβος» των τελευταίων ημερών προκλήθηκε γιατί, πολύ απλά, υπήρξε… «λανθασμένη ή ελλιπής πληροφόρηση».
Η επιστολή του -κατά τα άλλα αξιοπρεπέστατου- υπουργού Δημήτρη  Βίτσα στον δήμο Πέλλας δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου «τυχαία» και βιαστική. Εξ’ όσων γνωρίζουμε από το ρεπορτάζ που κάναμε, η έκθεση των στρατιωτικών για το συγκεκριμένο στρατόπεδο (Φιλιππάκου) στα Γιαννιτσά ήταν αρνητική από το 2016 για την φιλοξενία προσφύγων.
Η ουσία μάλλον «κρύβεται» πίσω από το γεγονός ότι στην κυβέρνηση δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου για τη διαχείριση του προσφυγικού.
Σε κάθε περίπτωση όμως η Πολιτεία πρέπει να έχει ως πρωταρχικό σκοπό (και η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της σε αυτό) την ισόρροπη κατανομή της ευθύνης σε όλη τη χώρα, σε όλους τους δήμους!
Ο δήμος Πέλλας και ειδικότερα τα Γιαννιτσά, το 2016 αλλά και μέχρι σήμερα έδειξαν τον δρόμο της φιλοξενίας και δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να είναι στοχοποιημένα. 
Ελπίζουμε και ευχόμαστε να μην (ξανα)γίνει κανένα… λάθος από την κυβέρνηση και «(ξανα)δούμε το ίδιο έργο» στα Γιαννιτσά με την λειτουργία Μονάδας Φιλοξενίας Προσφύγων, κάπου αλλού, σε κάποιο άλλο στρατόπεδο ή στα «άθλια» παλιά δημοτικά σφαγεία…


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.