Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΣΥΡΙΖΑ: Aυτοδιοικητικές εκλογές – Tα σενάρια στους δήμους Έδεσσας και Πέλλας


Για τον ΣΥΡΙΖΑ οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2019, θα αποτελέσουν κεντρική πολιτική «μάχη» ειδικά αν έχει φύγει από το «τιμόνι» της εξουσίας. Σε αυτή τη «μάχη» ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να ρίξει τους «καλύτερους».
Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ προγραμματίζει ευρύτατα ανοίγματα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που, όπως όλα δείχνουν, θα διεξαχθούν στις 13 Οκτωβρίου 2019 (και ο δεύτερος γύρος μια εβδομάδα αργότερα).

Η σύγκλιση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής με θέμα τη στρατηγική του κόμματος στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθορίζεται ουσιαστικά από το πλαίσιο «οι συνδυασμοί που θα υποστηρίξουμε θα είναι πρώτοι ή δεύτεροι στις κάλπες», όπως είπε και ο Γραμματέας του κόμματος Πάνος Ρήγας.

Στην Κουμουνδούρου, πάντως, έχουν άρχισαν ήδη οι ζυμώσεις και για τα πρόσωπα. Ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο των ανοιγμάτων που προγραμματίζει σε άλλους χώρους, έχει αποφασίσει τη στήριξη του νυν Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, αλλά και του Περιφερειάρχη Δυτικής Στερεάς Αποστόλη Κατσιφάρα. Και οι δυο προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, -γεγονός που καταδεικνύει και το χώρο που στοχεύουν οι συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ- δεν έχουν κόψει όμως -ειδικά ο Απ. Κατσιφάρας- τις γέφυρες με την Αριστερά και στα περιφερειακά συνέδρια που διεξάγονται είχαν άψογη συνεργασία με την κυβέρνηση. Δεδομένη, επίσης, θεωρείται η στήριξη στον περιφερειάρχη Ιονίων Θεόδωρο Γαλιατσάτο, που έχει αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ με την ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά και τον ανεξάρτητο Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας δημοσιογράφο Θεόδωρο Καρυπίδη, που και στις προηγούμενες εκλογές στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συζητείται η υποψηφιότητα του νυν αναπληρωτή υπουργού Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου, ενώ στο τραπέζι παραμένει και η υποψηφιότητα του πρώην αναπληρωτή υπουργού Μάρκου Μπόλαρη. 

Σε ότι αφορά στην πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, η προεργασία στην Κουμουνδούρου άρχισε κυρίως για τους μεγάλους δήμους. Για την Αθήνα πραγματοποιήθηκαν ήδη μυστικές δημοσκοπήσεις όπου “μετρούνται” οι υποψηφιότητες πρωτίστως του Αλέξη Χαρίτση και της Έφης Αχτσιόγλου, αλλά -σε ορισμένες- και του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, που παραλίγο δεν κέρδισε τον Δήμο στις προηγούμενες εκλογές, πλην όμως εν τω μεταξύ έχει διαφωνήσει με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και έχει αποχωρήσει από αυτόν. Η Έφη Αχτσιόγλου, πάντως, που αποτελεί ανερχόμενη δύναμη στο κυβερνών κόμμα, μετριέται στις μετρήσεις που διεξάγονται και για το Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ αντιθέτως δείχνει να χάνει την παρούσα στιγμή έδαφος η επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού στην πόλη Κατερίνα Νοτοπούλου. Εντός της κυβέρνησης, πάντως, υπάρχουν και ισχυροί υποστηρικτές της άποψης πως στη Θεσσαλονίκη θα πρέπει αυτή τη φορά να στηριχθεί ο νυν Δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης, εφόσον θέσει και πάλι υποψηφιότητα.
Η Κουμουνδούρου, πάντως, έχει αποφασίσει να στηρίξει όλους τους νυν Δημάρχους που διαθέτει (σύνολο, ...μόλις 21). 

Η κατάσταση στους δήμους Έδεσσας και Πέλλας

Οι στενές κομματικές υποψηφιότητες του 2014 αποτέλεσαν τροχοπέδη στην εξάπλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως έγινε και στο δήμο Πέλλας, όπου δεν είχε στηριχθεί η υποψηφιότητα του Νίκου Παπανικολάου και ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε την κίνηση ΑΝΑΣΑ, με τα γνωστά αποτελέσματα. 
Αυτή τη φορά ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει για τους δήμους της ΠΕ Πέλλας ευρύτερες συνεργασίες με πρόσωπα από άλλους χώρους, αλλά και με πρόσωπα που δεν ανήκουν στον κομματικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κινούνται στον ευρύτερο προοδευτικό και δημοκρατικό χώρο. 
Κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί στην Έδεσσα με την υποψηφιότητα του Γιάννη Τσεπκεντζή. Ο πρώην αντιδήμαρχος Έδεσσας (επί θητείας Γ. Σόντρα) θα συνεργαστεί με τον επικεφαλής της παράταξης που υποστηρίχθηκε το 2014 από τον ΣΥΡΙΖΑ, νυν δημοτικό σύμβουλο, Βασίλη Δημητριάδη σε μια προσπάθεια ανατροπής της σημερινής δημοτικής αρχής του Δημήτρη Γιάννου, χωρίς κομματικές ταμπέλες αλλά με πολιτικό περιεχόμενο και διακύβευμα, μέσα από ένα κοινά αποδεκτό τρόπο επικοινωνίας και συνεννόησης.
Στα Γιαννιτσά -προς το παρόν τουλάχιστον- δεν υπάρχει ορατό ενδιαφέρον από κάποιο πρόσωπο του λεγόμενου δημοκρατικού χώρου της Κεντροαριστεράς, που επιθυμεί να ηγηθεί μια συλλογικής προσπάθειας για την ανατροπή στο δήμο Πέλλας. Ο πρώην δήμαρχος Γιαννιτσών και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Νίκος Παπανικολάου, «κοιτάει» προς τις εθνικές εκλογές με μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα στο ψηφοδέλτιο του ΚΙΝ.ΑΛ., ενώ ο σημερινός δημοτικός σύμβουλος Θέμης Αρνάκης δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρει η ενασχόλησή του με τις δημοτικές εκλογές σε επίπεδο επικεφαλής συνδυασμού. 
Όμως, όπως μας έλεγε με νόημα πρόσφατα στέλεχος της Δημοτικής Τοπικής  Οργάνωσης Γιαννιτσών του ΣΥΡΙΖΑ, «σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις...»


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 comments:

  1. για τον Δημο πελλας ο συριζα ας βρει ενα καλο επιχειρηματια " γκεη' που ειναι και της μοδας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τι ΑΝΑΣΑ τι ΦΥΣΑΕΙ τι ΣΥΡΙΖΑ;
    ρπο το 3% βρεθηκανε στο 30+% και νομιζουν οτι κυβερνανε τον τοπο.
    δεν θελανε να δουνε οτι ηταην και ειναι βιτρινα του ΠΑΣΟΚ αλλα ζουν το ονειρο τους.
    τα ιδια και τοπικο επιπεδο οπου ψαχνουν απο καπου να πιαστουν για να μην χαθουν.
    ειδικα εκει στην εδεσσα για να μην φυσιξει ΚΟΝΤΡΑ και τους ΞΥΡΙΣΕΙ ΟΛΟΥΣ ψαχνουν συνεργασια με τεως στελεχη του ΣΟΝΤΡΑ, βλεπε ΠΑΣΟΚ, για να κατεβουν στις δημοτικες.
    αν κατι κανουν, που δεν το βλεπω μια και ειναι πολυ λιγοι, θα μιλανε για δυναμη μεσα στην κοινωνια.
    αν παλι τα σκ@@@@ουν θα λενε οτι αλλος ηταν μπροστα και δεν πολιτικοποιησαν τις εκλογες.
    γνωστες τακτικες αριστεριστικες, μαθητες του ανδρεα και στηριγματα του διαστρβλωτη των δημοψηφισματων ΑΛΕΞΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά μιλάμε για πολύ βαριά ονόματα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο τσεπκεντζής αν δεν συνεργαστεί με φαρμούζη και ταμβίσκου είναι καμμένο χαρτί. ο κόσμος έχει αγανακτίσει με συριζα και πασοκ. Ο σοντρας δεν θα κατέβει γιατί ξέρει οτι θα ξεφτιληστεί αν κατεβει. ο σίμος δε βγαζει δημαρχο. ο γιαννου τριβει τα χερια του αλλα δεν ξερει τι τον επιφυλασσει ο κοσμος. εμαθαν ολοι για ποσο αξιζει στη πολιτικη. ούτε η συνεργασια του υπογεια με το σοντρα θα τον βοηθησει. τοσα χρονια ολοι καταλαβαν τον εμπαιγμο. νεο αιμα με συνεργασιες. σα συριζαιος ο γιαννης θα παρει @@@@@@

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.