Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Αθηναγόρας στην 4η Ιερατική Σύναξη Ι.Μ. Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας

Την Πέμπτη 31 Μαΐου 2018, στις 11.00 π.μ., πραγματοποιήθηκε η 4η Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας στο Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως.

Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η ψυχική εξάντληση των κληρικών».

Ο Σεβασμιώτατος στο πρώτο μέρος της εισηγήσεώς του περιέγραψε την έννοια της ψυχικής εξαντλήσεως με βάση τα δεδομένα της σύγχρονης επιστήμης, υπογραμμίζοντας ότι η έννοια αυτή συνδέεται με όλους όσους εργάζονται σε καίριες ή διοικητικές θέσεις, όπως π.χ. ιατροί, νοσηλευτές, εκπαιδευτικοί κ.λπ. Ένας από τους ορισμούς που δόθηκαν για την ψυχική εξάντληση την προσδιορίζει ως «εξουθένωση ή αποτυχία ειδικά στην εργασία ή στην καριέρα». Οι ειδικοί επιστήμονες περιγράφουν τέσσερα διαδοχικά στάδια του φαινομένου. Του ενθουσιασμού, της αμφιβολίας και αδράνειας, της απογοήτευσης και ματαίωσης και τέλος της απάθειας.
Στο δεύτερο μέρος της εισηγήσεως, ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε την πνευματική διάσταση του φαινομένου, προτείνοντας λύσεις για την πρόληψη και αντιμετώπισή του από τους κληρικούς. Χρειάζεται να θέτει κανείς συχνά στον εαυτό του το ερώτημα, αν τα κίνητρά του για την επιλογή της ιερωσύνης είναι ανιδιοτελή ή υπεισέρχονται σε αυτά και άλλα ιδιοτελή, όπως π.χ. η αναγνωρισιμότητα και ο θαυμασμός των άλλων. Επίσης θα πρέπει να μένει σταθερός στην αποδοχή του θελήματος του Θεού, όσο και αν αυτό μπορεί να συνεπάγεται κάποιες φορές πλήγματα στην προσωπική του αξιοπρέπεια (βλέπε ναρκισσισμό), γεγονός που παρουσιάζεται πολύ χαρακτηριστικά στην περίπτωση του προφήτη Ιωνά. Ακόμη ένας τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της ψυχικής εξάντλησης είναι να αναγνωρίζουμε με υγιή τρόπο τα σφάλματά μας και να στρεφόμαστε στην έμπρακτη προσφορά προς τους άλλους, όπως συνέβη στην περίπτωση του αποστόλου Πέτρου, ο οποίος από την άρνηση έφθασε στην υπέρτατη θυσία. Τέλος, η προσευχή φαίνεται ότι αφήνει περιθώριο στον Θεό να μετατρέψει κάθε ανθρώπινη αποτυχία και ακηδία σε λυτρωτική παρέμβαση και ανάσταση.

Ακολούθησε συζήτηση με το ακροατήριο, κατά το πέρας της οποίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ έλαβε τον λόγο και ευχαρίστησε θερμά τον προσκεκλημένο ιεράρχη για την παρουσία του και την αρτιότητα των λόγων του.
Στο δεύτερο μέρος της συνάξεως οι κληρικοί της Ι. Μητροπόλεως ενημερώθηκαν για επίκαιρα ζητήματα της ιερατικής διακονίας τους.Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…