Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Νέα Πέλλα: Το σύγχρονο χωριό με την άριστη ρυμοτομία και τα ωραία σπίτια


Η Νέα Πέλλα είναι ένας μεγάλος οικισμός που υπάγεται στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Βρίσκεται σαράντα χιλιόμετρα δυτικά της Θεσσαλονίκης, στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης-Έδεσσας. Είναι ένα προσφυγικό χωριό, με άριστη ρυμοτομία. Άρχισε να οικοδομείται το 1925 από πρόσφυγες προερχόμενους από το Τσιφλίκιοϊ της επαρχίας Τσατάλτζας στην Ανατολική Θράκη.
Μετά από μια περιπλάνηση στις γύρω περιοχές, το 1924 εγκαταστάθηκαν δίπλα από τα Αρχαία Λουτρά, μια περιοχή με άφθονα νερά και πλούσια βλάστηση, για να αρχίσουν μια νέα ζωή στον καινούριο οικισμό που ονόμασαν Νέα Πέλλα. Ασχολήθηκαν κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Μαζί τους μετέφεραν κι έναν νέο πολιτισμικό χαρακτήρα, τον οποίο διατηρούν ως σήμερα με έθιμα και παραδόσεις.

Η 3η Ιουνίου 1924 ήταν η μέρα που έπρεπε οι κάτοικοι του Τσιφλίκιοϊ να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και να κάνουν νέα πατρίδα. Τελικά εγκαταστάθηκαν κοντά στα Λουτρά του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μια περιοχή με πλούσια βλάστηση, που την ονόμασαν Νέα Πέλλα. Μαζί τους οι πρόσφυγες πέρα από τις μνήμες, μετέφεραν κι ένα νέο πολιτισμικό χαρακτήρα το οποίο ακόμη διατηρούν και προβάλλουν με την αναβίωση εθίμων και παραδόσεων από τις αλησμόνητες πατρίδες. 
Όταν ήταν στην πατρίδα ασχολούνταν με την υλοτομία και την κτηνοτροφία κυρίως, στη Νέα Πέλλα όμως κατάφεραν να επιβιώσουν καλλιεργώντας με ευλάβεια τη γη. Η σταδιακή αποξήρανση της λίμνης των Γιαννιτσών άρχισε το 1933 έτσι οι πρόσφυγες δεν υπέφεραν πλέον από την ελονοσία και απέκτησαν γόνιμη και καλλιεργήσιμη γη το 1935.

Ο σύγχρονος επισκέπτης αξίζει να επισκεφτεί την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα ,βυζαντινού ρυθμού. Η θεμελίωσή της άρχισε το 1937 και η κατασκευή της ολοκληρώθηκε το 1942. 
Αξίζει επίσης η επίσκεψη στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, που χτίστηκε το 1967 για να φυλάξει τη σεβάσμια εικόνα της, ένα από τα μοναδικά κειμήλια που έφεραν οι κάτοικοι από την πατρίδα. Κάθε χρόνο  η Νέα Πέλλα πανηγυρίζει στη μνήμη της Αγίας Παρασκευής με ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.       
Το χωριό διαθέτει σύγχρονο και τετραγωνισμένο σχέδιο ρυμοτόμησης, ενώ έχει όμορφα σπίτια, πολλά από αυτά κατασκευασμένα από πέτρα.

Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητας Νέας Πέλλας είναι ο Δρόσος Γεροβασίλης.

npella
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.