Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για ετις ξευτελιστικές τιμές στα κεράσια της Πέλλας μετά τις ζημιές στην παραγωγή

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα:  Εξευτελιστικές τιμές στα κεράσια της Πέλλας μετά τις ζημιές στην παραγωγή.
       
Οι κερασοκαλλιεργητές των χωριών του ορεινού όγκου των Δήμων Έδεσσας και Αλμωπίας στα βόρεια της Π.Ε. Πέλλας, βρίσκονται για μια ακόμη χρονιά σε απόγνωση. 
Μετά τις μεγάλες καταστροφές από τα καιρικά φαινόμενα (παγετός, βροχοπτώσεις, χαλοζοπτώσεις) στην αναμενόμενη κερασοπαραγωγή, ήλθε και το εμπορικό αδιέξοδο με τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού από εμπόρους – εξαγωγείς – μεταποιητές για να ολοκληρωθεί η φετινή τους καταστροφική χρονιά. Και μάλιστα σε μια περιοχή, που για τους αγρότες της και την τοπική οικονομία, η κερασοκαλλιέργεια αποτελεί ουσιαστικά μονοκαλλιέργεια. 

Βλέπουν τις τιμές να κατατρακυλούν στα 0,40 ευρώ/κιλό, βλέπουν τον ιδρώτα τους να μένει ουσιαστικά ασυγκόμιστος στο χωράφι, γιατί δεν καλύπτεται ούτε στο ελάχιστο το κόστος συγκομιδής. Την ίδια στιγμή που η ανεξέλεγκτη από την κυβέρνηση κερδοσκοπία των μεγαλεμπόρων τα δίνει στην κατανάλωση με το άνοιγμα της γνωστής “ψαλίδας” τιμών παραγωγού και εργαζόμενου καταναλωτή με τιμές στο ράφι να είναι μέχρι και 10 φορές επάνω και  απλησίαστες,  για  το  συνεχώς  μειούμενο  εισόδημα  των  λαϊκών  οικογενειών.
Από  την  άλλη  μεριά  το συνεχιζόμενο  εμπάργκο  με  την απώλεια της σημαντικότατης τα τελευταία χρόνια εξαγωγικής δραστηριότητας προς  τη  Ρωσία, συνέπεια  του εμπόλεμου κλίματος στην Ουκρανία,  μετά  την  παρέμβαση  ΗΠΑ  &  ΕΕ  με  την  συμβολή    και  της  χώρας  μας σ' αυτή, έχουν ουσιαστικά μηδενίσει τις εξαγωγές κερασιών.  Και  είναι  γνωστό ότι  η  Ρωσία  αποτελούσε  σημαντικό  αποδέκτη  της  φρουτοπαραγωγής  της  χώρας  μας  μετά  την  απώλεια  των  αγορών  των  χωρών  της  ΕΕ,  συνέπεια  του ανταγωνισμού για κερδοφορία μεταξύ των μεγαλοεξαγωγέων στην ευρωενωσιακή αγορά.
Την ίδια στιγμή μάλιστα το αγροτικό εισόδημα συνέχεια μειώνεται εξαιτίας των εφαρμοζόμενων πολιτικών της ΚΑΠ της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων (φορολο-γικό, ασφαλιστικό, χαράτσια σε χωράφια και νερό, ανεξέλεγκτες τιμές εφοδίων κλπ).

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:
Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να υπάρξει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των κερασοπαραγωγών της ΠΕ Πέλλας.
Να αντιμετωπιστεί το άνοιγμα τιμής μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης με τη θέσπιση κατώτερων εγγυημένων τιμών που να εξασφαλίζουν εισόδημα στον παραγωγό και τη μείωση της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Να καλυφθεί επιτέλους η τεράστια ζημιά των αγροτών από το ρωσικό εμπάργκο που έχει επιβληθεί ως αντίποινα στην πολιτική της ΕΕ απέναντί στη Ρωσία,  τις συνέπειες του οποίου  πληρώνουν οι αγρότες τα τελευταία χρόνια.
Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν.

Οι βουλευτές 
Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…