Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Περαία: Η φυσική ομορφιά του τοπίου μαγνητίζει τον επισκέπτη


Η Περαία (Τοπική Κοινότητα Περαίας - Δημοτική Ενότητα Βεγορίτιδας), ανήκει στον δήμο Εδεσσας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας,  σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.
Η επίσημη ονομασία είναι “η Περαία”. Έδρα του δήμου είναι η Έδεσσα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας.
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Περαία ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Περαίας, του πρώην Δήμου Βεγορίτιδας του Νομού Πέλλας.

Η Περαία είναι χτισμένη στους πρόποδες του Βόρα, σε 600 μ. υψόμετρο, κατά μήκος της ανατολικής πλευράς της λίμνης Βεγορίτιδας. 
Έχει περίπου 300 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με το ψάρεμα και τις αγροτικές καλλιέργειες. 
Το χωριό έχει 3 εκκλησίες και θυμίζει κάτι από τις αλησμόνητες πατρίδες της Μ. Ασίας Τσανάκαλε και Απολλωνία, που φιλοξενούνται εκεί μετά τη μικρασιατική καταστροφή.

Κάθε χρόνο επισκέπτονται την Περαία αρκετοί πολίτες από διάφορα μέρη της Β. Ελλάδας  για να γιορτάσουν τον Άγιο Θεόδωρο. Την διοργάνωση των εκδηλώσεων έχει ο Πολιτιστικός  Σύλλογος  Μικρασιατών Περαίας και μοιράζονται τοπικά εδέσματα όπως η ρεβυθάδα, με παράλληλη παρουσίαση παραδοσιακών χορών από χορευτικά συγκροτήματα.
Επίσης πολλοί είναι οι επισκέπτες που ξεναγούνται στο όμορφο Λαογραφικό Μουσείο του χωριού.

Οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στη Περαία μετά τη μικρασιατική καταστροφή εναπόθεσαν τον πόνο της προσφυγιάς και άντλησαν δύναμη και ελπίδα από τον Άγιο Θόδωρο τον «πάππου», όπως τον έλεγαν στα δύσκολα εκείνα πρώτα χρόνια της προσαρμογής. 
Πέρα όμως από τη θρησκευτική άποψη του χώρου η φυσική ομορφιά του άγριου βραχώδους τοπίου μαγνητίζει τον επισκέπτη έτσι που αφήνει το βλέμμα του να πλανιέται στο απέραντο γαλάζιο της λίμνης. 
Οι σημερινοί κάτοικοι της ΠΕΡΑΙΑΣ τιμώντας  τη μνήμη του ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ κάθε χρόνο το Σάββατο επομένη μέρα των πρώτων Χαιρετισμών, σε κεντρικό σημείο του χωριού προσφέρουν στους επισκέπτες από μια κούπα Αχνιστή Ρεβυθάδα.
Ακόμα οι νοικοκυρές του χωριού μοιράζουν σπιτικές πίτες νηστίσιμα εδέσματα τσίπουρο και ντόπιο κρασί. Ο  Πολιτιστικός Σύλλογος πιστός στις παραδόσεις παρουσιάζει μουσικοχορευτικά συγκροτήματα της λαϊκής μας παράδοσης καθώς επίσης τα μέλη του με ευχάριστη διάθεση ξεναγούν τον κάθε μουσαφίρη στο ανακαινισμένο λαογραφικό μουσείο εμπλουτισμένο με σπάνια εκθέματα μιας άλλης εποχής. 

Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Περαίας είναι ο Θεμιστοκλής Kαρυδόπουλος και μέλη οι: Πολίτης Ντουμπάρατζης και Παναγιώτης Μπάκας.
perea
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.