Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εκδήλωση τιμής και μνήμης υπέρ των πεσόντων Αεροπόρων Γ. Ταγκαλάκη και Χ. Νεοχωρίτη στο Καϊμάκτσαλαν


Πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 24 Ιουνίου στο Καϊμάκτσαλαν η εκδήλωση τιμής και μνήμης υπέρ των πεσόντων αεροπόρων Υποσμηναγών Γεωργίου Ταγκαλάκη και Χαράλαμπου Νεοχωρίτη, το  αεροσκάφος με το οποίο επιχειρούταν, κατερρίφθη την 22-6-1947, στη θέση «Πάτημα» του όρους Βόρας (Καϊμάκτσαλαν).

Την τελετή διοργάνωσε η Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Αεροπορίας/Παράρτημα Θεσσαλονίκης και άρχισε με τη  Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Ακολούθησε τρισάγιο στο μνημείο των πεσόντων αεροπόρων και κατάθεση στέφανων, ομιλίες για το ιστορικό της κατάρριψης του αεροσκάφους και αναφορά στους πεσόντες Αξιωματικούς

Υποσμηναγός Γεώργιος Ταγκαλάκης
Γεννήθηκε στον Μπράλο Φθιώτιδας. Τον Σεπτέμβριο του 1940 κατατάχθηκε στο Τμήμα Υπαξιωματικών της Σχολής Αεροπορίας. Μετά την κατάρρευση του Ελληνικού Μετώπου το 1941, έφυγε για τη Νότια Ροδεσί, όπου συνέχισε την εκπαίδευσή του στο εκεί Ελληνικό Εκπαιδευτικό Τμήμα και τον Ιούλιο του 1942 ονομάστηκε Σμηνίας χειριστής. Πήρε μέρος στις επιχειρήσεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Υποσμηναγός Χαράλαμπος Νεοχωρίτης
Σκοτώθηκε στις 23 Ιουνίου 1947 σε πολεμική αποστολή τακτικής αναγνωρίσεως στην περιοχή Καϊμακτσαλάν με αεροσκάφος Harvard της Αεροπορικής Βάσεως Σέδες και παρατηρητή τον Υποσμηναγό Νεοχωρίτη Χαράλαμπο, όταν το αεροσκάφος τους, χτυπημένο από αντιαεροπορικά πυρά, προσέκρουσε στο έδαφος και συνετρίβη.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 comments:

  1. Κανένας βουλευτής να τιμήσουν τη μνήμη των νεκρών αεροπόρων ήταν γιατί σε κάτι παρελάσεις είναι μπροστά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανεις δεν ηταν ...δεν προσφεροταν η εκδηλωση για ψηφοθηρία...Κυριακη σημερα προτιμησαν μνημοσυνα ψηφοφόρων τους

      Διαγραφή
    2. Πελοπιδα μου ηταν περικλειστη η εκδηλωση δλδ σε οικογενειακό περιβάλλον.

      Διαγραφή
    3. Δεν ήταν κλειστή εκδήλωση. Παρεβρέθηκαν μέλη συλλόγων αποστρατων απο Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πέλλα, συγγενείς των ηρώων, τοπικές αρχές, κάτοικοι απο τα γύρω χωριά. Συνιστώ σε όλους να πανε μια βόλτα στο μνημείο για να δώσουν φόρο τιμής σε αυτούς που δώσαν τη ζωή τους να ζούμε ελεύθεροι.

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.