Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Λουτράκι: Ο «παράδεισος» της Πέλλας! - Φύση, ομορφιά, παράδοση αλλά και δημοφιλής τουριστικός προορισμός


Το Λουτράκι (μέχρι το 1922 Κάτω Πόζαρ) είναι χωριό του δήμου Αλμωπίας, της Περιφερειακής Ενότητας (πρώην νομού) Πέλλας, 13 χλμ. δυτικά της Αριδαίας. Η επίσημη ονομασία είναι “το Λουτράκιον”. Έδρα του δήμου είναι η Αριδαία.
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, το Λουτράκι ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Λουτρακίου, του πρώην Δήμου Αριδαίας.
Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, το Λουτράκι έχει 1.146 κατοίκους. Βρίσκεται σε υψόμετρο 260 μέτρων. Στην τοπική κοινότητα Λουτρακίου υπάγονται τα Λουτρά Πόζαρ.
Γνωστή η περιοχή και ως Λουτρά Πόζαρ (Πόζαρ σημαίνει κάτω από τη φωτιά), προσελκύει καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου πλήθος επισκεπτών που έρχονται για να απολαύσουν τις θεραπευτικές και ευεργετικές ιδιότητες των πηγών. Οι εγκαταστάσεις της λουτρόπολης είναι σύγχρονες, και ο επισκέπτης μπορεί να υποβληθεί τόσο σε λουτροθεραπεία, όσο και σε ποσιθεραπεία, για την αντιμετώπιση διάφορων παθήσεων.

Ιστορία
Το χωριό δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα από τους κατοίκους του χωριού Γκόρνο Πόζαρ (Άνω Πόζαρ). Είχε χριστιανικό πληθυσμό. Στην απαρίθμηση του 1913 είχε 1.803 κατοίκους και στην απογραφή του 1920 είχε 1.283 κατοίκους. Με την ανταλλαγή πληθυσμών το 1923, στο χωριό εγκαταστάθηκαν 3 πρόσφυγες. Στην απογραφή του 1928 είχε 1.282 κατοίκους και στην απογραφή του 1940 ο πληθυσμός του είχε αυξηθεί σε 1.580. Το 1949, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μέρος του πληθυσμού κατέφυγε στη Γιουγκοσλαβία. Στην απογραφή του 1951, το Κάτω Λουτράκι είχε 725 κατοίκους. 
Το Λουτράκι ορίστηκε έδρα ομώνυμης κοινότητας και με το πρόγραμμα «Καποδίστριας», ο οικισμός προσαρτήθηκε στον δήμο Αριδαίας το 1997. Με το πρόγραμμα «Καλλικράτης», προσαρτήθηκε στον δήμο Αλμωπίας.
Στο Άνω Λουτράκι βρίσκεται ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, ως οποίος έχει κηρυχθεί μνημείο που χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας. Πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική με υπερώο και χαγιάτι, και έχει υποστεί νεότερες μετασκευές, όπως την κατεδάφιση του πυργοειδούς καμπαναριού. Εσωτερικά έχει διατηρηθεί η αρχική εικόνα του μνημείου, ο βόρειος και ο νότιος τοίχος και τα δύο επιστήλια των κιονοστοιχιών, που είναι κατάγραφα από τοιχογραφίες των τελευταίων δεκαετιών του περασμένου αιώνα. Χαρακτηριστική είναι η αφθονία των ηχητικών αγγείων σε όλο το μήκος των πλαγίων τοίχων. Το τέμπλο διασώζει αξιόλογο γραπτό και γλυπτό φυσιοκρατικό διάκοσμο. Σύμφωνα με την παράδοση η ανέγερση του ναού ανάγεται περί το 1800, αν και τα περισσότερα στοιχεία υποδηλώνουν μια εποχή γύρω στα μέσα του 19ου αιώνα.

Λουτρά Λουτρακίου 
Στο Λουτράκι υπάρχουν οι μεταλλικές πηγές Λουτρά Λουτρακίου ή Λουτρά Πόζαρ που αναβλύζουν σε θερμοκρασία 37°C, με αξιόλογη χημική σύσταση. Το θερμό νερό έχει ιαματική δράση και είναι πόσιμο. Επισκέπτες το χρησιμοποιούν για λουτροθεραπεία, ποσιοθεραπεία, τόνωση και χαλάρωση.
Μια από τις πισίνες με τα ιαματικά νερά στην Αριδαία.
Η λουτρόπολη απέχει 3 χιλιόμετρα από το Λουτράκι και βρίσκεται στην κοιλάδα του ρέματος του Αγίου Νικολάου. Το παλαιότερο όνομα του ρέμματος ήταν "Τόπλιτσα", που σημαίνει στα σλάβικα, σε ελεύθερη μετάφραση: "Θερμοπόταμος". Η κοιλάδα ακολουθεί τις στροφές του ποταμού, με πολλούς τεχνητούς καταρράκτες (μέρος των αντιπλημμυρικών έργων, κομψά εντεταγμένων στο περιβάλλον), έντονη βλάστηση και βραχώδεις, απόκρημνες πλαγιές εκατέρωθεν.
Οι λουτήρες είναι δύο ειδών, μικροί των 3-4 ατόμων που ονομάζονται και "μπανιέρες" και μεγάλοι των 20 ατόμων που ονομάζονται "πισίνες". Σε αρκετά σημεία επίσης το ζεστό νερό αναβλύζει ελεύθερο και χύνεται στο ρέμα (εξ ου και το όνομά του)]. Η χρήση του νερού ως ποσίμου είναι ελεύθερη, από μια κρήνη δίπλα στο εστιατόριο της Δημοτικής Επιχείρησης των Λουτρών. Λειτουργεί επίσης και μεγάλη ανοικτή πισίνα των 25 μέτρων (με βάθος από 1 έως 2,80 μέτρα), η οποία τροφοδοτείται με ζεστό και κρύο νερό της περιοχής.
Στην περιοχή έχει ανακαλυφθεί ένα σύμπλεγμα περίπου 15 σπηλαίων, με άφθονα ευρήματα προϊστορικών χρόνων, τα οποία εκτίθενται στο μικρό μουσείο των Λουτρών. Η περιοχή έχει ανακηρυχθεί ως σπηλαιοπάρκο (Σπηλαιοπάρκο Αλμωπίας) και είναι το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα.

Λουτράκι: Ο τόπος των παραδόσεων
Ήθη και έθιμα ανασυρμένα από τα βάθη των αιώνων, σε μια περιοχή γεμάτη ιστορία.
Την Καθαρά Δευτέρα, διοργανώνονται τα «Ποζαροκούλουμα» στο Άνω Λουτράκι, ενώ του Αγίου Γεωργίου γίνεται το Παραδοσιακό πανηγύρι στο Άνω Λουτράκι.
Στα τέλη Ιουλίου η μεγαλύτερη παραδοσιακή γιορτή στην περιοχή, τα "Ακρίτεια" διοργανώνονται στην Αριδαία αλλά εκδηλώσεις γίνονται και στο Λουτράκι. Χορευτικές εκδηλώσεις με χορευτικά συγκροτήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό λαμβάνουν χώρα στην πλατεία του χωριού.
Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λουτρακίου “ΤΟ ΠΟΖΑΡ” διοργανώνει τα “ΠΟΖΑΡΙΤΙΚΑ. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ιδρύθηκε το 1983 και δραστηριοποιείται σε πλήθος πολιτιστικών και παραδοσιακών εκδηλώσεων.
Η περιοχή φημίζεται για τα πεντανόστιμα κάστανά της. Έτσι, στις αρχές κάθε Οκτώβρη διοργανώνεται η Γιορτή Κάστανου. Προσφέρονται κάστανα από τους ντόπιους παραγωγούς, σε μια μεγάλη γιορτή στην πλατεία του χωριού.
Δύο μέρες πριν τα Χριστούγεννα αναβιώνουν τοπικά ήθη και έθιμα. Ανάβει και η φωτιά "Κόλεντα". Στους πρόποδες του βουνού της Όρμας, στο διπλανό χωριό, ανάβονται μεγάλες φωτιές.
Πριν το τέλος του έτους, στην πλατεία του χωριού, ανάβει φωτιά και γύρω από αυτήν στήνεται μια γιορτή, η "Σούρουβα", με άφθονο μπρούσκο κρασί με μεζέδες, παραδοσιακούς χορούς και μουσική.

Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητας Λουτρακίου του Δήμου Αλμωπίας είναι ο Γιάννης Μποτσφάρης.
loutralo


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.