Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Θ. Τζάκρη: Από αύριο εντάσσονται οι αγρότες στον εξωδικαστικό μηχανισμό για τα χρέη τους σε εφορεία, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία (βίντεο)


Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη μιλώντας στις 25 Ιουνίου 2018 στη Βουλή κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης είκοσι έξι (26) βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με την πορεία του εξωδικαστικού συμβιβασμού και τα οφέλη του για τις επιχειρήσεις ανέφερε τα εξής:

«Είναι αναντίρρητο ότι η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που αυξάνονταν με γοργούς ρυθμούς τα δύσκολα χρόνια που πέρασαν, αποτέλεσε το σημαντικότερο "αγκάθι" της οικονομίας μας. Ένα αγκάθι με το οποίο οι προηγούμενες Κυβερνήσεις δεν τόλμησαν να ασχοληθούν, γεγονός που οδήγησε σε εκτόξευση των κόκκινων δανείων. Η Κυβέρνησή μας ήταν αυτή που τόλμησε για πρώτη φορά και προέβη στις απαραίτητες, θεσμικές και μη, παρεμβάσεις προκειμένου να αντιμετωπίσει το μείζον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό θέμα των "κόκκινων" δανείων. Ήδη, βάσει επίσημων στατιστικών στοιχείων της ΤτΕ και της ΕΛΣΤΑΤ, το 2015 για πρώτη φορά αναχαιτίστηκε η γοργή αύξηση των κόκκινων δανείων, το 2016 η κατάσταση σταθεροποιήθηκε και το 2017, για πρώτη φορά μετά την κρίση, σημειώθηκε μείωσή τους κατά 11,4 δισ. ευρώ.

Ο Ν. 4469/2017 για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων, που επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα αυτό, επί της ουσίας αποτελεί έναν ζωντανό μηχανισμό, που διαρκώς διευρύνεται, βελτιώνεται και αυτοματοποιείται, κερδίζοντας συνεχώς την εμπιστοσύνη των εμπλεκόμενων μερών και της κοινωνίας. Ήδη 6.113 επιχειρήσεις,  πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας και αναμένουν να επωφεληθούν από τις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού. 1.158 έχουν υποβάλλει οριστικά αιτήσεις και σε 52 επιχειρήσεις η διαδικασία ήδη ολοκληρώθηκε. Μάλιστα μόνο σε 1 περίπτωση χρειάστηκε να υποβληθεί το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης στο Δικαστήριο προς επικύρωση, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο εν λόγω μηχανισμός αποτελεί μία κατεξοχήν εξωδικαστική διαδικασία, παρά τα όσα  ισχυρίζεται η αντιπολίτευση».

Η κ. Τζάκρη επεσήμανε ότι «ο ρυθμός αύξησης του αριθμού των ευνοούμενων επιχειρήσεων θα επιταχυνθεί θεαματικά από την προσεχή Τετάρτη 27-6-2018, οπότε θα ξεκινήσει η λειτουργία της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη ρύθμιση οφειλών η οποία θα περιλαμβάνει: πρώτον τη δυνατότητα υποβολής αίτησης από αγρότες και εν γένει άτομα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, χωρίς ωστόσο να έχουν πτωχευτική ικανότητα, όχι μόνο για τις οφειλές τους προς το Δημόσιο, αλλά και προς τις τράπεζες και δεύτερον τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς τράπεζες, ιδιώτες πιστωτές και ασφαλιστικά ταμεία που γεννήθηκαν έως τις 31-12-2017 και οφειλών προς το Δημόσιο που βεβαιώθηκαν έως τις 31-12-2017. Λαμβανομένου δε υπόψη, ότι με τις νέες ρυθμίσεις δόθηκε η δυνατότητα στους ομόρρυθμους εταίρους των προσωπικών εταιρειών να ρυθμίσουν και τις προσωπικές τους οφειλές, βάσει των οικονομικών δεδομένων της εταιρείας τους, αναμένεται να δοθεί κίνητρο σε πολλές προσωπικές εταιρείες να προχωρήσουν στην εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών τους».

Όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες η κ. Τζάκρη επεσήμανε ότι «ήδη τους πρώτους (5) μήνες λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας 10.000 ελεύθεροι επαγγελματίες ξεκίνησαν τη διαδικασία ένταξής τους και ήδη υποβλήθηκαν οριστικά 1.251 αιτήσεις. Προσδοκούμε βάσιμα ότι με την αύξηση του ποσού  οφειλής που μπορούν να ρυθμίσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε 125.000 ευρώ προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και επιπρόσθετα σε 125.000 ευρώ προς την Εφορία (από 50.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα) ο αριθμός των ευνοούμενων ελευθέρων επαγγελματιών θα πολλαπλασιαστεί.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Για ποιά αποτυχία σπεύδει λοιπόν να μας κατηγορήσει η αντιπολίτευση, που για το "Νόμο Δένδια" που ψήφισε ενδιαφέρθηκαν μόνο 150 επιχειρήσεις και μόλις 3 ωφελήθηκαν; Βιάστηκε λοιπόν να μας κρίνει, τώρα που ο Ν. 4469/2017 δεν μετρά ούτε ένα χρόνο εφαρμογής του, γιατί χάρη στις πρόσφατες τροποποιήσεις του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, η διαδικασία αυτοματοποιείται ακόμα περισσότερο και οι περίπου 17.000 εκκρεμείς ηλεκτρονικές αιτήσεις επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών θα υποβληθούν οριστικά μέσα στις επόμενες ημέρες. Οπότε μετά η αντιπολίτευση δε θα τολμά να μας κατηγορήσει για αποτυχία. Συγκεκριμένα, πλέον όχι μόνο ανακτούνται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ αυτόματα οι απαραίτητες πληροφορίες από τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, αλλά καταργούνται τα μισά δικαιολογητικά! Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε στις 14-6-2018, μόνο (3) δικαιολογητικά πρέπει να προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις με την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης και (8) δικαιολογητικά μετά την υποβολή της».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε επίσης ότι «όλες αυτές οι αλλαγές στοχεύουν σε δύο βασικούς άξονες: στην μεγαλύτερη δυνατή ένταξη επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών στις διατάξεις του Ν. 4469/2017 και στην μεγαλύτερη δυνατή απλούστευση των διαδικασιών ένταξής τους. Τρίτος και απαραίτητος άξονας των προωθούμενων ρυθμίσεων είναι βέβαια η ρύθμιση και η βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών, καθώς χωρίς αυτή τη συνεργασία δεν μπορεί να επιτευχθεί καμία εξωδικαστική ρύθμιση. Έτσι, με τις νέες ρυθμίσεις επεκτείνουμε την αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης του δημοσίου ακόμα και στην περίπτωση διμερούς διαπραγμάτευσης (δυνατότητα η οποία δεν υπήρχε έως σήμερα) και παρατείνουμε τον χρόνο χρόνος αναστολής των καταδιωκτικών μέτρων από 70 ημέρες σε 90. Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα αποδέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών που κατασχέθηκαν τόσο από το Δημόσιο όσο και από ιδιώτες πιστωτές αλλά και τράπεζες μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία υπογραφής της σύμβασης αναδιάρθρωσης, ώστε να μπορεί η επιχείρηση να λάβει τα ποσά που κατασχέθηκαν και έτσι να εξασφαλίσει την αναγκαία για την βιωσιμότητά της ρευστότητα».

Κλείνοντας την ομιλία της η κ. Τζάκρη τόνισε ότι «για την επιτυχία της επιδιωκόμενης ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών είναι απαραίτητη και η συναίνεση των τραπεζών. Οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αντιστοιχεί για αυτή τη βαθειά κρίση που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια, στην οποία μας οδήγησε ο αλόγιστος και χωρίς εξασφαλίσεις δανεισμός που παρείχαν. Πρέπει οι τράπεζες να προβούν στην αναγκαία μεταρρύθμιση της στρατηγικής τους, ώστε να παρέχουν βιώσιμες λύσεις στις επιχειρήσεις. Διαφορετικά θα παγιδευτούν σε έναν ρόλο εισπρακτικό, έναν ρόλο που δε θα τους επιτρέψει να έρθουν σε τροχιά ανάπτυξης και να βγουν από το αδιέξοδο, στο οποίο και οι ίδιες εγκλωβίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Μάλιστα η διασύνδεση της πλατφόρμας με βάσεις δεδομένων του Δημοσίου και των ίδιων των τραπεζών δε δικαιολογεί καμία δυσπιστία τους πλέον ως προς τις αιτούμενες τη ρύθμιση των οφειλών τους επιχειρήσεις, αφού έτσι αποκαλύπτονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Η κ. Τζάκρη έκλεισε την παρέμβασή της τονίζοντας ότι οι προσπάθειες όλων κατατείνουν «ώστε ο ζωντανός αυτός μηχανισμός της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών όχι μόνο να κατορθώσει να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά να αποκτήσει και ένα αναπτυξιακό πρόσημο, που αποτελεί το νέο στόχο της Κυβέρνησης».


Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της κ. Τζάκρη έχει ως εξής:

Κυρίες και κύριοι βουλευτές
Να ξεκινήσω καταρχάς από τη σκέψη ότι βασική αρχή των πετυχημένων χωρών και δημοκρατιών είναι να μην είναι ποτέ ευχαριστημένες και να προσπαθούν διαρκώς για ακόμη περισσότερα. 
Αν θέλετε αυτό το υγιές «πολιτικό στρες» αποτελεί και την κινητήρια δύναμη της προόδου. Ωστόσο αυτό απέχει πολύ από τον πολιτικό εκμηδενισμό που βιώνει διαρκώς η χώρα μας από κέντρα και παράκεντρα της εξουσίας ορμώμενα από το βάθρο της αντιπολίτευσης, αλλά απέχει και πολύ από τα «σωτηριολογικά αφηγήματα» που προφανώς εμείς ούτε θέλουμε ούτε πρέπει να τα ασπαστούμε. 
Είναι προφανές ότι αν κάναμε τη διαπραγμάτευση για το χρέος με τον εαυτό μας ή αν υπήρχε πολιτικό κενό στην Ευρώπη θα είχαμε πετύχει πολύ περισσότερα. Ωστόσο όμως η ιστορία γράφεται από την πολιτική ικανότητα, αλλά και τη συγκυρία εντός της οποίας οι πολιτικές ικανότητες αναπτύσσονται. 
Η Ελλάδα λοιπόν πήρε στο ρεαλιστικό αυτό πλαίσιο, κρινόμενη από την πραγματική συγκυρία και όχι από μια φαντασιακή συγκυρία, μια καλή συμφωνία για το χρέος. Και είναι καλή γιατί μας δίνει την δυνατότητα να προχωρήσουμε μπροστά για μια δεκαετία κάνοντας τα αναγκαία βήματα για τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας μας και για τη βελτίωση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας μας, είναι καλή γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να επιστρέψουμε σταδιακά στις αγορές και  είναι προφανές ένα πλαίσιο εποπτείας που ούτως ή άλλως θα είχαμε και ούτως ή άλλως έχουμε, έχοντας φορέσει για περίπου δύο δεκαετίες το «στενό σακάκι» του ευρώ. Παράλληλα η συμφωνία είναι καλή γιατί τραβάει τη χώρα από τον προβολέα της κακής δημοσιότητας και την επαναφέρει σε μια κανονικότητα που τόσο πολύ έχει ανάγκη. 
Ωστόσο τίποτα δεν αλλάζει, τίποτα δεν βελτιώνεται και κανένας δεν προοδεύει αν θεωρήσει ότι όλα αποτελούν μια στιγμιαία προσπάθεια κι αν πιστέψει ότι οι δημοκρατίες και η επιτυχία κρίνονται από τις αποφάσεις ή τις καλές ή κακές κινήσεις μιας ημέρας ή μιας εβδομάδας. 
Όπως δεν χρεοκοπήσαμε σε μία εβδομάδα ή σε ένα έτος, έτσι ακριβώς με τον ίδιο τρόπο δεν πρόκειται να επιστρέψουμε σε μια ζηλευτή κανονικότητα μέσα σε ένα χρόνο, πόσο μάλλον μετά από ένα Eurogroup.
Άρα η συμφωνία είναι μια καλή συμφωνία, συνιστά πρόοδο. Θα μπορούσε σε ένα άλλο πλαίσιο να ήταν μια καλύτερη συμφωνία. Ωστόσο οι αποφάσεις παίρνονται σε πραγματικές συνθήκες και όχι σε συνθήκες που έχουμε φανταστεί ή που θα θέλαμε να είναι διαφορετικές.
Κλείνοντας τη μικρή αυτή παρέμβασή μου για το χρέος, να πω πως θεωρώ ως μέγιστο ζητούμενο να βελτιώνουμε τον εαυτό μας και τη θέση μας κάθε μέρα, κάτι που νομίζω πως η κυβέρνηση αυτή το κάνει με εξαιρετικό τρόπο, γιατί έχει και τους ανθρώπους και την διάθεση. Και βέβαια δεν έχει τις δεσμεύσεις και τις «βαρονίες»  που έχουν τα άλλα κόμματα.  
Κυρίες και κύριοι βουλευτές
Είναι αναντίρρητο ότι η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που αυξάνονταν με γοργούς ρυθμούς τα δύσκολα χρόνια που πέρασαν, αποτέλεσε το σημαντικότερο «αγκάθι» της οικονομίας μας. Ένα αγκάθι με το οποίο οι προηγούμενες Κυβερνήσεις δεν τόλμησαν να ασχοληθούν, γεγονός που οδήγησε σε εκτόξευση των κόκκινων δανείων. Η Κυβέρνησή μας ήταν αυτή που τόλμησε για πρώτη φορά και προέβη στις απαραίτητες, θεσμικές και μη, παρεμβάσεις προκειμένου να αντιμετωπίσει το μείζον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό θέμα των «κόκκινων» δανείων. Ήδη, βάσει επίσημων στατιστικών στοιχείων της ΤτΕ και της ΕΛΣΤΑΤ, το 2015 για πρώτη φορά αναχαιτίστηκε η γοργή αύξηση των κόκκινων δανείων, το 2016 η κατάσταση σταθεροποιήθηκε και το 2017, για πρώτη φορά μετά την κρίση, σημειώθηκε μείωσή τους κατά 11,4 δισ. ευρώ.
Παρόλα αυτά όμως τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά ανοίγματα εξακολουθούν να παραμένουν στα ύψη και για αυτό τον λόγο οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί να τα μειώσουν κατά 20 δις ευρώ περίπου την διετία 2018-2019, ενώ για την περίοδο 2020-2021 από τις πρώτες επαφές που έχουν κάνει οι τράπεζες με τον SSM φαίνεται πως προκρίνεται η ανάληψη δέσμευσης από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους στα επίπεδα του 17% μέχρι και το τέλος του 2021 (από το 32% που αποτελεί τον στόχο για τα τέλη του 2019).  Κι αυτό γιατί μόνο με τις επιδόσεις αυτές θα μπορέσουν οι ελληνικοί συστημικοί όμιλοι να αποκτήσουν το απαραίτητο πιστοποιητικό φερεγγυότητας για την είσοδό τους στην υπό δημιουργία τραπεζική ένωση στην Ευρωζώνη, κάποια στιγμή μετά το 2022. 
Ο Ν. 4469/2017 για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων, που επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα αυτό, επί της ουσίας αποτελεί έναν ζωντανό μηχανισμό, που διαρκώς διευρύνεται, βελτιώνεται και αυτοματοποιείται, κερδίζοντας συνεχώς την εμπιστοσύνη των εμπλεκόμενων μερών και της κοινωνίας. Ήδη 6.113 επιχειρήσεις,  πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας και αναμένουν να επωφεληθούν από τις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού. 1.158 έχουν υποβάλλει οριστικά αιτήσεις και σε 52 επιχειρήσεις η διαδικασία ήδη ολοκληρώθηκε. Μάλιστα μόνο σε 1 περίπτωση χρειάστηκε να υποβληθεί το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης στο Δικαστήριο προς επικύρωση, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο εν λόγω μηχανισμός αποτελεί μία κατεξοχήν εξωδικαστική διαδικασία, παρά τα όσα  ισχυρίζεται η αντιπολίτευση. 
Μάλιστα ο ρυθμός αύξησης του αριθμού των ευνοούμενων επιχειρήσεων θα επιταχυνθεί θεαματικά από την προσεχή Τετάρτη, 27-6-2018, οπότε θα ξεκινήσει η λειτουργία της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη ρύθμιση οφειλών, η οποία θα περιλαμβάνει: πρώτον τη δυνατότητα υποβολής αίτησης από αγρότες και εν γένει άτομα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, χωρίς ωστόσο να έχουν πτωχευτική ικανότητα, όχι μόνο για τις οφειλές τους προς το Δημόσιο αλλά και προς τις Τράπεζες, και δεύτερον τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς τράπεζες, ιδιώτες πιστωτές και ασφαλιστικά ταμεία που γεννήθηκαν έως τις 31-12-2017 και οφειλών προς το Δημόσιο που βεβαιώθηκαν έως τις 31-12-2017. Λαμβανομένου δε υπόψη ότι με τις νέες ρυθμίσεις δόθηκε η δυνατότητα στους ομόρρυθμους εταίρους των προσωπικών εταιρειών να ρυθμίσουν και τις προσωπικές τους οφειλές, βάσει των οικονομικών δεδομένων της εταιρείας τους, αναμένεται να δοθεί κίνητρο σε πολλές προσωπικές εταιρείες να προχωρήσουν στην εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών τους. 
Ως προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, να σημειώσουμε ότι, ήδη τους πρώτους (5) μήνες λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για αυτούς, 10.000 ελεύθεροι επαγγελματίες ξεκίνησαν τη διαδικασία ένταξής τους και ήδη υποβλήθηκαν οριστικά 1.251 αιτήσεις. Προσδοκούμε βάσιμα ότι με την αύξηση του ποσού οφειλής που μπορούν να ρυθμίσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε 125.000 ευρώ προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και επιπρόσθετα σε 125.000 ευρώ προς την Εφορία (από 50.000 Ευρώ που ίσχυε έως σήμερα) ο αριθμός των ευνοούμενων ελευθέρων επαγγελματιών θα πολλαπλασιαστεί. 
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Για ποιά αποτυχία σπεύδει λοιπόν να μας κατηγορήσει η αντιπολίτευση, που για το Νόμο Δένδια που ψήφισε ενδιαφέρθηκαν μόνο 150 επιχειρήσεις και μόλις 3 ωφελήθηκαν; 
Βιάστηκε λοιπόν να μας κρίνει, τώρα που ο Ν. 4469/2017 δεν μετρά ούτε ένα χρόνο εφαρμογής του, γιατί χάρη στις πρόσφατες τροποποιήσεις του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, η διαδικασία αυτοματοποιείται ακόμα περισσότερο και οι περίπου 17.000 εκκρεμείς ηλεκτρονικές αιτήσεις επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών θα υποβληθούν οριστικά μέσα στις επόμενες ημέρες. Οπότε μετά η αντιπολίτευση δε θα τολμά να μας κατηγορήσει για αποτυχία. Συγκεκριμένα, πλέον όχι μόνο ανακτούνται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ αυτόματα οι απαραίτητες πληροφορίες από τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, αλλά καταργούνται τα μισά δικαιολογητικά! Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε στις 14-6-2018, μόνο (3) δικαιολογητικά πρέπει να προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις με την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης και (8) δικαιολογητικά μετά την υποβολή της. 
Όλες αυτές οι αλλαγές που ανέφερα στοχεύουν σε δύο βασικούς άξονες: στην μεγαλύτερη δυνατή ένταξη επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών στις διατάξεις του Ν. 4469/2017 και στην μεγαλύτερη δυνατή απλούστευση των διαδικασιών ένταξής τους. Τρίτος και απαραίτητος άξονας των προωθούμενων ρυθμίσεων είναι βέβαια η ρύθμιση και η βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών, καθώς χωρίς αυτή τη συνεργασία δεν μπορεί να επιτευχθεί καμία εξωδικαστική ρύθμιση. Έτσι, με τις νέες ρυθμίσεις επεκτείνουμε την αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης του δημοσίου ακόμα και στην περίπτωση διμερούς διαπραγμάτευσης (δυνατότητα η οποία δεν υπήρχε έως σήμερα) και παρατείνουμε τον χρόνο αναστολής των καταδιωκτικών μέτρων από 70 ημέρες σε 90. Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα αποδέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών που κατασχέθηκαν τόσο από το Δημόσιο όσο και από ιδιώτες πιστωτές αλλά και τράπεζες, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία υπογραφής της σύμβασης αναδιάρθρωσης, ώστε να μπορεί η επιχείρηση να λάβει τα ποσά που κατασχέθηκαν και έτσι να εξασφαλίσει την αναγκαία για την βιωσιμότητά της ρευστότητα.
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές
Για την επιτυχία της επιδιωκόμενης ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών είναι απαραίτητη και η συναίνεση των τραπεζών. Οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αντιστοιχεί για αυτήν τη βαθειά κρίση που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια, στην οποία μας οδήγησε ο αλόγιστος και χωρίς εξασφαλίσεις δανεισμός που παρείχαν. Πρέπει οι τράπεζες να προβούν στην αναγκαία μεταρρύθμιση της στρατηγικής τους, ώστε να παρέχουν βιώσιμες λύσεις στις επιχειρήσεις. Διαφορετικά θα παγιδευτούν σε έναν ρόλο εισπρακτικό, έναν ρόλο που δε θα τους επιτρέψει να έρθουν σε τροχιά ανάπτυξης και να βγουν από το αδιέξοδο, στο οποίο και οι ίδιες εγκλωβίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Μάλιστα η διασύνδεση της πλατφόρμας με βάσεις δεδομένων του Δημοσίου και των ίδιων των Τραπεζών δε δικαιολογεί καμία δυσπιστία τους πλέον ως προς τις αιτούμενες τη ρύθμιση των οφειλών τους επιχειρήσεις, αφού έτσι αποκαλύπτονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Συνοψίζοντας, πρέπει να τονισθεί ότι όλες αυτές οι βελτιώσεις που επήλθαν με τις Διατάξεις για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων, είναι αποτέλεσμα σκληρών διαπραγματεύσεων της Κυβέρνησης με τους θεσμούς, επίπονης και συνεχούς εργασίας όλων των εμπλεκόμενων κρατικών φορέων και ιδίως της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, που βρίσκεται σε αδιάκοπη συνεννόηση και συνεργασία με όλους τους θεσμικούς φορείς, ώστε ο ζωντανός αυτός μηχανισμός της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών όχι μόνο να κατορθώσει να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά να αποκτήσει και ένα αναπτυξιακό πρόσημο, που αποτελεί το νέο στόχο της Κυβέρνησης.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. 26 - 6 - 2018 Ιστορική μέρα κυρία Τζάκρη, οι Έλληνες ρυθμίζουν τα χρέη τους, συγχαρητήρια δεν υπάρχει πολίτης εκτός των πολωτικών που να μη χρωστάει σε αυτόν το τόπο. Τόσα χρόνια διατελέσατε βουλευτής, υπουργός, εργαστήκατε αδιάκοπα νυχθημερόν σε Ελλάδα με τα φουγάρα, Ευρώπη με τους καλύτερους οίκους μόδας, αλλά και Άμερική με τα καλύτερα ταξιδιωτικά γραφεία, για να μπορούμε σήμερα να χρωστάμε. Ένα μεγάλο ευχαριστούμε για την προσφορά σας, δεν θα σας ξεχάσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΝΤΟΡΚΑ ΚΟΥΡΑΖΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΡΑΨΩ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.