Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γιατί καθυστερεί η λειτουργία της Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.) των Γιαννιτσών ;



Μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να συνεχίζει τα εγκαίνια σε Τοπικές Μονάδες Υγείας (πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός επισκέφτηκε στα Ιωάννινα για να εγκαινιάσει δύο ΤΟΜΥ), εντούτοις τα εγκαίνια της Μονάδας Υγείας στα Γιαννιτσά φαίνεται να καθυστερούν, ενώ όλα ήταν σχεδόν έτοιμα από τον περασμένο χειμώνα, αλλά δυστυχώς έλλειπε το... ιατρικό προσωπικό!
Όπως έχουμε ξαναγράψει, η νέα Μονάδα Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα θα στεγαστεί στις εγκαταστάσεις του ΕΟΠΠΥ, πρώην ΙΚΑ, νυν Κέντρο Υγείας, στην οδό Τσακμάκη. Δηλαδή θα έχουμε (όταν αυτή λειτουργήσει) μια υπηρεσία υγείας μέσα σε… μια άλλη, καθώς δεν ήταν δυνατόν να βρεθεί κάποιος άλλος χώρος παρά την προσπάθεια του Δήμου Πέλλας και των αρμόδιων φορέων, ώστε να είναι πιο αντιπροσωπευτικός και ο τίτλος του «ιατρείου γειτονιάς» όπως αποκαλούνται οι δημόσιες Τοπικές Μονάδες Υγείας. Κι ενώ όλα είναι έτοιμα (υπάρχει μέχρι και η αντίστοιχη ταμπέλα που φέρει την ονομασία της νέας Μονάδας), δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσει την λειτουργία της η ΤΟΜΥ Γιαννιτσών λόγω έλλειψης προσωπικού!


Απουσία οικογενειακών γιατρών

Πάντως ο αρχικός σχεδιασμός για τη λειτουργία 100 μονάδων σε όλη τη χώρα μέχρι και το τέλος Ιουνίου δείχνει να πέφτει στο "κενό”. Βασική αιτία της μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρείται στο άνοιγμα των "ιατρείων της γειτονιάς” είναι η απουσία οικογενειακών γιατρών.
Το υπουργείο Υγείας, όπως αναφέρεται στο επικαιροποιημένο κείμενο του μνημονίου με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, θα πρέπει να προχωρήσει στο άνοιγμα τουλάχιστον 85 Τοπικών Μονάδων Υγείας το επόμενο διάστημα – αν και αρχικά ο στόχος ήταν 100 σε σύνολο 239 μονάδων που προβλέπονται κατά την πλήρη ανάπτυξη του συστήματος-, ώστε να προχωρήσει η μεταρρύθμιση για την πρόσβαση των ασφαλισμένων στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας. Σύμφωνα με το περιβάλλον του υπουργού Υγείας, αυτή τη στιγμή λειτουργούν περίπου 70 μονάδες.
Ενδεικτικό της αργοπορίας και των σημαντικών κενών στην στελέχωση των ιατρείων, που θα λειτουργούν ως "πύλη" για την πρόσβαση σε ειδικούς γιατρούς και νοσοκομεία, είναι πως μέχρι τον Απρίλιο είχαν ανοίξει 47 μονάδες και έπειτα οι ρυθμοί των... εγκαινίων επιβραδύνθηκαν.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προγραμματίζει το αμέσως επόμενο διάστημα να προχωρήσει στην επαναπροκήρυξη των κενών θέσεων, σε μια προσπάθεια να ανοίξει περισσότερες μονάδες. Η προκήρυξη αρχικά αναμενόταν τον Ιανουάριο, όμως και αυτή με τη σειρά της καθυστερεί, γεγονός που όπως αναφέρουν οι ενώσεις γιατρών επιβεβαιώνει τα προβλήματα στη λειτουργία των τοπικών μονάδων. 
Στην πρώτη πρόσκληση ενδιαφέροντος (τον περασμένο Σεπτέμβριο), μόλις 583 γιατροί έκαναν αίτηση για 1.200 θέσεις. Αλλά και στην πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ του Ιανουαρίου που αφορούσε στη σύναψη συμβάσεων με 2.829 ιδιώτες παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδίατρους, μόλις 657 υπέβαλλαν αίτηση για να συνάψουν σύμβαση ως οικογενειακοί γιατροί.
Κατά συνέπεια, σε πολλές περιπτώσεις οι Τοπικές Μονάδες λειτουργούν μέσα σε Κέντρα Υγείας ή σε πρώην ΙΚΑ, όπως πρόκειται να λειτουργήσει στα Γιαννιτσά και όχι σε αυτόνομα κτίρια, με "δανεικό” ιατρικό προσωπικό από αυτά. Όσον αφορά τους ιδιώτες γιατρούς που θα γίνουν οικογενειακοί μέσω του ΕΟΠΥΥ, οι αντιδράσεις μαίνονται για τις νέες συμβάσεις.
Όπως προβλέπεται για τη λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας και το θεσμό του Οικογενειακού Γιατρού, ο ανώτατος πληθυσμός ευθύνης ορίζεται σε αναλογία ένας ιατρός ανά 2.250 εγγεγραμμένους ενήλικες και ένας παιδίατρος ανά 1.500 παιδιά.
Για τα τέσσερα πρώτα χρόνια η χρηματοδότηση του συστήματος γίνεται μέσω ΕΣΠΑ, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας μετά το 2021 υπάρχει πρόβλεψη για χρηματοδότηση του συστήματος από εθνικούς πόρους.
Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υγείας, ο οικογενειακός γιατρός θα παραπέμπει τους ασθενείς στα κέντρα Υγείας, τις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας/ τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας, εφόσον όμως το κρίνει ιατρικώς απαραίτητο. Το σύστημα αυτό θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί καθολικά μέχρι το τέλος του έτους.


16.000 Έλληνες γιατροί έφυγαν στο εξωτερικό

Πού, όμως, «χωλαίνει» η προσπάθεια; «Συγκροτήσουμε αυτές τις Μονάδες όσον το δυνατόν πιο γρήγορα, έτσι υπάρχουν ζητήματα υλικοτεχνικών υποδομών, δεν είναι όλες οι δομές το ίδιο προετοιμασμένες και αυτό νομίζουμε ότι στο επόμενο δίμηνο θα εξομαλυνθεί για όλες τις δομές σε όλη τη χώρα» απαντά ο αναπληρωτής γ.γ. του Υπουργείο Υγείας  κ. Βαρβαρός. Ωστόσο, σημαντικότερο πρόβλημα φαίνεται πως είναι το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του ιατρικού κόσμου της χώρας, των νεότερων γιατρών έχει μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Είναι συνολικά 16.000 γιατροί, οι περισσότεροι από αυτούς νέοι γιατροί, που βρίσκονται κυρίως σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, στη Βόρειο Αμερική και κάποιοι και στη Μέση Ανατολή. «Στόχος μας είναι κάθε γιατρός που ενδιαφέρεται να εργαστεί στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ολοκληρώνει την ειδικότητά του στη χώρα μας, να έχει την δυνατότητα να εργαστεί στη χώρα μας διότι αυτές οι δομές είναι το μέλλον του συστήματος υγείας.» δηλώνει ο αναπληρωτής γραμματέας και αποκαλύπτει πως «Το δεύτερο βήμα είναι σταδιακά να επαναπατριστεί ο ιατρικός κόσμος που έφυγε στο εξωτερικό. Αυτή θα είναι συνεισφορά στο κομμάτι του συστήματος υγείας.»


Δ. Μπ.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.