Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Απάντηση παραγωγών στην ΕΚΕ για το συμπύρηνο: «Η καλή τιμή θα φέρει και την ποιότητα…»


Απάντηση δίνει (στον ΑγροΤύπο) ο Γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, Θ. Παπακωνσταντίνου, για τις πρόσφατες δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της ΕΚΕ, κ. Κ. Αποστόλου, αναφερόμενος στην φετινή τιμή παραγωγού στο συμπύρηνο ροδάκινο. «Ο πρόεδρος της ΕΚΕ δήλωσε ότι η τιμή παραγωγού για την καλή ποιότητα θα είναι στα 25 λεπτά το κιλό. Ξεχνά όμως ότι η καλή τιμή θα φέρει και την ποιότητα». Και προσθέτει: «Αν σκεφτεί κανείς ότι το κόστος για τον παραγωγό κυμαίνεται στα 26-29 λεπτά τότε θα συμφωνούσε ότι για να έχει κάποιο κέρδος θα έπρεπε η τιμή να ήταν πάνω από 30 λεπτά. Και δεν γνωρίζω αν στην τιμή, που ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΕ, περιλαμβάνονται και τα μεταφορικά (όπως έγινε πέρσι), δηλαδή θα μείνουν λιγότερα στην τσέπη του παραγωγού.
Δυστυχώς γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει οργάνωση από την πλευρά των παραγωγών και η ΕΚΕ λειτουργεί σαν μονοπώλιο. Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά η συγκομιδή και οι παραγωγοί είναι πολύ προβληματισμένοι με αυτές τις τιμές.
Σε πρόσφατη συνάντηση, που έγινε στη Βέροια, ο πρόεδρος της ΕΚΕ μας ζήτησε να αυξήσουμε την παραγωγικότητα των δέντρων για να αυξήσουμε το εισόδημά μας. Θα πρέπει να του επισημάνω ότι η αύξηση της παραγωγικότητας σημαίνει και αύξηση του κόστους. Στην ουσία με την αύξηση δεν κερδίζει τίποτα ο παραγωγός».


Η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας αναφέρει τα εξής:
«Ξεκινάει τις επόμενες ημέρες  η συγκομιδή του συμπήρινου ροδακίνου και θεωρούμε  απαραίτητο να ενημερώσουμε και εμείς την Ε.Κ.Ε. για την αναγκαιότητα της ανάλογης «τιμής» στην κατάλληλη ποιότητα.
Ευχαριστούμε την Ε.Κ.Ε. και τον κ. Κ. Αποστόλου, που αναγνωρίζει ευθαρσώς ότι η κατάκτηση της παγκόσμιας αγοράς στην κομπόστα αλλά και στο χυμό και το κατεψυγμένο προϊόν οφείλεται σε δύο βασικές προϋποθέσεις:
Την  άριστη ποιότητα της πρώτης ύλης και συνεπώς τελικού προϊόντος
Το ανταγωνιστικό κόστος.
Να σημειώσουμε λοιπόν το αυτονόητο. Ότι δηλαδή κάποιοι μόχθησαν και ξοδεύτηκαν  και αγωνίστηκαν για την πρώτη ύλη και είναι οι μόνοι που έχουν υποστεί στο πετσί τους τις συνέπειες του ανταγωνιστικού κόστους.
Και αυτοί είναι οι αγρότες παραγωγοί.
Αν λάβουμε  λοιπόν υπ όψιν μας ότι δεν υπήρξε κανείς να στηρίξει την πάγια απαίτηση μας για καλύτερες τιμές παραγωγού - τέτοιες που να καλύπτουν τουλάχιστον το κόστος παραγωγής και να αφήνουν και ένα κέρδος επιβίωσης.
Αν προσμετρήσει κανείς τις τεράστιες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις που έχουμε δεχτεί τα τελευταία χρόνια  τον ΕΦΚΑ τον ΕΝΦΙΑ στα χωράφια το τέλος επιτηδεύματος και μια σειρά από άλλες δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις (για τις οποίες ποτέ δεν είδαμε από την πλευρά σας μια δήλωση έστω συμπαράστασης), καθώς και τις υποχρεώσεις μας απέναντι σε έναν ΕΛΓΑ, ο οποίος πεισματικά αρνείται κάθε αίτιο ζημίας για το οποίο κάθε φορά παρά τις υποσχέσεις του «άλλου» Αποστόλου δεν αποζημιωνόμαστε.
Εάν σκεφτούμε ότι στήριξη για την ζημία που έχουμε υποστεί από το ΕΜΠΑΡΓΚΟ δεν είδαμε ποτέ τα τρία τελευταία χρόνια. Τότε πολύ εύκολα κ. Κ. Αποστόλου φτάνουμε στο συμπέρασμα της υποβαθμισμένης ποιότητας της μειωμένης παραγωγής κ.ο.κ.
Και εάν οι ανακοινώσεις σας δείχνουν ήπιες και σε «συναινετικό» δήθεν κλίμα είναι γιατί και σεις και όλοι αντιλαμβάνονται πως το μάρμαρο έχει ραγίσει και αυτό μέχρι σήμερα το πλήρωναν μόνο οι παραγωγοί, που τώρα δυστυχώς παραπαίουν. Το ίδιο και το προϊόν.
Όπως επίσης όλοι αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά ότι το επόμενο μάρμαρο πλέον θα το πληρώσουμε όλοι μας σαν τοπική οικονομία και σαν τοπική κοινωνία.
Γιατί κ. Κ. Αποστόλου στην περιοχή μας, όταν καταρρέουν οι αγρότες τότε καταρρέουμε όλοι μαζί».

Για τον Α.Σ.Γ. ΒΕΡΟΙΑΣ
Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΑΠΑΚΩΝ/ΝΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΧΑΛΚΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Γραφικό έχει καταντήσει κάθε χρόνο τα ίδια πρόσωπα και επιχειρήματα .
    Με κόστος παραγωγής 26-29 λεπτά [παραμυθία] πως θα είστε ευχαριστημενοι με 30 λεπτά;
    Πάρτε το χαμπάρι χωρίς ποιοτικά προϊόντα δεν επιβιώνει κάνεις,ούτε οι μεταποιητες ούτε οι παραγωγοί.
    Πότε θα καθίσετε επί τέλους στο τραπέζι όλοι οι ενδιαφερομενοι φορείς να πείτε πέντε σοβαρές κουβέντες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.