Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

«Στέκια» ροδάκινων: Μια ανοιχτή «πληγή» σε Πέλλα και Ημαθία - Από καμία κυβέρνηση δεν υπήρξε πολιτική βούληση


Ένα χρόνιο και διαχρονικό πρόβλημα για την Πέλλα και την Ημαθία, μια ανοιχτή «πληγή» για την οικονομία, είναι η λειτουργία των λεγόμενων «στεκιών» οπωροκηπευτικών, που κάθε χρόνο «ξεφυτρώνουν» σε πάρα πολλά σημεία και στους δύο νομούς, ενισχύοντας έτσι το «μαύρο» εμπόριο και τη «μαύρη» διακίνηση. 
Μάλιστα τα "στέκια" των φρούτων βρέθηκαν στο επίκεντρο του συνεδρίου για το ροδάκινο, που έγινε πριν από μια εβδομάδα στη Βέροια, στο πλαίσιο του τριήμερου Φεστιβάλ Ροδάκινου του ΤΟΒ. 
Ο γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Νίκος Αντώνογλου ανέλαβε τις ευθύνες που αναλογούν στο υπουργείο, αλλά και τη δέσμευση πάταξης του φαινομένου. 
Αυτή η αναφορά ανάγκασε τον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη να απαντήσει, λέγοντας ότι στην Ημαθία υπάρχουν 20 "στέκια" χωρίς ωστόσο ούτε μία καταγγελία στην αρμόδια διεύθυνση της Π.Ε. Ημαθίας. Συνέχισε λέγοντας ότι κάποια από αυτά λειτουργούν με τη στήριξη ιδιωτικών ή συνεταιριστικών ομάδων.

Από καμία κυβέρνηση πολιτική βούληση

Το φαινόμενο της «μαύρης» διακίνησης των προϊόντων απευθείας από το χωράφι, με εικονικά παραστατικά και με μεγάλες υποτιμολογήσεις τους δεν κατάφερε να παταχθεί από καμία κυβέρνηση, γιατί πολύ απλά δεν υπήρχε -δυστυχώς ούτε υπάρχει- πολιτική βούληση για να γίνει αυτό.
Κανένας πολιτικός, κανένα υπουργείο δεν αντιμετώπισε μέχρι σήμερα με αποφασιστικότητα, με σαφήνεια και με συγκεκριμένο τρόπο το μεγάλο αυτό ζήτημα που κοστίζει στην τοπική (και όχι μόνο) οικονομία της χώρας. «Μόνο με την πάταξη της μαύρης διακίνησης θα υπερασπιστούμε τους συνεταιρισμούς, τις ομάδες παραγωγών και τους σοβαρούς εμπόρους», έλεγε πριν από τρία χρόνια ο βουλευτής Γιάννης Σηφάκης. Αναρωτιόταν τότε -και ορθά- ο κυβερνητικός βουλευτής της Πέλλας: «Όσον αφορά τα στέκια πρέπει να αποσαφηνιστεί τι πραγματικά είναι. Σημεία μεταφόρτωσης που πρέπει να έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές και παραστατικά; Σημεία άσκησης εμπορικής δραστηριότητας που πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένες υποδομές και τιμολογήσεις;» και πρόσθετε: «Η πολιτεία οφείλει να δει κατάματα το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσει αποτρέποντας πρακτικές παρανομίας, μαύρης διακίνησης αγροτικών προϊόντων και κυρίως πρακτικές που στόχο έχουν τον καθορισμό της τιμής των αγροτικών προϊόντων μακριά από τον αγρότη και τις οργανώσεις του». 
Σήμερα, τρία χρόνια μετά, το πρόβλημα παραμένει και αναρωτιόμαστε:  «Τι έγινε με εκείνες τις ΄΄ριζικές ρυθμίσεις΄΄ που επρόκειτο να υπάρξουν άμεσα για τα ΄΄στέκια΄΄ (σημεία συγκέντρωσης) οπωροκηπευτικών; 
Πέρυσι αρχικά είχε υπάρξει συμφωνία στην πρόταση να επιτραπεί η ίδρυση χώρων συγκέντρωσης οπωροκηπευτικών (΄΄στέκια΄΄) μόνο ως φορολογικά υποκαταστήματα των μεταποιητικών βιομηχανιών (για τα προϊόντα που κατευθύνονται στην βιομηχανία) ή των εμπόρων (εγγεγραμμένων στο μητρώο εμπόρων) με ταυτόχρονη ύπαρξη χώρων αποθήκευσης και ψύξης (με μόνιμους ή φορητούς ψυκτικούς θαλάμους) ιδιοκτησίας του εμπόρου για τα νωπά προϊόντα που προορίζονται για εμπόριο. Παράλληλα είχε αποφασιστεί να οριστούν προδιαγραφές για τον χώρο, για τις συνθήκες υγιεινής, απασχόληση ειδικών κλπ. 
Τότε είχαν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση συγκεκριμένοι όροι λειτουργίας των Κέντρων Συγκέντρωσης των οπωροκηπευτικών, όπως π.χ. έκταση τουλάχιστον 1.500 τμ., περίφραξη με συρμάτινο πλέγμα, ασφαλτόστρωση, γεφυροπλάστιγγα, ανυψωτικό μηχάνημα, πινακίδα με τα στοιχεία του φυσικού προσώπου και τουαλέτα κ.λ.π., με απόφαση την οποία είχε υπογράφει ο τότε αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημήτρης Γελαλής.

Τα ερωτήματα πολλά:

- Ισχύουν ακόμη εκείνοι οι όροι λειτουργίας των Κέντρων Συγκέντρωσης;
- Θα υπάρξουν -έστω από φέτος- οι απαραίτητοι ελεγκτικοί μηχανισμοί για το παρανόμως λειτουργούντα στέκια οπωροκηπευτικών προϊόντων; 
Ιδού η μεγάλη ευκαιρία για την κυβέρνηση, που φαίνεται ότι θέλει να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τα στέκια οπωροκηπευτικών, να αποδείξει ότι έχει πραγματικά την πολιτική βούληση να το κάνει. Αλλιώς κάθε χρόνο θα «αναμασάμε» τις ίδιες ανακοινώσεις, τις ίδιες υπουργικές αποφάσεις, θα γίνονται οι ίδιες καταγγελίες και θα διατυπώνουμε το ίδια ερωτήματα…
Δυστυχώς όμως η κατάσταση διαιωνίζεται και συνεχίζεται η παράνομη λειτουργία χώρων χωρίς άδειες, χωρίς εγκεκριμένες συνθήκες υγιεινής, χωρίς ελέγχους...
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.