Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ραγδαίες εξελίξεις στο Σκοπιανό: Διάγγελμα Τσίπρα, συνάντηση στις Πρέσπες


Σε τελικό στάδιο φαίνεται να βρίσκεται η συμφωνία για το Σκοπιανό, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει σήμερα νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ το απόγευμα. Οι πρώτες πληροφορίες μιλούσαν για τηλεφωνική επικοινωνία το πρωί, ωστόσο πρέπει πρώτα να ενημερωθεί και ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Τηλεφώνημα, πολιτικοί αρχηγοί και μετά διάγγελμα 

Μετά την επικοινωνία με τον Ζόραν Ζάεφ ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους πολιτικούς αρχηγούς. Μετά την ενημέρωση θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο. Μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει και σε διάγγελμα και θα ενημερώσει για τη συμφωνία στο ονοματολογικό των Σκοπίων. 

Η συνάντηση στις Πρέσπες 

Η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων θα γίνει στις Πρέσπες. Για λόγους κυρίως συμβολικούς. Η πιο πιθανή μέρα συνάντησης είναι το ερχόμενο Σάββατο. Στις Πρέσπες θα βρίσκεται η Ύπατη Εκπροσώπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι. Από την Ελληνική πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και από την πλευρά των Σκοπίων ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, καθώς και ο Υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ. 

«Κλειδώνει» το «Severna Makedonijα»

Σύμφωνα με πληροφορίες, το όνομα που έχει «κλειδώσει» είναι το Severna Makedonija, δηλαδή το «Βόρεια Μακεδονία». Είναι το όνομα που πιθανότατα αποδέχονται οι γείτονες και αποτελεί επιλογή του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος επέλεξε ανάμεσα από τρεις εναλλακτικές: NOVA, GORNA, SEVERNA. Την αποκάλυψη ότι ο Ζόραν Ζάεφ επέλεξε το όνομα έκανε χθες ο Νίκος Κοτζιάς σε τηλεοπτική συνέντευξη. 

Στο πακέτο της συμφωνίας και συγκεκριμένα για τη γλώσσα φαίνεται πως θα επικρατήσει το «Μακεδονική» αλλά θα προσδιορίζεται ότι δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική και ότι είναι σλαβικής προέλευσης. Ενώ, στο θέμα της εθνικότητας δε φαίνεται να υπάρχει καθαρή εικόνα. Έχει επίσης κλείσει το πεδίο εφαρμογής της νέας ονομασίας, το πλαίσιο, δηλαδή, του erga omnes. Ο κ. Κοτζιάς χθες στο Kontra άφησε να εννοηθεί δε ότι για την πλήρη ενσωμάτωση της νέας ονομασίας στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ θα μεσολαβήσει ένα χρονοδιάγραμμα, που θα ακολουθεί τις φάσεις υλοποίησης της συμφωνίας. 

Τι γίνεται για ΕΕ και ΝΑΤΟ

Στις Βρυξέλλες στις 11 και 12 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η επόμενη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ. Εκεί, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία, θα υπάρξει «πρόσκληση ενδιαφέροντος», για την ένταξη των Σκοπίων στην Βορειοατλαντική Συμμαχία. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος υποψήφιας χώρας, θα χρειαστεί κύρωση. 

Όσον αφορά το ζήτημα της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ελληνική πλευρά είχε διαμηνύσει με κάθε τρόπο τις προηγούμενες ημέρες προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ ότι θα πρέπει να δρομολογηθούν εξελίξεις εάν όντως στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στις 28 και 29 Ιουνίου. 

Στις 25 Ιουνίου, στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών θα δοθεί το πράσινο φως για την ενεργοποίηση της ενταξιακής διαδικασίας της γειτονικής χώρας. Πάντως, για την προενταξιακή πορεία φαίνεται να διαφωνούν ισχυρές δυνάμεις της ΕΕ. Τόσο η Γαλλία, όσο και η Ολλανδία φαίνεται να είναι διστακτικές σε ενδεχόμενη αναφορά σε «καθεστώς υποψήφιας χώρας» της ΠΓΔΜ. Πέραν των δύο χωρών, φαίνεται πως υπάρχουν συνολικά πέντε που δε θέλουν τα Σκόπια σε «καθεστώς υποψήφιας χώρας για την ΕΕ». 

Καμμένος: Δεν συμφωνούμε και δε θα ψηφίσουμε τη συμφωνία 

«Όχι» στη συμφωνία για το Σκοπιανό είπε ο Πάνος Καμμένος κατά την διάρκεια της συνέντευξη τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων. 

«Εμείς είμαστε ξεκάθαροι, δεν ψηφίζουμε συμφωνία με τον όρο Μακεδονία», είπε ο αρχηγός των ΑΝ.ΕΛΛ, ζητώντας από τη ΝΔ «να ξεκαθαρίσει τη θέση της και να πει από τώρα εάν θα ψηφίσει τη συμφωνία». 

Πάντως, ο Πάνος Καμμένος είπε πως δεν «βλέπει» την συγκεκριμένη συμφωνία να περνάει και από τη Βουλή των Σκοπίων. 

«Θεωρώ ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση η συμφωνία αυτή να γίνει δεκτή είτε από δημοψήφισμα είτε από τη Βουλή των Σκοπίων. Από τη διαπραγμάτευση η Ελλάδα έχει κερδίσει ότι δεν είναι αυτή που αποκόπτει την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική πορεία των Σκοπίων», είπε χαρακτηριστικά ο Πάνος Καμμένος. 

topontiki.gr



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

9 comments:

  1. Μακεδονία ξακουστή του Αλέξανδρου η χώρα που έπεσες στα χέρια τους και σε πουλάνε τώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλός ως στοίχος.
      Τ[ιποτα δεν είναι τυχαίο. Όλα ήταν προγραμματισμένα και το έργο έχει και συνέχεια.
      Όλη αυτή η κάστα, ειδικά των Αθηνών στην οποία προσχωρούν και όσοι από την επαρχία εκλεγούν και την γνωριζουν, αφού κατέστρεψε οικονομικά την χώρα, την έριξε στα μνημόνια και την έδεσε χειροπόδαρα. Υποθήκευσαν τα πάντα και για να μην υπάρξει αντίδραση για τα τελευταία μέτρα εκτός από τους γνωστούς υπόπτους, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιστράτευσαν τις κρυφές χρυσές εφεδρείες για την τελική λύση και η οποία θα περιλάμβανε και αυτά που βιώνουμε τώρα. ¨οχι απλά ξεπούλημα ενός ονόματος που είναι άρρηκτα συνδενεμένο με την ιστορία όλης της Ελλάδας αλλά και πιθανόν, προσωπικά το θεωρώ βέναιο την απαρχή ακροτηριασμού της Ελλάδας έτσι όπως την ξέρουμε. Μακεδονία, Θράκη, ήπειρος πιθανόν να θεωρούνατι και πολυτελεια για το αθηνοκεντικό κράτος. Στη Θράκη το γνωστό προξενία αλωνίζει, στην Ήπειρο η ιστορία των τσάμηδων φουντώνει και τέλος μετά την αναγνώριση μιας κάποιας ΜΑκεδονίας κ.λ.π έξω από τα σύνορα της σημερινής Ελλάδας είναι β'εβαιο ότι θα δώσει το δικαίωμα με την πρώτη αφορμή να ζητήσει την προσάρτηση της Έλληνικής Μακεδονίας. Και μην πιστέχψει ο κάθε αφελής ότι τα πράγματα θα είναι πάντα ευνο¨κά για την Ελλάδα.
      Τελικά από ότι φαίνεται ότι δεν κατόρθωσαν να πετύχουν και να αρπάξουν ο Στάλιν και ο Τίτο με τις δικές τους προσπάθειες, θα τους το χαρίσουν τα ορφανά του Στάλιν μετά από δεκαετίες.

      Διαγραφή
  2. ΚΑΙ EΣΥ ΡΕ KARATZOVA ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΘΕΜΑ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ,ΤΙ ΝΑ ΠΩ.ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ ΤΖΑΚΡΗ,ΣΗΦΑΚΗ ΝΑ ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΤΡΕΛΛΑ.ΑΝ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΨΗΦΗΣΟΥΝ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ..........................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο κωλοτούμπας ο μπαρμπαγιώργος θα ψηφίσει την καρεκλα του

      Διαγραφή
    2. ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ;
      ΕΔΩ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟΙ. ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΕΤΡΕΧΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ Κ.Λ.Π ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΘΟΝΤΑΝ , ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΓΑΝ ΚΑΙ ΕΒΓΑΙΝΑΝ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

      Διαγραφή
  3. Μια χαρά θα ψηφίσουν και θα πουλάνε τρελιτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έφτασε λοιπόν το πρόβλημα του γείτονα στο σπίτι μας ,, και τι κάνουμε ,,,συνεχίζουμε να πληκτρολογούμε ,,καληνύχτα Μακεδονία ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωπα ρε φιλε γιατι δεν μας τα λες καλα,εδυ τι ακριβως εκανες;η τι ακριβως κάνεις;Συλλαλητηρια εγιναν ο κοσμος πηγε τι αλλο να κανει καποιος;εχεις καποια λυση;Μη μου πεις να παρουμε τα οπλα.

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.