Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup: 10ετής επιμήκυνση στο χρέος και δόση 15 δισ. ευρώ


«Μετά από οκτώ χρόνια η Ελλάδα μαζί με την Ιρλανδία, την Κύπρο, την Ισπανία και τη χώρα μου την Πορτογαλία, ανήκει στις χώρες που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα στήριξης. Αυτό είναι. Δε θα υπάρξει επακόλουθο πρόγραμμα στην Ελλάδα». Αυτό ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο παρουσιάζοντας τις πρώτες πρωινές ώρες την απόφαση για το χρέος και τη μεταμνημονιακή εποπτεία στη Συνέντευξη Τύπου μετά από το διαπραγματευτικό θρίλερ ωρών που προηγήθηκε.

Σύμφωνα με τον Μάριο Σεντένο θα υπάρξει θα υπάρξει 10ετής επέκταση στα δάνεια του EFSF και 10ετής επιμήκυνση των επιτοκίων. Αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να βγει στις αγορές. Σε ό,τι αφορα την τελευταία δόση αυτή θα ανέλθει στα 15 δισ. ευρώ που σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί μαξιλάρι 24 δισ. για τους επόμενους 22 μήνες.

Σύμφωνα με τον Σεντένο οι θεσμοί θα παρακολουθούν μέσα από την ενισχυμένη εποπτεία, ενώ το ΔΝΤ θα μετάσχει ενεργά σε αυτή την αποστολή. Όπως είπε «το τέλος του προγράμματος επιφέρει κάποιες ευθύνες, η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Αυτό το ονομάζουμε ιδιοκτησία και αποτελεί προϋπόθεση ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει να είναι στα πόδια της».

Σεντένο: Το χρέος είναι βιώσιμο

Σε σκληρές και ολονύχτιες διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα αλλά και τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης οδηγήθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν να διακόψουν τις συζητήσεις για το ελληνικό ζήτημα νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης και επανήλθαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Η συμφωνία επετεύχθη μετά τη 1 π.μ. της Παρασκευής.

Την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα χαιρέτησε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά το τέλος των εργασιών του Συμβουλίου της ευρωζωνης τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Ο Σεντένο χαιρέτισε την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε και τις 88 προαπαιτούμενες ενέργειες. Συνολικά η Ελλάδα πραγματοποίησε πάνω από 450 μεταρρυθμίσεις πολλές από τις οποίες ήταν επώδυνες για τον πληθυσμό ανέφερε ο Σεντένο.

Ο πρόεδρος του Eurogroup δηλωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές ενέργειες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εurogroup θα υπάρξει 10ετής επέκταση στα δάνεια του EFSF και 10ετής επιμήκυνση των επιτοκίων. Αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να βγει στις αγορές.

«Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει ενεργά. Συνολικά η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα με ένα μαξιλάρι ασφαλείας 24 δισ. για τους υπόλοιπους 22 μήνες. Το χρέος είναι βιώσιμο» ανέφερε ο Μάριο Σεντένο.

Μοσκοβισί: Ευτυχισμένη στιγμή

Ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι είναι μία ιστορική αλλά και ευτυχισμένη στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη και ότι το Grexit ανήκει πλέον οριστικά στο παρελθόν. Ο Μοσκοβισί ανέφερε ότι η σημερινή απόφαση επιτεύχθηκε επειδή η Ελλάδα έδειξε υπευθυνότητα και η ευρωζώνη αλληλεγγύη. Αναγνώρισε τις θυσίες του ελληνικού λαού λέγοντας όμως ότι ήταν ανάγκες. Κατά τον Γάλλο επίτροπο το πακέτο μέτρων που υιοθετήθηκε σήμερα για το ελληνικό χρέος είναι αξιόπιστο και θα αποδειχθεί αποτελεσματικό διότι θα γίνει δεκτό από τις αγορές.

Ο Μοσκοβισί ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα αλλά ενισχυμένη συνεργασία η οποία προβλέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ρέγκλινγκ: Επιμηκύνσεις και ωριμάνσεις

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε και αυτός ότι πρόκειται για μία ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την ευρωζώνη. Ο Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι κατά το παρελθόν η ευρωζώνη έζησε κρίσιμες στιγμές και χαιρέτισε την αλληλεγγύη των χωρών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους ο Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι θα υπάρξουν επιμηκύνσεις των ωριμάνσεων των δανείων.

Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ χαιρετίζει τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι συμμερίζεται και αυτή την αίσθηση των ευρωπαίων ιθυνόντων πως πρόκειται για ιστορική στιγμή υπενθυμίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια η ευρωζώνη έζησε δύσκολες στιγμές.

Η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι το ΔΝΤ χαιρετίζει τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα και ότι σημειώνει την δέσμευση των εταίρων της Ελλάδας στην ευρωζώνη να λάβουν αν απαιτηθεί και νέα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Γραπτή δήλωση Ντράγκι

Τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μετά την απόφαση του Eurogroup επισημαίνει με γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Ολόκληρη η δήλωση του Μ. Ντράγκι:

«Χαιρετίζουμε την ολοκλήρωση από την Ελλάδα των προαπαιτούμενων. Αυτό ανοίγει το δρόμο για μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESΜ. Πιστεύουμε ότι η υιοθέτηση του πακέτου των μέτρων για το χρέος που συμφωνήθηκε από το Eurogroup θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα. Η παραμονή της Ελλάδας στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της συμπαγούς δημοσιονομικής πολιτικής είναι κλειδί. Χαιρετίζουμε την ετοιμότητα του Eurogroup να εξετάσει περαιτέρω μέτρα για το χρέος σε μακροπρόθεσμο επίπεδο σε περίπτωση αρνητικών οικονομικών εξελίξεων».

Η συνάντηση 

Κατά τη διάρκεια του Eurogroup μεσολάβησε η συνάντηση μεταξύ του υπουργού οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και των ομολόγων του υπουργών Γαλλίας και Γερμανίας που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Eurogroup. Το θέμα συζήτησης ήταν μεταξύ άλλων, το ύψος της τελικής δόσης των δανείων προς την Ελλάδα αλλά και ο χρόνος επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF. Τα δύο ακανθώδη θέματα ήταν το "μαξιλάρι" ρευστότητας και η επέκταση των ωριμάνσεων (δηλαδή η επιμήκυνση).

Η επιμήκυνση αποδείχθηκε το σημείο τριβής. Οι Γερμανοί θέλουν πολύ ήπια μέτρα για το χρέος, προσφέροντας ως αντάλλαγμα ένα μεγαλύτερο από το αναμενόμενο "μαξιλάρι" Η λύση δεν φτάνει να αποφασιστεί αλλά θα πρέπει να εξασφαλίσει και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που θα πρέπει να πιστοποιήσει και η έκθεση βιωσιμότητας του ESM αλλά και στην δική του έκθεση βιωσιμότητας το ΔΝΤ.

Τριβές υπήρξαν και για το θέμα του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης με χώρες όπως η Ολλανδία να εκφράζουν αντιρρήσεις στην γαλλο-γερμανική πρόταση η οποία είχε συζητηθεί στην πρόσφατη συνάντηση Μέρκελ-Μακρόν στο Βερολίνο.

Το κλίμα πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup ήταν ιδιαίτερα θετικό με αξιωματούχους της ευρωζώνης να εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι. Οι εξελίξεις στην Ελλάδα είναι θετικές, «η ελληνική κυβέρνηση έκανε πολύ καλή δουλειά», ανέφερε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, προσερχόμενος στο Eurpogroup, προσθέτοντας ότι είναι πάρα πολύ πιθανό σήμερα να βρεθεί μια λύση, που θα βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεί στις δικές της δυνάμεις και να ξαναβγει στις αγορές. 
topontiki.gr
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. Σε Παλαιότερη δήλωση ο κύριος Τσίπρας είχε πει η επιμήκυνση είναι μεγαλύτερο σχοινί για να κρεμαστεις σήμερα ο κύριος Τσίπρας πανηγυρίζει για την επιμήκυνση που πήρε άρα πήρε και μεγαλύτερο σχοινί....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΞΕΠΟΥΛΗΣΕ ΚΑΙΠΗΡΕ ΕΣΤΩ ΚΑΤΙ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.